"U ime zakona", nova humoristička serija TV BG / Glume: Svetislav Goncić i Bata Živojinović (1991)





I dok u seriji Bata Živojinović igra glavnog inspektora Živka, kome je glavna briga da lovi lopove, u skupštinskoj roli isti glumac mora da raspravlja i o odnosu između policajaca i naroda. Nezahvalan i neočekivan obrt

Prerano je govoriti o tome da li će junaci nove humorističke serije "U ime zakona" uspeti da zadrže pažnju gledalaca i postanu pravi TV junaci. Sam pokušaj, međutim, da se u ova čupava vremena narod zasmeje, zaslužuje našu pažnju i na neviđeno.

Tim pre što su glavni protagonisti trojica osvedočenih komičara: Vlastimir Đuza Stojiljković, Svetislav Bule Goncić i Velimir Bata Živojinović. 

Stavljeni u jeftin okvir jednog studijskog stana, tumačeći policajce i lopova čiji su odnosi zakomplikovani na relacijama otac - sin i podređeni - nadređeni, vođeni sigurnom rediteljskom rukom Aleksandra Đorđevića, gledaocima se obećava "pravi engleski humor".

Naime, scenarista Milan Delčić je, gledajući strane programe, pomislio da bi bilo dobro da se napravi serija koja ne bi bila lokalno obojena, nego bi se bavila univerzalnim temama i odnosima među ljudima.

U tom poslu, posle četvrte epizode pomagao mu je Leon Kovke (Momčilo Kovačević) kao scenarista. A koliko su u tome uspeli govori Bata Živojinović:

- To je interesantan pokušaj da naša publika prihvati taj humor - objasnio nam je - ali ja se nešto mnogo ne razumem u to. Mislim da će biti smešno...

Sticajem okolnosti, razgovor sa narodnim poslanikom vodili smo uoči demonstracija od 9. marta i evo šta smo sve tada zabeležili:

- U Skupštini još nije ni dramatično ni smešno. Još je to sve u povoju, svi su pomalo nevešti, niko se još nije snašao u tom "modernom parlamentu", ta demokratičnost je za nas nešto sasvim novo. Treba sačekati i dati malo vremena da se svi snađemo, pa kad počnu direktni prenosi na Televiziji, neka narod proceni...

A što se tiče Zakona o informisanju i odgovornosti rukovodilaca RTB, mislim da u ovom trenutku za Srbiju ima mnogo važnijih stvari. Televizija je sada periferna. Narod je više zainteresovan za vraćanje zemlje koja je oduzeta, kuća i stanova koji su konfiskovani. Ako hoćemo da budemo pravna država, treba svakome da vratimo ono što mu je oduzeto.

A o Televiziji će se razgovarati, sigurno, i biće onako kako narod traži, a ne kako stranke hoće. Ako narod bude zahtevao da se nešto menja, onda će se menjati.

Vreme je pregazilo ovaj iskaz: i narod i stranke su tražili promene, a poslanik Živojinović sada je u skupštinskom Odboru koji se bavi upravo Televizijom.

I dok u seriji Bata Živojinović igra glavnog inspektora Živka, kome je glavna briga da lovi lopove, u skupštinskoj roli isti glumac mora da raspravlja i o odnosu između policajaca i naroda. Nezahvalan i neočekivan obrt.

Pored ove nove TV uloge, Bata Živojinović i dalje uspešno učestvuje u "Boljem životu". Popularnost koju je stekao kao gospodin Macola i to u jednoj sporednoj ulozi, pokazuje da mu je ta uloga dobro "legla".

Ali, život se stalno meša u njegove televizijske uloge na sasvim nepredviđene načine: kao članu Odbora za predstavke i žalbe Skupštine Srbije, moraće da sudi i o sporu stanovnika jednog beogradskog solitera sa kamenorezačkom firmom od čijeg rada je cela zgrada rastresena.


Samo da ne bude kao sa "Specijalnom redakcijom"...



Za razliku od svog šefa u TV seriji, Bule Goncić živi svoj jednostavan glumački život vrlo uspešno. Kao mlađi inspektor Stanoje, on se nalazi između dve vatre: oca koji se iznenada vraća sa dugogodišnjeg rada s one strane zakona u inostranstvu i svog nadređenog koji nikako ne sme da sazna čime se Radoje bavi.

- Ja oca ne mogu da smirim nikako - kaže Bule Goncić - on, čovek, radi svoj posao pa mi time stvara probleme. Osim toga, on stalno pokušava da me ubedi da ne treba da jurim lopove! Mislim da smo napravili dobar posao. Malo je humora na Televiziji, pa je ovo naš doprinos nekoj zabavi. Tekst je dobar, sa neobičnim zapletom, valjda će biti dobro.

Kao glumac "Ateljea 212" koje se još gradi osuđen je na pozorišno nomadstvo, što ima i dobrih i loših strana. Najvažnije je ne prekinuti rad - kaže.

Pozorišni kontinuitet pružilo mu je pozorište na Terazijama u predstavi "Neki to vole vruće". U ovoj predstavi, Goncić igra onu ulogu koju je u istoimenom filmu sjajno odigrao Džek Lemon:

- U pozorištu je to drugačije, to je pravi mjuzikl sa trideset muzičkih numera. Samo je osnovna priča ista, ostalo se razlikuje. Kod nas ljudi znaju samo za film "Neki to vole vruće", mada je i u Americi tekst igran i kao mjuzikl. Naša predstava ide sjajno: karte se rasprodaju po mesec dana unapred. Haos.

Od uspeha prvih deset polučasovnih epizoda serije "U ime zakona" zavisiće i eventualni nastavak snimanja.

Ne bi bilo dobro da se Televizija Beograd upusti u to samo da bi popunila subotnji večernji termin, kao što je to učinila TV Novi Sad sa svojom "Specijalnom redakcijom".

Dobro bi bilo kada bi emitovanje serije pratilo ozbiljno istraživanje javnog mnjenja, tim pre što Televizija Beograd ima posebnu službu koja se time bavi.

Dakle, u ime naroda, oprezno sa "U ime zakona". 

Napisala: Mirjana Gaj, obrada: Yugopapir (TV novosti, mart 1991.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate