Pretražite Yugopapir

Boney M. ("Ma Baker"): Da li je najveći letnji hit 1977. zapravo plagijat? A tek promocija kriminala...

Septembar 1977: Boney M. i njihov producent Frank Farian prvi put na optuženičkoj klupi! Taman kada je njihov novi LP "Love For Sale" postao najtraženiji u celoj Evropi, muzičkim stručnjacima učinilo se da su najveći hit sa te ploče već čuli kao deo neke druge pesme... 

Kako je na optužbe da je "Ma Baker" plagijat odgovorio idejni vođa nemačke disko atrakcije?   

- O krađi nema ni govora - naglasio je Frank Farian. - "Ma Baker" se sastoji iz četiri muzička dela. Jedna od melodija potiče od prastare narodne pesme poreklom iz Tunisa.

Tu su temu još 1967. obradili i objavili pevač Mohamed Jerrari i grupa Suleff. U međuvremenu sam od Jerrarija kupio prava za njegovu verziju - tako da je sve u redu!

Čak su i članovi grupe Boney M. bili zatečeni optužbama... 

- Mi smo otpevali ono što nam je rečeno u studiju, tako da nismo ništa znali o poreklu te melodije - izjavila je članica grupe Marcia Barrett. - Naravno da nam je drago što je ova pesma zahvaljujući nama ponovo postala veliki hit. 

Ipak, Farian je zaboravio da pomene kako je istu melodiju "made in Tunis" na nemačko tržište (samo dve godine ranije) lansirao izvesni Mohammed Hanesh (istureni predstavnik holandske 70's fabrike orijentalnih hitova), pa je najverovatnije da je prvi put čuo inkrimisani deo upravo u ovoj verziji:


    

Mnogi su grupi zamerili i to što pesma na neki način glorifikuje zloglasnu američku banditkinju Kate Barker, majku sedmorice kriminalaca sa kojima je zajedno pljačkala i ubijala po Americi tridesetih godina prošlog veka. 

Zvali su je "Ma Barker", ali je Farianu ritmički više odgovaralo da iz "Barker" izbaci "r" i tako izmeni izgovor njenog prezimena. Producent je objasnio i da je prvo želeo da napravi pesmu o gangsteru Johnu Dillingeru, ali je, saznavši za Ma Barker, pomislio da je mnogo bolje da pesma govori o ženi - ma kakva ona u stvarnosti bila.      

Da li je Bobby Farrell (Boney M. - "čovek-čigra") znao o kome se radi u pesmi? Izjavio je:

- Ne, nikada pre nismo čuli za Barkerovu. Takođe ni za njene zločine. Za nas je to bila pesma kao i sve druge...

... Pesma u kojoj se Farrellov glas uopšte ne čuje, jer je za sve muške vokale na pločama grupe Boney M bio zadužen upravo svemoćni Frank Farian. Ali, to je već tema za neku drugu priču ...  

(Yugopapir)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate