Rijeka, kulturno ljeto 1987: Ronilačke vratolomije Jure Stublića i druge ponude za mazohiste...

Srpanj 1987: Stanovita američka turistička agencija bizarne orijentacije koja organizira putovanja i boravak u Beirutu, na ratištu Iran-Irak, u Nikaragvi i tome slično, uz parolu: "Bit će mrtvih, ali nadajte se da to nećete biti vi", mogla bi svom assortimentu priključiti i aranžman "Ljeto u Rijeci", s naznakom "Samo za mazohiste".

Vjerojatno bi to bio jedini način da se iz ovog grada izvuče bilo kakva korist, novac i slava.

Jer, ono što ljeto u Rijeci pruža jest:

sunce,

more s dodatkom nafte,

tridesetak raznobojnih sijalica na Rivi, uz formacijski im pripadajuće ćevapčiće-pečenjare i primorske orkestre tipa "Slavonski bećari" i "Skadarlija",

ljetno kino s premijernim filmovima i repriznim ozvučenjem,

zimsko kino s filmom "Ralje III" u trodimenzionalnoj tehnici, koja se prati s dimenzijom manje i, ako se na saldo doda još i pjesma zrikavaca te opekotine III stupnja revnosnih sunčača, to bi bilo, uglavnom, sve.

Dakle, definitivno, sjajna prilika za mazohiste i one koji se tako osjećaju.

Srećom, žitelji ovoga mrtvoga grada imaju raznovrsnu okolicu s pravim mediteranskim ugođajem i priključenim mu mediteranskim cijenama, tako da Opatija, Crikvenica i Ronjgi stoje na raspolaganju.

Jedini problem koji se javlja zanemarive je prirode, a zove se: pitanje prijevoza.

Čuveni (pri)gradski prijevoznik "Autotrolej" u remizu ide s kokošima, tako da onima koji žele provoditi ljeto duže od 23 sata ostaju samo osobni automobili ili osobna stopala.

Posjetioci Opatije mogu proći još i gore, jer vozači i kondukteri na linijama za ovo mjesto rade do "određenog doba", a onda posao prepuštaju interventnim jedinicama sastavljenim od mehaničarara, "bakula", perača prozora itd.

Srećom, stanje se popravlja...

Inače, Opatija je leglo tzv. Italo-šminkera koji preferiraju diskoteku "Milde Sorte", slastičarnicu hotela "Imperijal", "benneton" majice, itd.

Uz ta mjesta postoji još desetak diskoteka, peterostruko više kafea, te Ljetna pozornica s raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom: od rocka do opere, preko filma.

Crikvenica pruža sličan ugođaj kao i Opatija, premda tamo sve djeluje umjerenije, a glavni aduti su disko klubovi "Phoenix" i "Flash".

Međutim, pravo otkriće se ne nalazi u blizini mora, već u blizini šume, a zove se Ronjgi.

Uz svakodnevno pečenje janjca i ostalih specijaliteta domaće kuhinje, kulturna ponuda ovog mjesta daleko je nadmašila značaj Univerzijade.

Tu u jednom tjednu naiđu "Rokeri s Moravu", Tereza Kesovija, Ljupka Dimitrovska, grupa "Magazin" i Milo Hrnić.


Pokušaj odvajanja ljetne ponude od pukog sunca, mora i nafte



I tako se gastronomsko-umjetničko ljetni krug pomalo zatvara s Rijekom i njezinom ljetnom ponudom za mazohiste.

Koncizniji pokušaj odvajanja ljetne ponude od pukog sunca, mora i nafte, zove se "Riječko kulturno ljeto".

Uz koncert Massima Savića i grupe "Fit" bio je ponuđen i Jura Stublić s grupom "Film". Međutim, Jurek je puno više zadivio auditorijum na plaži u Medveji, kad je iskazivao svoje ronilačke vratolomije, "cijela-minuta-pod-morem-bez-micanja".

"Riječko kulturno ljeto" nudi i koncerte ozbiljne glazbe, malo folklora, koja kazališna predstavica i novi filmovi domaće i strane proizvodnje.

Prilikom praćenja tih kulturnih programa na Trgu riječke rezolucije, do posjetilaca pristižu zamamni mirisi s obližnje Rive i vedri glasovi nekoga od tri orkestra koji patroliraju po štekatima, povisujući tako cijenu konzumacije za 20 %, uz još 20 % za noćni rad.

To su dosjetke riječkog "Ruta" koji je i smislio gastronomsku feštu na Rivi, velikodušno produživši vrijeme tada četiri restorana do ponoći.

Neusklađenost i neposlovnost riječkih organizacija i tu je prisutna, jer, kako zadnji autobusi odlaze na periferiju oko 23 sata, onaj jedan sat potpuno ostaje bez efekta.

Jutarnji i poslijepodnevni sati služe za sunčanje, kupanje pod tušem ili eventualno u moru, ako nema blata, i pokazivanje na plaži hotela "Park".

Kako zasigurno prosperitet riječke ljetne ponude ovisi o sportskim manifestacijama, predlažem da iduće ljeto u Rijeci protekne u znaku "Mazohijade". Mazi zove da ga love, kaj ne?


IN:



1. Vila "Maria"

2. "Sun Mix"

3. Hulk

4. Jamb

5. Robe di Kappa 


OUT:



1. Hotel "Park"

2. "Braunemon"

3. Veliki Blek

4. Briškula

5. Benetton 


Napisao: Bojan Mušćet, obrada: Yugopapir (Polet, 1987.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate