Uoči festivala San Remo 1986: Ni orkestra, ni plejbeka / Kakav nam modni šok priprema Anna Oxa?



Od pjevačica mnogi izdvajaju Annu Oxa, koja je lani izazvala polemike i pokoje zgražanje pojavivši se u trenirki pripijenoj uz tijelo, slično onoj za aerobik, ali nešto prozirnijoj i tanjoj

Ovogodišnji festival zabavne glazbe u San Remu okupit će najbolja grla talijanske i svjetske estrade, RAI će prenositi tri večeri, a posljednju će emitirati i Eurovizija, javlja ekskluzivno za Studio iz Rima naš suradnik Silvije Tomašević...


*****



Prošlogodišnji moralni pobjednik festivala u San Remu bio je Claudio Baglioni, iako nije bio ni u kakvoj konkurenciji. Došao je kao gost, sjeo za klavir i u živo otpjevao Jednu veliku malu ljubav, pjesmu s kojom je dotad osvojio sva srca Talijana, a poslije nezapamćenog uspjeha na turneji po cijeloj Italiji.

I na tim turnejama pjevao je u živo, a samo u Rimu bilo je takvo zanimanje da je morao održati dva koncerta, i to oba pred prepunim nogometnim stadionom (svaki put više od 40.000 obožavalaca, a prvu je večer televizija prenosila izravno).

Prošlogodišnji San Remo bio je u playbacku, odnosno, pjevači su otvarali usta i zijevali kao ribe, a kroz zvučnike izlazio je zvuk s magnetofonskih vrpca, perfektno snimljenih u diskografskim studijima.

Dakako, glazbeni su kritičari Baglionijev nastup ocijenili kao nešto posebno.


Polemike oko playbacka



Gotovo godinu dana trajale su polemike o tome zašto pjevači ne izvode točke u živo. Veliku propagandu za "živi" San Remo vodio je i poznati slavuj talijanske kancone, Claudio Vila.

Naposljetku, prije nekoliko dana, na konferenciji za novinare u Rimu, organizator festivala Gianni Ravera obznanio je Italiji i svijetu da je kocka bačena i da će se pjevati u živo.

Dakle, pobjedu je izvojevao Baglioni, iako, kako se kaže, nije ni luk jeo ni luk mirisao: jednostavno je pjevao ne obmanjujući publiku.

Najveći pobornici playbacka bile su diskografske kuće. Kažu da moraju štititi svoj proizvod, da se publika obmanjuje ako na festivalu čuje pa makar i za nijansu drukčiju izvedbu od one na ploči.

A drugi su se s nostalgijom sjećali ne samo izvedbi u živo nego i dva pjevača, dva aranžmana i dva orkestra za jednu pjesmu.

Ove godine, na 36. festivalu, neće biti uopće orkestra. Umjesto njega pjevači će sa sobom donositi magnetofonske vrpce. Eto, čak je i za sanremski festival, koji obrće silne novce i u koji investiraju sve diskografske kuće orkestar - preskupa pjesma.

Razriješeno je i pitanje stranci - da ili ne, gosti - da ili ne itd.

Dok su, na primjer, prijašnjih godina strani pjevači sudjelovali u natjecanju pjevajući u alternaciji s talijanskim izvođačima, ove goditi će nastupit će samo kao gosti. Pjevat će svoje pjesme, već poznate ili manje poznate.

No oni će imati privilegiju i samo će otvarati usta. Prezentirat će se u totalnom playbacku, a ne djelomičnom kao Talijani.

Festival će izgledati ukratko ovako:


  • U četvrtak, 13. veljače, nastupit će 22 konkurenta, zvani "veliki", jer je riječ o poznatim imenima talijanske glazbe. 



  • U petak, 14. veljače, nastupit će 14 mladih nada. Tu istu večer svoje refrene otpjevat će i "veliki" da bi podsjetili Talijane na glasanje. 



  • U subotu, 15. veljače, ponovo će nastupiti 22 "velika" (Talijani ih zovu "big", i to je jedna od rijetkih engleskih riječi koja se, za razliku od prijašnjih godina, upotrebljava u natjecateljskom dijelu festivala), te sedam mladih finalista. 


Gosti će se pojavljivati sve tri večeri. Još jedna novost: ove godine kao gosti ne smiju nastupiti talijanski pjevači, nego samo stranci.


Konjska nagrada



Glasat će se kao prošle i prijašnje četiri godine. Mladima sudi poseban žiri, a velikima svi Talijani, koji to žele, na posebnim listićima Totipa. To su listići slični onima za loto i sportsku prognozu, ali ovi su za konjske utrke.

Prvom i drugonagrađenom pjevaču Totip poklanja po jednog konja. Zapravo, iznajmljuje ga na godinu dana, pa će sve premije dobivene na utrkama ići u džep pjevača.

Prošlogodišnji pobjednici, sastav Ricchi e poveri, zaradili su dobivenim konjem 80 milijuna lira.




Pa tko su glavni konkurenti u toj sanremskoj utrci?

Kažu da je ove godine teško prognozirati pobjednika.

Na natječaj je došlo 180 pjesama, a trebalo ih je izabrati 18 ili najviše 20. Veliki mag u organiziranju festivala, Ravera, kaže da je morao izabrati 22 pjesme, jer su sve dobre.

Kao mogućeg pobjednika mnogi spominju Tota Cutugna s pjesmom Azzura malinconia. On je već pobijedio 1983. s pjesmom Talijan, koja je gotovo postala moderna talijanska himna.




Vraća, se na sanremsku scenu 53-godišnji Sergio Endrigo s Canzone Italiana, te samo dvije godine mlađi Fred Bongusto s pjesmom Cantare.

Među te stare lisce ulazi i Renzo Arbore.

Voditelj, novinar, glumac, muzičar, pjevač, dirigent - gotovo nema zanimanja u šou koji Arbore nije radio.

Lani je postavio emisiju Oni od noći, koja je postigla nevjerojatan uspjeh. Otkrio je novi humor i načinio posebno zabavni program.

Prikupio je uz TV-ekrane u sitnim satima (emisija je išla svakodnevno, osim subote i nedjelje, i nikad nije počinjala prije 23 sata, a završavala je kad je sudionicima ponestajalo daha), kako se kaže, i staro i mlado.

Budući da uglavnom svira klarinet, i pjesma mu nosi to ime.

Bit će to satiričko-humoristička izvedba. Pjesme koje je izvodio sa svojim sastavom u noćnoj TV-emisiji bile su hitovi i na prvim mjestima rang-lista prodanih ploča.


U očekivanju Oxe



Dosad smo spomenuli samo muškarce, iako su ovaj San Remo mnogi prozvali "roza" zbog brojnih pjevačica, a i voditelj festivala je žena. Od pjevačica mnogi izdvajaju Annu Oxa, koja je lani izazvala polemike i pokoje zgražanje pojavivši se u trenirki pripijenoj uz tijelo, slično onoj za aerobik, ali nešto prozirnijoj i tanjoj.




Ove godine ne zna se kako će nastupiti, ali pjesma se zove Tutto un attimo.

Orietta Berti, sa sladunjavom pjesmom Futuro, bilježi deseti nastup na San Remu.

Iako poznata pjevačica, Loredana Berti ipak debitira pjesmom Re.

Među glavnim ženskim konkurentima za nagradu ipak se možda ističu Marcella s pjesmom Senza un briciolo di testa i Fiordaliso s Fatti miei.

Bilo je mnogo natezanja oko toga tko će voditi festival, i odluka je pala na Lorettu Goggi.

Ona će ujedno pjevati i pjesmu Io nascero, a to će biti i špica otvaranja večeri: pjesmu zatvaranja pjevat će Sting.

Goggi je lani vodila jednu kviz-emisiju na RAI-u, a u San Remu pomagat će joj troje mladih voditelja koje vode "discoring", a to je neka vrsta parade hitova.

Goggi je jednom nastupila na San Remu, ali u konkurenciji. Osim što je dobar voditelj i pjevač, izvrsno pleše.

Da spomenemo i neke od trinaest velikih imena stranaca koji će nastupiti kao gosti.

Osim pomenutog Stinga, bit će Sade, Spandau Ballet, Talk Talk, Drum Theatre itd.

Još jedna novost. Prvi put održat će se i natjecanje u videospotovima. Tu su također samo stranci, i to vrhunski.

Do prve večeri festivala, RAI je svaki dan prikazao jednu od osam video-kaseta sa spotovima poznatih pjevača.

Te iste vidio je u San Remu i poseban novinarski žiri, koji će najbolju preporučiti gledaocima završne večeri. Među konkurentima: Arcadia, Mick Jagger, David Bowie itd.

Nešto novosti i nešto povratka na staro i dobro karakteristika je ovogodišnjeg festivala, a dvorana Teatra Ariston bit će, kao i svake godine, prepuna. Festival u San Remu je nešto kao i otvaranje operne sezone u milanskoj Scali. Sve tri večeri prenosit će prvi program RAI-a, a posljednji i Eurovizija.

Napisao: Silvije Tomašević, obrada: Yugopapir (Studio, II 1986.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate