Falco - "Jeanny": Zašto je najveći evropski hit zabranjen na programima germanskih RTV stanica?




Sredinom siječnja njemačka je televizija zabranila emitiranje video-spota "Jeanny", a to kao da je bio signal većini germanskih radio-stanica, pa su i one odlučile iz svojih programa izbaciti prvoplasirani hit

Veljača 1986: Nakon Kommissara, Mladih Rimljana i Amadeusa, Falco ima novi hit - Jeanny; a njemačka televizija i neke radio-stanice ne emitiraju ga "zbog morbidnosti".


*****



Johann Hölzel, alias Falco, dvadeset osmogodišnji austrijski glazbenik, tekstopisac i pjevač, iz godine u godinu prerasta status lokalnog superstara. Singl prvenac Der Kommissar, visoko je kotirao prije četiri godine na top-listama od Grčke i Skandinavije do SAD, i u različitim izvedbama prodan je u više od šest milijuna primjeraka.

Dok je ljetos Formanov film Amadeus punio kino-dvorane širom svijeta, Falcov Rock me, Amadeus treštao je eterima radio-stanica i u disko-klubovima.

Rap-posveta austrijskom čudu od djeteta rasprodana je dosad u više od 700.000 primjeraka i još se nalazi na evropskim top-listama.

Amadeusa je ubrzo zamijenila pjesma Vienna Calling, a nedavno je Falco ponovo digao uzbunu u medijima pjesmom Jeanny, trenutno prvoplasiranim hitom u zemljama njemačkog govornog područja.

Sredinom siječnja njemačka je televizija zabranila emitiranje video-spota navedene pjesme, a to kao da je bio signal većini germanskih radio-stanica, pa su i one odlučile iz svojih programa izbaciti prvoplasirani hit.

Razlog je za takav potez navodno, prenaglašena morbidnost video-spota i pjesme Jeanny, dvosmislenost, unutar koje je teško razlučiti propagira li zločin i smrt ili ljubav. 


Šta je iritiralo šefove i cenzore?



Neki su njemački mediji optužili Falca za "seksualni zločin u hit paradi", a neki su mu bili skloni i Jeanny protumačili kao upozorenje svim mladim djevojkama koje se olako upuštaju u avanture s nepoznatima.

Jeanny je ljubavna pjesma o "mladoj usamljenoj djevojčici u hladnom svijetu", i takva bi ostala do kraja da zbrku ne unose stihovi "oni dolaze, neće te naći, nikome te ne dam, ti si kraj mene", a naročito glas spikera dnevnih vijesti, koji, uz zavijanje policijske sirene, govori o porastu broja nestalih osoba i upozorava:

"Policija ne isključuje mogućnost da je riječ o zločinu."

Ovo je iritiralo šefove i cenzore na radiju i televiziji, pa su, za dobrobit neiskvarene dječice, pjesmu uklonili iz programa.

Na taj su način Falcu pribavili velik publicitet.

Zabranjeno je uvijek najtraženije, i Jeanny je u Njemačkoj prodana u više od pola milijuna primjeraka, a album Falco 3 penje se na top-listama.

Uspjeh ovog albuma i megahita Rock me, Amadeus donio je Falcu glasovima čitalaca tinejdžerske muzičke revije Bravo titulu pop-pjevača '85, ispred Ricka Springfielda i "Bossa" Springsteena.

Svoj medijski proboj bivši student bečkog glazbenog konzervatorija počeo je svirajući u mračnim bečkim podrumima, s grupama što ih je osnivao od prilike do prilike.


Druženje s klijentelom na Bahnhof Zoou



Nezadovoljan pasivnim stanjem bečke glazbene scene, 1977. otišao je u Zapadni Berlin, gdje se danju družio s klijentelom na Bahnhof Zoou, a navečer je svirao džez u osrednjim berlinskim noćnim klubovima.

Gotovo cijeli prvi album Einzelhaft, što ga je snimio početkom osamdesetih godina kad se vratio u rodni Beč, posvećen je morbidnim berlinskim danima.

Drugi album, Junge Roemer, djelomično je zadržao reminiscenciju na život u Berlinu, a više je obilježen Falcovom oduševljenošću Davidom Bowiejem i fasciniranošću Amerikom.

Treći album austrijskog stara dokazao je da nije riječ samo o egzotičnoj pojavi na siromašnoj austrijskoj rock-sceni, nego o osebujnoj glazbenoj ličnosti.

Njemačko-engleska kombinacija tekstova, brižljivo kreirani njegovani image pripadnika mondenog Beča, spektakularni video-spotovi njegovih pjesama, atraktivni živi nastupi i glazbena kvaliteta, opravdano svrstavaju Falca u vrh evropske rock-scene.

Napisala: Dubravka Tomeković, obrada: Yugopapir (Studio, II 1986.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate