Biljana Petrović (24), beogradska rokenrol dama '78: Na vrh top-liste uz pomoć Duška Trifunovića




Otišla sam u Sarajevo gde mi je pomogao Duško Trifunović. To je bila pesma "Ja sam mala garava" ("Bićeš moj") koju sam snimila za Beograd-disk i - posao je krenuo. Na osnovu iskustva iz Engleske znala sam da moj nastup mora i scenski da se osmisli. Pomoglo mi je to što sam u Londonu završila školu džez-baleta


Biljana Petrović: dvadeset i četiri godine. Završila je spoljnu trgovinu srednju muzičku školu, odsek klavira. Svira još gitaru i klasične orgulje. Uz pomoć svog talenta, muzičkog obrazovanja, i energije koju poseduje, ima velike izglede da stane u red prvih pevača jugoslovenske rok muzike.

• Opišite svoj put do rokenrol muzike.

- Počela sam amaterski da se bavim pevanjem 1974. godine. Naime, pevala sam na Mašinskom fakultetu u Beogradu, oko tri godine, sa dva vokalno-instrumentalna sastava:  "Ribeli" i "Delfini". 

To su bile žive probe, period učenja. Odlučila sam da učim gitaru. Pošto sam već znala note, uz pomoć knjige koje sam kupila, naučila sam da sviram.

Tako sam počela da komponujem balade i faktički su me uvrstili u grupu akustičara. 

Moj prvi javni nastup na profesionalnom nivou bio je, 1977. godine, na jugoslovenskoj turneji Zdravka Čolića. 

Usledile su turneje i nastupi sa "Indeksima" pa letnja turneja po gradovima sa rok grupom "Teška industrija". 

Na tim koncertima, kao akustičar, bila sam gost i izvodila program koji je trajao oko petnaest minuta. On se sastojao od klasičnih balada Boba Dilana i Džoan Baez. Publika me je veoma dobro primila. 

Kasnije sam shvatila da svojim vršnjacima treba da pružim drugu vrstu muzike koja bi im omogućila da se zabave i oslobode viška energije. 

Tako sam počela da pevam rokenrol.

• Bili ste u Engleskoj. Recite nam nešto o tome.

- Godine 1974. snimila sam svoj prvi singl i zaradivši nešto para od nastupa na Mašinskom fakultetu, otišla sam u London. 

Sticajem okolnosti na jednoj zabavi srela sam članove grupe "Country Band" koji su mi ponudili da kao drugi prateći vokal, krenem sa njima na turneju po Engleskoj. 

Posle dva meseca vratila sam se u Beograd, ali nisam prestala da odlazim u London i sarađujem sa grupom "Country Band". Sa ovom engleskom grupom pevala sam rokenrol.

• Kako je počela vaša karijera u našoj zemlji?

- Otišla sam u Sarajevo gde mi je pomogao Duško Trifunović. To je bila pesma "Ja sam mala garava" ("Bićeš moj") koju sam snimila za Beograd-disk i - posao je krenuo. 




Na osnovu iskustva iz Engleske znala sam da moj nastup mora i scenski da se osmisli. Pomoglo mi je to što sam u Londonu završila školu džez-baleta. 

Moja karijera je zvanično krenula od TV emisije "Nedeljno popodne". 

Zatim sam snimila novi singl koji je prodat u 25 hiljada primeraka. 

Bila sam i na turneji sa Mikijem Jevremovićem. Imala sam sreću da je on imao koncerte u svim glavnim gradovima Jugoslavije, izuzev Ljubljane. 

Ti koncerti su mi veoma pomogli. 

Zatim odlazim na turneju po Rusiji i po povratku došla sam na ideju da uradim treći singl. Na njemu se našla kompozicija "Rokenrol dama" koja je veoma dobro prihvaćena.

• Planovi za 1979. godinu?

- Krećem na veliku turneju kao gost u programu Bobe Stefanovića. Moja prva long plej ploča "Rokenrol dama", pojaviće se u prodaji ovih dana. 

Na njoj se nalaze kompozicije: "Rokenrol dama", "Ti ne znaš da voliš", "Ko je kriv za ljubav", "Osećam", "Baš me briga", "Mi se volimo tajno", "Led je krenuo", "Pošla si na crveno svetio" i "Sve ću ti reći na kraju". 

Muzički da analiziramo: na njoj ima pesama koje su čist disko-saund, šlageri, prave balade, zatim čist rokenrol, modifikovani rok i par lepih laganih pesama.

Tekst: S. Stojančev, obrada: Yugopapir (Praktična žena, decembar 1978.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate