Paris Match 1971: Da li će Jugoslavenka Margaret Markov postati nova holywoodska zvijezda?


Rujan 1971: Prije nekog vremena objavio je pariški tjednik "Paris Match" senzacionalnu reportažu svog dopisnika iz Hollywooda pod naslovom: "Hoće li Jugoslavenka Margaret Markov postati nasljednica BB i Jane Fonda?"

U članku se opširno opisivala romansa francuskog režisera Vadima i 22-godišnje plavokose Margaret. Sadržaj teksta na više od dvije strane dao je naslutiti da će 43-godišnji muž Brigitte Bardot (Brižit Bardo) i Jane Fonda (Džejn) uskoro uploviti u novu bračnu luku...

Reportažu je prenijela njemačka, belgijska, američka i skandinavska štampa i činilo se kao da je Margaret već u braku s Vadimom.

Pošao sam, dakle, tragom te priče.


Kako je izmišljena "romansa"



Odlučio sam da Margaret potražim u Vadimovoj vili. To je kućica tik uz more, zapravo trosobni stan koji Vadim nikada ne zaključava i koji je uvijek pun posjetilaca. Poznam Vadima već više godina i nisam se trebao najaviti. Znao sam kako se ulazi u stan.

Dočekao me strahovit nered. Tipično za Vadimovo kućanstvo ... Knjige, filmovi, jastuci, opušci... Pred velikim televizorom sjedila je Nathalie - Vadimova 12-godišnja kći... U kuhinji je engleska dadilja hranila Vanessu, a na terasi je ležala Vadimova sekretarica Marise i sunčala se. Ni traga Margaret Markov u tom samačkom stanu.

- Vadim snima - rekla mi je sekretarica kad sam upitao za nj - Margaret je također na snimanju, telefonirajte MGM ili vam mogu dati njen broj telefona ...

Nekoliko sati poslije toga ugovorio sam sastanak sa Margaretom Markov.

Susreo sam se s bujnom visokom plavušom, sanjarskih zelenih očiju, ženstvenom tihom djevojkom, koja uopće nije govorila našim jezikom. Objasnila mi je:

- Ja sam zaista Jugoslavenka. ali hrvatski ne govorim ... Rođena sam u SAD i jedino moj otac i majka znaju hrvatski. Markov je naše pravo prezime. Moj se otac također rodio u Americi, ali naš djed i baka došli su s otoka Hvara. Prije mnogo godina naravno ... Imam sedmoricu braće i tri sestre ...

- Kad će biti vjenčanje s Vadimom?

Margaret je pocrvenjela i zabezeknuto me gledala ...

Ponovio sam pitanje i djevojka mi je prkosno odgovorila:

- Nikada! - Zelene oči sijevnule su gnjevno.

Objasnio sam joj da sam čitao o tome u mnogim novinama i da bi me zanimalo koliko u tome ima istine.

- Dobro, reći ću vam onda: romanse nema!

- Nema?

- Nema i nikada je nije ni bilo!

- ?!

- Sve je izmišljeno, od početka do kraja. Slike su snimljene na obali u šetnji... Namjerno smo se nježno držali ispod ruke ... Namjerno smo se značajno gledali... Namjerno smo šaputali... Marise mi je rekla da ste vi Vadimov prijatelj, pa se čudim što to niste znali.

Dogodilo se to ovako: ovdje je bio reporter "Paris Matcha" i nekoliko je dana šetao po obali. Vadim je bio vrlo zaokupljen radom na filmu, a reporter je bio njegov dugogodišnji kolega. Svojevremeno, prije 15 godina, i Vadim je bio reporter tog lista.

Zajednički su se dogovorili da lansiraju "romansu". Ja sam pristala, a ostalo zacijelo znate i sami... Uostalom, ja sam udata!

- ??


Bračna idila



- Udata sam već dvije godine, a moj je muž režiser. Zove se Jack (Džek). Stanujemo zajedno u ovom malom stanu. Jack je 20 godina stariji od mene, ali ja ga obožavam. On je kazališni režiser i sve što znam, od njega sam naučila. Ne samo što se tiče glume nego i općenito iz života.

Bila sam vrlo obeshrabljena kad sam prije dvije godine srela Jacka. Nisam znala što da započnem sa samom sobom. Osjećala sam se nespretnom, glomaznom, velikom, preosjetljivom. Htjela sam se posvetiti nekom zvanju, nečemu korisnom, u mom životu koji je tek počeo. No, nisam znala što ...

Zdvajala sam i prkosila ocu i majci, Jack je to ispravio. On mi je objasnio da svaki čovjek nađe samog sebe prije ili poslije. Savjetovao mi je da moram prestati žaliti samu sebe i posvetiti vrijeme drugim ljudima ako želim biti uspješna u životu.

Ne misliti "kako sam ja nesretna" nego smjesta poduzeti nešto za druge ljude.

Jack je upravo iznajmio jednu veliku mehaničku radionicu i rekao mi: "Vidiš, ovdje će biti kazalište". Ja sam mislila da se šali, jer ga nisam još dobro poznavala. Svaki je dan u radionicu dolazilo desetak njegovih prijatelja.

Radili smo na adaptaciji te stare zgrade. Miješali smo boju, tesali daske, lijepili tapete. Bilo je beskrajno mnogo posla, i nakon 6 mjeseci mukotrpnog rada uspjeli smo napraviti gledalište i klupe za stotinjak osoba.

Još to nije gotovo, ali i dalje radimo. Imamo kazalište. Malo čudno kazalište u Hollywoodu, gdje naša družina daje predstave ... Još zarađuje, tek toliko koliko nam treba za život, no to nije važno.

Kad je Jack čuo da Vadim traži glumice za svoj film, ja sam se javila i bila sam pozvana na audiciju. Bila sam sigurna u samu sebe i u skupini zaplašenih nervoznih djevojaka ja sam bila mirna i nasmijana. Vadima nisam vidjela...

Onda su me pozvali još jednom i sada je tu bio i Vadim.

Činio mi se vrlo povučenim i nekako tih i bojažljiv. Ništa nije rekao. Poslije su mi javili da sam dobila ulogu u filmu "Lijepe djevojke sve po redu".

Uz osam ljepotica i ja sam izabrana da igram ulogu školarke koja se zaljubljuje u učitelja. Njega glumi Rock Hudson (Rok Hadson).




- Što je rekao Jack na ideju o romansi?

- Smijao se. Ja sam ga pitala za dopuštenje i on mi je rekao: "Radi što želiš. Što je potrebno za tvoju karijeru, za publicitet, za novine."

Govori li se jedno i piše drugo, to za nas nema nikakve važnosti. Mi smo zaljubljeni jedno u drugo, u naš brak, naše kazalište ... Ostalo je nevažno, popratna glazba...

Jack se ne boji da ću ga ostaviti zbog Vadima ili bilo koga drugoga. Jack me naučio da gledam svijet drugim očima. Ovo je moj prvi film i znam da je korisno da se o meni što više govori. Ali smisao života za mene je brak sa Jackom.


*****



Vadimov film "Lijepe djevojke sve po redu" prikazuje se u Hollywoodu, u čuvenom Kineskom kazalištu na Hollywood Boulevardu.

Golema slika jedne gole djevojke postavljena je na ulazu u dvoranu. To je Margaret Markov kao od majke rođena. Spretna djevojka koja zna što hoće ...

Razgovarao: Zdenko Hirschler, obrada: Yugopapir (VUS, 1971.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate