"Pozorište u kući", reportaža sa snimanja specijalne novogodišnje epizode: Nikolajevićka štedi glas



Bilo je prijedloga da se punica uda, Rođo da "poludi" za Tinom (Ljiljana Lašić), da se Olga rastavi od svoga muža tiranina, ali je sve to palo u vodu zbog gledalaca koji vole duete. Oni kao predjelo žele svađu punice i zeta, prijekore Olge na račun Tine, primjedbe malog Borka na račun "staraca" 



Smijući se glumcima u humorističkoj seriji "Kazalište u kući" gledaoci se smiju sami sebi, jer u svojim "obiteljskim kazalištima" rješavaju iste ili slične probleme kakvi tište televizijsku porodicu Petrović, punicu Snežanu, kućnu pomoćnicu Tinu i sve goste u njihovu domu. 

Kako su simpatični i bliski dok sjede za stolom i glasno srču juhu. 

On, Rođo, glava porodice, intelektualac unutrašnje snage, pun ideja za izvankućne djelatnosti, ali usmjeren kao na tračnicama - poduzeće, kući i... 

Olga, njegova supruga, simpatična ženica. 

Ali vrijeme ne zna za umor, ono neumoljivo izmiče. 

Ponekad se Olga prisjeti da je privlačna, ali se hitro trgne pred mladim studentom koji raznosi mlijeko i poništi potez koji je tek povukla. 

Jer, uz nju je sin Borko sa svojim neshvaćenim svijetom, koji često uz smiješak "a la dragulj" opominje starije da su otišli u pogrešnom smjeru s idealnog obiteljskog puteljka. 

Ansambl pravog "kazališta u kući" dopunjuje:

Punica, žena bez godina i opterećenja, koja zamjećuje i savjetuje, podučava i ironizira, ali nikad ne gubi niti dobija bitku. 

Baš su divni dok sjede za stolom koji je za njih servirala Tina, kućna pomoćnica i studentica, lepršava i luckasta, ali i snažni "reflektor" koji obasjava vrline i navike sretne porodice Petrović.

Sve to što smo spomenuli smislio je i na papir bacio Novak Novak, pisac humora za mali ekran, čovjek koji tvrdi da u radu nije dobio inspiraciju u vlastitoj kućnoj praksi.

Neka bude i tako, mi mu vjerujemo, jer "Kazalište u kući" - 30-minutna serijska emisija - treba da teče još dugo pred nama: prvo do sredine travnja, da bi od jeseni, poput "Pejtona" (Peyton) "išlo" možda i godinu dana.




- Nije loše, lepršavo je, ponekad veselo, često i tanko (što se tiče akcije), ali naše male strasti i navike vjerno su naslikane, pa seriju rado pratimo - pišu gledaoci u pismima koja su zasula redakciju zabavno-humorističnog programa u Takovskoj 10, gdje je sjedište Televizije Beograd.



Radimo na naučnoj bazi



Novak Novak se smiješi i ovako sebe parafrazira:

- Sanjao sam jedne noći da vrijeme humora mora doći. 

Sjeo sam za stol, zasukao i onako kratke rukave i rodio "Kazalište u kući".

Zabilježilo sam različite situacije u koje svi mi upadamo i rješenja tih situacija.

Odmah sam pozvao pisce humoriste da mi pomognu, uz jednu jedinu napomenu: osnovna dramaturška ideja ne smije biti osakaćena.

Siniša Pavić napisao je dvije priče, Ciga Ilić zasad je snimio samo jednu, ja sam dosta toga snimio, tako da bez nervoze i s dosta uspjeha radimo seriju koja ima jedini cilj - zabavu.

- Što vam to znači: "radimo na naučnoj bazi"? - pitamo dvostrukog Novaka.

- Vrlo je opasno rukovati s porodicom, a pogotovu kada je u njenom sastavu punica - tada čovjek mora biti veoma oprezan.

Prvo smo snimili i pustili za nas tzv. "pilot" - emisiju, da bismo vidjeli kako naše kazalište izgleda.

Poslije smo s glumcima mnogo radili i mnogo se trudili.

Dio tog našeg znoja možete zapaziti i u seriji.

A ono "naučna baza" odnosi se na dramaturšku nit: uvijek petorka u prvom planu s poznatim "ratnim" rasporedom.

Bilo je prijedloga da se punica uda, Rođo da "poludi" za Tinom (Ljiljana Lašić), da se Olga rastavi od svoga muža tiranina, ali je sve to palo u vodu zbog gledalaca koji vole duete.


Prva Olga - nestala



Oni kao predjelo žele svađu punice i zeta, prijekore Olge na račun Tine, primjedbe malog Borka na račun "staraca".

Zamijetili ste:

Olga iz prvog dijela serije nestala je bez traga.

Njeno mjesto i odjeću naslijedila je već u emisiji uoči Nove godine druga šarmantna glumica. 

"Na slovo, na slovo", sjetili ste se:

Nova Olga jeste Stanislava Pešić, glumica iz Narodnog pozorišta, koja je nekad bila na TV ekranima djevojčica Jasna u dječjoj seriji "Len-den-din", pa Staša u "1000 zašto".

Igrala je u "Sačulatcu" vjerenicu Micu uz Čkalju i bila Mila de Majo u seriji "Cijeli život za godinu dana".

- Bila sam i Caca u seriji "Ću, ćeš, će", ali to nije važno, već je važno reći da sam bila sretna kad me je Novak Novak poslije pete emisije "Kazališta", obavijestio da ću postati Olga jer Ljerka Draženović iz "blagoslovljenih" razloga istupa iz serije - cvrkuće Staša.




- Kažu da je vaša obiteljska kritika - sin Pero (8), koji je sada na Hvaru, te mama Vera - dala povoljnu ocjenu za ostvarenje lika Olge u "Kazalištu".

- Nemojte tako. I službena kritika (izuzevši dijela sarajevske - op. p.) preboljela je odlazak izvrsne Ljerke Draženović, a gledaoci su me sa simpatijama prihvatili. Moji u kući bili su nešto stroži i rekli su samo:

"Nisi loša, Staša"! 



Nikolajevićka štedi glas kod kuće



Trudila sam se da održim lik koji je u publici priznat, ali i da budem osobna kad se govori o bitnim stvarima. Jer, izmijenila se i uloga žene u porodici. To znam i iz osobnog iskustva.

I tako je bez buke i protesta promakla prva zamjena već uhodane TV-ličnosti u nas. 

Stanislava umjesto Ljerke u liku Olge nije ništa neobično za ljude koji su u prethodna dva slučaja američkih serija "Dugo vruće ljeto" (sudac Varner) i "Pejton" (Alison) bili ogorčeni i uvrijeđeni kada su ugledali nova lica u poznatom ruhu. 

- Zbog toga pitamo organizatora Milu Isajlovića da li možda predviđa još neku izmjenu?

- Nema bojazni od zamjena glumaca. Ljerkin slučaj je iznimka - veli nam Isajlović. - Osigurali smo se čvrstim ugovorima s protagonistima do kraja proljeća. Glumci su dužni održati vjernost i očuvati lični opis, što je za njih i za nas - zbog milijunskog auditorija - svetinja.

Đuza Stojiljković, odnosno Rođo s malog ekrana, iz spomenutih je razloga toliko zabrazdio da od zgrade Televizije do kuće ide samo ulicama bez gustog prometa.

Slično je i s punicom Snežanom (Olga Ivanović) koja zbog autentičnosti svoga lika, na sreću supruga, štedi glas kod kuće samo da bi u "Kazalištu" mogla pričati za dvoje.

Vijek emitiranja serije "Kazalište u kući" nemoguće je predvidjeti. I dobro je da je tako. Ni mi u svojim obiteljskim "kazalištima" ne predviđamo sve razvlačeći se od 1. do 31. u mjesecu. Smijući se "Kazalištu" smijemo se sami sebi, a to i jest najslađe. 

Napisao: Tomo Mihajlović, obrada: Yugopapir (Arena, decembar 1972.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)