Uoči Wimbledona '88: Englezi vole našeg Slobodana Bobu Živojinovića - on gromko najavljuje finale

Jun 1988: Svetski turnir broj jedan Vimbldon, srećan je spoj tradicije, kvaliteta, odlične organizacije i bogatstva. Vimbldon je drugi sportski zaštitni znak prestonice Velike Britanije, uz Vembli.

Pobediti na njemu je san i čast za svakog majstora "belog sporta"...

U središtu trenutnog interesovanja je Mats Vilander, čovek koji je ove sezone već uzeo dva od četri najveća turnira na svetu.

Trijumfovao je u Australiji i Rolan Garosu, najavljujući tako kandidaturu za juriš na "Grend-slem" (osvajanje sva četiri najveća turnira na svetu u jednoj sezoni). 

Pre dve sezone u jubilarnom 100. izdanju, zaustavio ga je naš Slobodan Živojinović, kome se obilato revanširao, spasavši nedavno izgubljen meč na Rolan Garosu. On na travi nije "pravi", ali prvi reket "Vikinga" veruje da je došao čas odluke.

Jedan drugi musketar u belom - Ivan Lendl, prvi nosilac, odavno je izjavio da bi sve pobede menjao za trijumf u Vimbldonu. Pet Keš i Boris Beker su ga pregazili u dva finala i zašto kriti, rodio se kompleks trave kod Ivana Lendla.

Prognoze kod bukmejkera su različite, ali se Lendl još uvek kotira kao veliki favorit. 

Amerikanci dolaze sa Mekinroom, koji više nije ni senka nekadašnjeg asa. Jedino je sačuvao smisao za svađu i skandale, što baš ne priliči mladom tati. Džimi Konors, kuburi sa povredama, i neizvesno je da li će se pojaviti na svom, bez sumnje, najdražem turniru.

- Nema razloga da se ne vratim baš na "central cortu", gde sam već dva puta pobedio. Doneće mi to, a i reprezentaciji, veliko samopouzdanje pred polufinale Devis-kupa sa Jugoslavijom u Dortmundu. Vraćam se, pobedama. - poručuje Boris Beker.

Naš Slobodan Živojinović gromko najavljuje čak i finale u svom trećem pokušaju. Posle polufinalnog meča sa Lendlom pre dve godine i lekcije od Konorsa prošle u polufinalu, Boba ide na sve ili ništa. 

Čitavu sezonu je posvetio Vimbldonu, a imaće i veliku podršku nove izabranice Lepe Brene sa tribina jednog od terena. 

Englezi ga vole i sa neskrivenim simpatijama pratiće servisera-bombardera u novom naletu ka slavi.


Za pobednika - 165.000 funti



Fond nagrada je ove godne povećan na oko tri miliona funti (oko 1000 milijardi dinara). Kako se saznaje, pobednik u muškom singlu dobiće oko 165.000 funti, a kod žena 140.000 funti. Od prošle sezone uvedene su i dnevnice za učesnike po 50 funti na dan.

Ričard Barns je čovek koga najviše traže novinari. On je zadužen za pres-službu. Sedma sila radi u supermodernim uslovima. Svi okolni hoteli su rasprodati pre više meseci.

Kao i svake godine, "crna berza" za ulaznice "radi" bez greške. Za polufinale i finale karte koštaju i po 600 funti. Rekord u posetama je zabeležen u vreme jubilarnog Vimbldona - 394.000 gledalaca. Od meteorologa je naručena dugoročna prognoza i svi su izgledi da kiša neće, kao prošle godine, ugroziti turnir.

Na centralni teren, gde može da se smesti oko 16.000 gledalaca cene karata su između osam i 19 funti, a na terenu broj jedan od sedam do 12 funti. Po tradiciji, sav novac zarađen od turnira (očekuje se oko četiri miliona funti) ide preko Britanske teniske federacije u fond za razvoj mladih igrača.

Od BBC se očekuje prihod od TV prenosa vredan pola miliona funti. Ceh se plaća bez pogovora, jer se u Vimbldonu TV pojavila pre 51 godinu.

Kvalitet trave kontroliše grupa inženjera hortikulture, i on će, tvrdi se, biti poboljšan za ovogodišnji turnir.

Iako su svlačionice renovirane pre nekoliko godina, svi nosioci grupa se presvlače i tuširaju na gornjem spratu, a ostali dole. Tek od četvrtfinala, igrači dobijaju "ista prava".

Već tradicionalni sponzor Vimbldona je "Šlezinger", čuvena firma za proizvodnju reketa i teniske opreme. Ove godine ona je odvojila čak 650.000 dolara.

Tekst: B. S. (Tempo, 1988.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate