"Apsolutno tvoj" usijao sve igle na gramofonskim pločama '79: Zele i Marina stvorili hit za pet minuta

Mart 1979: Mladi Sarajlija Mirza Alijagić koji peva "Travijatu" kao član hora sarajevske Opere, u pop muzici je trenutno najtraženiji pevač...

Ovih dana, jedna pesma usijala je sve igle na gramofonskim pločama - "Apsolutno moj si broj, apsolutno ja sam tvoj. Genijalni mi smo spoj, permanentno biću tvoj!"

Pevuše je permanentno i mladi i stari. Za kratko vreme dostigla je apsolutni rekord po slušanosti i izvođenju na radio programima...

Kada je poslednjeg meseca prošle godine stigao prvi radni snimak melodije u Produkciju ploča RTB, nije se ni trenutak čekalo.

Za rekordno vreme stigao je i tekst i nalog za snimanje ploče.

Mesec dana kasnije, 7. januara ove godine, prvi put je izvedena kompozicija "Apsolutno tvoj" u popularnoj omladinskoj TV emisiji "Pop-ekspres", a potom i u emisiji "Nedeljno popodne".

Ubrzo postaje hit i postiže pravi bum na tržištu ploča impozantnom brojkom od preko 30.000 prodatih primeraka.


Kompozitor


Gitarista grupe "Divlje jagode" Sead Lipovača, autor novog hita, sarađivao je i ranije s Mirzom Alijagićem:

"Ozbiljno sam počeo da razmišljam posle jednog našeg zajedničkog dogovora prošle godine i tada sam shvatio da to mora biti disko muzika. Pesmu sam "stvorio" za rekordno vreme - za pet minuta! Jednostavno, pošlo mi je od ruke i prijatno me je iznenadila uspehom."


Spec. tekst


Izuzetno plodan pisac tekstova u našoj zabavnoj muzici, student ekonomije Marina Tucaković (predstavila nam se sa preko 300 tekstova), čini se da je pružila posebnu vrednost kompoziciji ovoga puta i izborom teksta.

Setimo se i njenih ranijih hitova koji su snimljeni na pločama i izvođeni na mnogim festivalima: "Ti si moja simpatija", "Au, au" (Slađana Milošević), "Ljuljaj me nežno", "Sutra imam prazan stan" (Oliver Mandić), ili "Tako mi svega" (Dejan Petković), koji se i danas rado slušaju i pevaju.

Marina je tekst takođe napisala "za pet minuta".

Pisac teksta učestvovao je i u prvom formiranju grupe. Predloženo je da zbog specifičnosti glasa soliste, pridruže i dve devojke koje dobro pevaju i igraju.

Marina je pozvala Ivanu Kvisić (studira na tri fakulteta, na dva je apsolvent), a Ivana drugaricu Goranu Lončar (student prava). Muzika im je bila "ljubav iz najmlađih dana", još dok su pohađale časove baleta i časove solfeđa. 

Uz ležeran, pomalo strog i "čvrst" pokret soliste Mirze Alijagića, njihovi živahni pokreti i topli glasovi dali su novu snagu pesmi.


Novo jato Mirze Alijagića


Polovinom marta "Mirzino jato" je prvi put nastupilo pred publikom u dvorani, "uživo", pred tri i po hiljade posetilaca. Oni su prvi upoznali i nove članice grupe - Zumretu Midžić (dipl. ekonomista) i Gordanu Ivandić (učenicu muzičke škole). 

Po svoj prilici, kaže Mirza, one će ostati stalne članice njegovog jata.

Zumreta ima već pevačko i estradno iskustvo. Nedavno se u prodaji pojavila LP ploča sa pesmom "Hobi" koju peva u filmu "Nacionalna klasa". Pevala je tri godine u horu RTV Sarajevo, a dok je studirala pohađala je i muzičku školu.


Novi planovi


- Nastavljam sa pop-muzikom, ali ostajem i dalje član hora sarajevske Opere. U planu je i druga ploča koja treba uskoro da se pojavi. U pripremi je i LP ploča - kaže Mirza.

Kompozitor Sead Lipovača napominje:

- Neću da zapostavim svoju grupu "Divlje jagode". Mirza treba da nastupi s mojom pesmom i na ovogodišnjem "Beogradskom proleću", a njen radni naslov je "Ja te volim bez rezultata" (Opet tekst Marine Tucaković). O daljim planovima predstoje dogovaranja.

Da li će s prvim prolećnim povetarcem na estradnu scenu naše zabavne muzike sleteti novo jato uspešnih stvaralaca, apsolutno će potvrditi vreme, bolje reći izdržljivost njihovih krila.

Dok ih permanentno pratimo i slušamo, čini nam se da imaju snage za duže letove.

Tekst: M. M. Tivi, snimci: Z. Kršljanin (Praktična žena, 1979.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate