Kako da se obučete po poslednjoj punk modi: Detalji moraju biti što upadljiviji i ekscentričniji (1978)

Decembar 1978: Ako ni svi saradnici Džuboksa nisu uspeli da vam objasne ideje Pank pokreta neće vredeti ni da se ja upuštam u te vode. Ja ću reći nešto više o onome šta oni uglavnom oblače. 

Ekonomičnije bi bilo (u smislu prostora koji ovaj napis zauzima) da nabrajam šta oni ne nose, ali ću ipak krenuti iz početka.

Pantalone su uske celom dužinom ili pak, najčešće, široke oko kukova da bi kasnije bivale sve uže i uže...

... i to tako sve do gležnjeva gde su skroz uske. 

Postoji još jedna alternativa što se pantalona tiče, da su široke celom dužinom ali ipak oko zglobova (nogu naravno) skupljene ili vezane nekom pantljikom (u krajnjem slučaju pertlom). To je što se kroja tiče. 

Što se tiče dezena tu stvarno nema nikakvih skrupula. Što neukusnije - to bolje. Na krupne cvetove, na sitne cvetiće, na kocke, kockice, na štrafte u svim smerovima i svih širina. Dakle, tako izgleda panker od struka na dole.

Košulje ili nemaju kragne ili su iste svedene na minimum. Dezeni košulja su ekscentrični kao i pantalone, kao i uostalom sva odeća takvog tipa. 

Uz košulje su obavezne kravate za pripadnike oba pola i to one tanke, vezane u što manje čvorove. Alternative za košulje su majice. Obične majice koje nose i svi drugi smrtnici ali preko tih majica obavezno treba da dođe sako, muški, dva, tri broja veći ili pak kožna jakna (uglavnom crna) na rajsfešlus i sa što više nitni po mogućnosti.


Oni pak što vole da se na brzinu obuku mogu da koriste kombinezone koji su krojeni dosta široko izuzev oko gležnjeva naravno. Puni su rajsfešlusa i izgledaju dosta automehaničarski. Što
se detalja tiče moraju biti što upadljiviji i ekscentričniji. Kaiševi, rajsfešlusi gde god je to moguće, silne nitne, obavezne zihernadle, lanci, lančići itd.

Frizure osoba koje odluče da sve ovo stave na sebe su uglavnom nikakve tj. i muškarci i lepši pol su ošišani dosta kratko, skoro skroz kratko. Oni koji ipak žele da zadrže malo dužu kosu "friziraju" je tako što je operu, razbaruše što više mogu i eventualno vežu ponegde neku kikicu. Mesto kikice je po izboru. 

Boja kose je takođe po slobodnom izboru: od crvene, zelene, ljubičaste pa preko prirodnih boja sve do teget. Šta kažete na tu paletu?

Make up nije isključivo samo za ženski rod. Boje su jarke a face na kojima se nalaze te boje treba da budu što namrštenije. Osmeh ne dolazi u obzir!

Tako obučena osoba se po mogućstvu stavi pored nekog motora sa što je moguće više kubika. Uz motor naravno ide i kaciga, kožne rukavice i čizme. I da ne nabrajam više - tako se otprilike oblače pankeri ili oni koji hoće da ih takvima smatraju. 

Ako im to služi na čast neka im bude.

Međutim, ostaje činjenica da je za najčistokrvnije punkere uvreda kada se o njihovim opredeljenjima, pa i o oblačenju, govori kao o modi. 

Ali, u današnjem svetu planetarne kulture i permanentne potrošačke groznice teško je sačuvati originalnost i integritet pa ma kakvi oni bili.

Napisala: Nena (Džuboks, 1978.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate