Veljko Bulajić otkriva: Zašto sam odbio da "Bitka na Neretvi" otvori filmski festival u Kanu (1970)




Svako prikazivanje "Neretve" u svetu priprema se veoma ozbiljno i studiozno biramo termine za distribuciju, a naročito biramo festivale za "Neretvu" pošto nam se takve mogućnosti ukazuju sa svih strana. Jer "Neretvu" nisu kupile još samo tri zemlje u svetu: Kina, Albanija i Južnoafrička Unija

Veljko Bulajić otkriva prave uzroke zbog kojih je otkazano učešće "Bitke na Neretvi" na ovogodišnjem festivalu u Kanu... Osim Kine, Albanije i Južnoafričke Unije - sve zemlje sveta otkupile naš film ...


*****



Čim je iz Kana stigla vest da najskuplji i najspektakularniji film jugoslovenske produkcije "Bitka na Neretvi" neće biti prikazan na tamošnjem festivalu, u našoj javnosti je nastala velika buka.

Veoma ozbiljne zamerke i prigovori da naši izvoznici i distributeri "nemaju poslovnog duha" počele su da pristižu sa svih strana: iz štampe, televizije, raznih foruma.

Pogotovu u času kad se pouzdano saznalo da je direkcija festivala u Kanu zvanično izrazila želju da "Neretva" otvori ili zatvori ovu ekskluzivnu smotru najboljih jednogodišnjih ostvarenja svetske "sedme umetnosti". 

Zaista, takvu počast je dosad imao retko koji film ne samo jugoslovenske produkcije već bilo koje nacionalne kinematografije u Evropi.

Pa ipak, iz Jugoslavije je upućena vest da se otkazuje prikazivanje "Neretve" na festivalu u Kanu.

Tek tada je nastala prava misterija.

U to vreme, autor "Neretve", Veljko Bulajić bio je u Rimu gde je, uzgred, proslavio radosnu vest: Neretva" je dosad donela prihod u iznosu od milion i 560 hiljada dolara.

Samo su, recimo, japanski distributeri platili za "Neretvu" 150 hiljada dolara. Bulajić se potom vratio u Beograd da bi od jugoslovenskog Crvenog krsta primio visoko odlikovanje za svoj film.

- Moj film bio je nominiran za "Oskara" i našao se u najužem izboru među pet najboljih filmova godine. Na spisku tih pet filmova nisu bili filmovi koji su pobednici na međunarodnim filmskim festivalima. Samim tim, bilo bi nelogično da se "Neretva" u Kanu takmiči u konkurenciji četrdesetak filmova. To bi bilo čak i nepotrebno. 

Istina je da je Direkcija festivala u Kanu uputila poziv i ukazala veliku čast "Neretvi" dajući joj mogućnost da otvori ili zatvori ovaj festival.

Tako nešto bilo bi dobro za sam festival, ali ne bi bilo dobro za "Neretvu", jer distribucija mog filma u Francuskoj počinje samo dva meseca posle festivala.

Zbog toga sam ja, i ostali koji su radili na stvaranju "Neretve", i oni koji rade na njenom plasmanu, zaključili da ne bismo smeli da ugrožavamo parisku premijeru koja treba da bude događaj dana u Francuskoj, a posle nje odmah počinje distribucija.

Prema tome, u našoj javnosti prašina oko mog filma digla se bez razloga.

Što se tiče našeg odnosa i naših obaveza prema festivalu u Kanu, mi smo direkciju ove smotre dva meseca uoči njenog početka obavestili da otkazujemo učešće "Bitke na Neretvi". 

To isto učinio je i francuski distributer koji ju je otkupio za prikazivanje.

Možda će "Neretva" otvoriti festival u Karlovim Varima u Čehoslovačkoj, jer će u avgustu otpočeti distribucija "Neretve" u Čehoslovačkoj, pa nam to svakako veoma odgovara.

Međutim, poslali smo negativan odgovor na molbu direkcije festivala u San Sebastijanu, a obzirom na to da je uprava tog festivala tražila da ga "Neretva" svečano otvori.

Još nešto moram da kažem: svako prikazivanje "Neretve" u svetu priprema se veoma ozbiljno i studiozno biramo termine za distribuciju, a naročito biramo festivale za "Neretvu" pošto nam se takve mogućnosti ukazuju sa svih strana. Jer "Neretvu" nisu kupile još samo tri zemlje u svetu: Kina, Albanija i Južnoafrička Unija.

Obrada: Yugopapir (Čik, maj 1970.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate