Kako je nastao album posvećen Milanu Mladenoviću: "Kao da je bilo nekad" odobrili Magi i Koja


Februar 2003: "Kao da je bilo nekad", naziv je "tribute" albuma koji je posvećen Milanu Mladenoviću, jednoj od najznačajnijih figura domaće muzičke scene. Na izdanju koje se upravo pojavilo pesme Šarla Akrobate, Katarine Druge i Ekatarine Velike izvode na svoj način Partibrejkers, Koja, Dado Topić, Del Arno Bend, Jarboli, Električni orgazam, Darkwood Dub i mnogi drugi.

Album je objavila nova diskografska kuća Circle Records, koja je osnovana samo zbog ovog albuma, ali ima nameru da nastavi da objavljuje i nova izdanja. Direktor kuće Circle Records Milutin Petrović priča kako je došao na ideju da snimi jednu ovakvu ploču.

- Ideja je rođena u razgovoru s Jovanom Matićem iz Del Arno Benda, s kojim sam sedeo u kafiću, negde u novembru 2001. godine. U februaru prošle godine ostvarili smo prve kontakte. Dosta sam se družio s Milanom, Jovan ga je takođe znao i u ovu akciju su se uključili i ostali Milanovi prijatelji. 

Želja nam je bila da napravimo album koji bi i Milan voleo da čuje. Sav prihod posle odbijanja troškova ići će u dobrotvorne svrhe Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta.

Dobili smo i podršku Ministarstva kulture. Kada smo krenuli u realizaciju prvo smo kontaktirali Milanovu majku, zatim Margitu Stefanović i Koju, kao troje njegovih najbližih...

Koja se dosta angažovao. Na omotu se nalaze fotografije koje su uradili Goranka Matić i Miladin Jeličić Jela, a font za naslov albuma i pesama napravljen je po Milanovom rukopisu, jer sam slučajno imao kod sebe jedan spisak sa redosledom pesama za koncert Ekatarine Velike, koje je Milan ispisao svojom rukom.

Zajedno sa Milutinom i Majom Petrović iz kuće Circle Records preslušali smo "tribute" album "Kao da je bilo nekad", posvećen Milanu Mladenoviću.

O numerama priča Milutin Petrović.


1. "Zemlja" - Crni zub i nova moćna organizacija



Album otvara pesma "Zemlja" u jednoj sasvim novoj i drugačijoj verziji. Koja je specijalno za ovu priliku i samo za ovu pesmu okupio bend u kome su Kojot i Alek (Eyesburn), bas i bubnjevi, plus članice benda E-Play, Bilja, Maja, Sonja i još jedna pevačica, Manja.

Ova pesma je najduža, traje 8 minuta i 50 sekundi. Tako je hteo Koja. Uskoro će se zavrteti spot koji će trajati samo četiri i po minuta.


2. "Zajedno" - Partibrejkers



Cane, Anton i Milan biii su veliki prijatelji tako da bez Partibrejkersa ovaj poduhvat ne bi mogao da se zamisli. Prateće vokale otpevala je Marija Mihajlović, a u pesmi gostuje i Ivan Ranković Raka za bubnjevima iz jedne postave EKV.


3. "Jesen" - Dado Topić



Jedina obrada u diskografskoj karijeri Milana Mladenovića je pesma "Istina mašina", s prvog albuma grupe Time, pesma Dade Topića.

Kada sam Dadu pozvao telefonom odmah je pristao, bio je oduševljen da se uključi. Mi smo mu izabrali pesmu "Jesen" jer smo mislili da bi mu ona najbolje legla i bili smo u pravu.

Pesmu je snimio u Kopru, u studiju gde sprema svoju novu ploču. Bila je ideja da u njegovoj obradi klavijature svira Margita Stefanović, koju je na žalost smrt omela.


4. "Idemo" - Jarboli



Ovo je jedina pesma uzeta s albuma "Dum Dum". Jarboli su je sami izabrali i pesmu snimili u studiju Vlade Negovanovića.


5. "Geto" - Darkwood Dub



Grupa Darkvvood Dub je iz užeg izbora snimila pesmu "Geto", s prvog albuma Katarine Druge. Pesmu su uradili u svom fazonu, znači elektronika, izbacili su refren i ostavili samo strofe. Čim se čuje odmah se zna da su to Darkwood Dub.


6. "Krug" - Električni orgazam



Zanimljivo je da je ova prava rokenrol pesma snimljena u rege maniru i umesto Gileta peva Ljuba Đukić, originalni klavijaturista benda. Oni su snimili pesmu u studiju 5 PGP-a koji nam je ustupio prostor i tako dao svoj doprinos ovoj kompilaciji.


7. "O, O, O" - Novembar



Pank rok grupa iz Niša Novembar obradila je pesmu grupe Šarlo Akrobata. Kosta iz benda je pročitao u novinama da se sprema ovaj album i sam mi se javio. On je to imao spremno za neku svoju ploču pa mi je poslao. Kad smo ih čuli, odmah smo ih stavili na spisak.


8. "Ti si sav moj bol" - Night Shift



Grupa poznata po obradama koja je upravo objavila prvi album, Night Shift, snimila je svoju verziju pesme "Ti si sav moj bol", drugačije, moderno, hard core, nešto u stilu benda Korn. Bili su oduševljeni da učestvuju na jednom ovakvom albumu.


9. "Soba" - Block Out



To je prvi singl, spot se već vrti i to je bila najava ovog albuma. Block Out su ovu pesmu snimili u studiju "Akademija", odlično zvuči, a pevač Mita je uradio spot u kompjuterskoj animaciji. Pesma "Soba" je s albuma "S vetrom uz lice".


10. "Ona se budi" - Darko Rundek



Kad smo se čuli, Darko je odmah pristao i pitao koju pesmu da otpeva. A pošto pesmu "Ona se budi" peva na svojim koncertima bilo je sasvim logično da je snimi za ovu priliku.

Darko je pesmu snimio na novi, bluzerski način u studiju u Zagrebu, a remiks je urađen u Parizu.


11. "Anestezija" - Miško Plavi, Feđa Franklin i Slobodan Trkulja 



I ovaj trio je okupljen samo za ovu priliku, pa su zato potpisani svojim imenima. Obradili su pesmu "Anestezija" s poslednjeg EKV albuma "Neko nas posmatra". To je instrumental - harmonika, udaraljke i kaval i jedina obrada u kojoj je usemplovan Milanov glas.


12. "Radostan dan" - Vlada Divljan



Došao je iz Beča da snimi pesmu. Logičan izbor s obzirom na to da ima i svoju pesmu istog imena, iz repertoara Idola.

U ovoj verziji s albuma "Katarina Druga" gostuju Dragomir Mihajlović Gagi, originalni gitarista pored Milana u Katarini Drugoj, i Marko Milivojević, poslednji bubnjar EKV.


13. "Novac u rukama" - Del Arno Bend



Njihova verzija je, naravno, u rege fazonu. Sjajno su uradili stvar. Mislim da je to prvi snimak koji je "izašao" iz njihovog studija.


14. "Problem" - Vroom



Grupa Vroom je izabrala pesmu "Problem" Šarla Akrobate. Uradili su odličnu, modernu verziju i to u svom studiju.


15. "Iznad grada" - Tanja Jovićević



Tanja Jovićević je izabrala pesmu "Iznad grada", koja joj odlično leži i koja zatvara album. Pesma je snimljena u Novom Sadu, a Tanja je u toj istoj pesmi pevala prateće vokale Ekatarini, na albumu "Par godina za nas".

Tanja je pevala samo uz klavirsku pratnju Saše Banjca.

Napisala: Ivana Pataković, obrada: Yugopapir (Huper, 2003.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate