Kako upisati režiju na Fakultetu dramskih umetnosti '79: Na prijemnom te očekuju tri iskušenja...

Jun 1979: Posle položenog ispita zrelosti, dođe sin jedinac svom tatici i izjavi: "Ja ću na filmsku režiju". Ovaj pak, posle kolutanja očima, dejstva šećera i vode izrežira za tili čas urnebes u kući.

Ako si i ti jedan od takvih sinova ili kćeri koji žele da studiraju ovo, evo malo nade. Ostavi ovu stranu posle čitanja negde u njegovo vidno polje i čekaj.

Istovremeno, zapitaj se, ipak, da li je režija ono što si ti mislio(la) da jeste.

Ne želim da te obeshrabrim, već da ti prenesem ono što sam saznala.

Za početak, na prijemnom te očekuju tri iskušenja. Prvo se sastoji u proveri opšte kulture i umetničkih sklonosti (piše se scenario na datu temu).

Ako srećno prođeš ovu zamku, pristupaš ispitivanju znanja iz oblasti radija i TV na osnovu date literature (evo dve od sedam knjiga: Lukić - "Uzani film", Petrić - "Uvođenje u film").

Potom sledi razgovor o već napisanom scenariju (iz prvog dela) i procenjivanje rediteljskih sposobnosti na osnovu nekog izvršenog filmskog zadatka. To je druga selekcija.

Oni koji idu dalje snimaju filmske vežbe kamerom (osam mm) koju daje fakultet. To što snimiš analiziraš pred komisijom i na kraju pristupaš testu psihofizičkih sposobnosti.

Tako od svih prijavljenih kandidata ostane 5 - 7.

Ti "srećnici" za sledeće četiri godine uče mnogo toga. Neki od devet ispita sa prve godine su filmska režija, scenario, montaža, sociologija umetnosti, osnovi likovne kulture.

Na drugoj godini, osim stručnih ispita, polažu se TV režija, osnovi marksizma, snimanje zvuka.

Studenti treće godine, imaju između ostalog, na repertoaru psihologiju, dikciju, muziku i rad sa glumcem.

Sledeće, poslednje godine radi se diplomski (uz pomoć mentora) i polažu samo dva ispita - filmska režija i psihologija.

Sve ovo saznala sam od simpatične Vesne, referenta za studentska pitanja, na prvom spratu fakulteta dramskih umetnosti u Ho Ši Minovoj 20 (autobus 16v).


Ne sme se praviti razlika između žene reditelja i muškaraca reditelja



To je što se tiče studija. Potom sam htela da razgovaram i sa nekim "pravim" rediteljem.

Najjednostavniji način bio je da odem u TV Beograd. Prvi koga sam srela bio je Đorđe Vučinić. Žurio je nekud, ali je nabrzinu ipak stigao da ispriča nešto o svom poslu.

- Ovde sam odavno. Kao mlad želeo sam da se bavim nečim novim. Zainteresovala me je elektronika, čije su mogućnosti neverovatne. Volim uzbuđenja, dinamičnost, strepnju - a toga je na snimanju napretek. Pogotovo, ako je uživo. Uključeno je, na primer, šest kamera. Nema vraćanja, grešiti se ne sme. U dogovoru sa urednikom svaki reditelj izabere ono što mu odgovara da radi.

Šta vam je ovaj posao omogućio?

- Kontakte sa puno ljudi koji dolaze ovde u studio ili koje srećemo na putovanjima. A putovao sam mnogo. Samo Bliski istok posetio sam nekoliko puta.

Šta kažete mladom čoveku koji želi da pođe vašim stopama?

- Ne odvraćam ga, niti ga nagovaram. Uvek želim samo jedno - da ga režiji privuče ljubav a ne novac ili popularnost. Ali, istovremeno, treba da pristane na status slobodnog umetnika, jer malo je ovde stalno zaposlenih.

Koliko je režija posao kojim se može baviti žena?

- To najbolje potvrđuje Mirjana Samardžić, Svetlana Bajić i njihovih pet koleginica, koliko ih je ovde. Njihov rad dokazuje da se ne sme praviti razlika između žene reditelja i muškaraca reditelja.

Da li je talenat primaran?

- Ni slučajno. Prvenstveno rad pa onda talenat.

Vidim ovde puno mladih ljudi. Kako ih prihvatate?

- Odlično. Televizija je prvenstveno informativni medij, skorijeg datuma i rad u njoj odgovara mladim ljudima. Dobro se snalaze jer su za vreme studiranja na FDU ovde kod nas dolazili na praksu. Ima i onih koji su završili u inostranstvu, pa se vratili da rade ovde.


*****



I sada, ako još uvek imaš želju da se tvoje ime kroz koju godinu, posle odgledane TV emisije ili filma čita na špici napisano velikim slovima, evo šta da uradiš:

Pokupi dokumenta (može overena kopija) i do 25. avgusta predaj ih na FDU za odsek filmske režije (postoji još i pozorište).

Spremi se za polaganje prijemnog od 1. do 10. septembra.

I srećno!

Napisala: Rajna Samardžija, obrada: Yugopapir (Zdravo, 1979.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate