Pretražite Yugopapir

Saša i Cile: Kako je nastala pesma "Salaš u Malom Ritu", najslušanija i najpevanija melodija 1976...




Prsti Danila Danilovića spontano su na klavijaturi harmonike potražili adekvatne tonove za deseteračku metriku punu boje i zvuka Vojvodine i - melodija je rođena za nekoliko časova. Kada su Branku Baueru odneli probni snimak, na licu reditelja zatitrao je jedan smešak. Pogledao ih je i rekao: "Shvatili ste šta sam hteo"

"Salaš u Malom Ritu" po jednodušnoj oceni kritike i publike, jedna je od najboljih serija koja se ikada pojavila na našem malom ekranu, a muzička špica "Ja sam rođen tamo na salašu..." već posle prve epizode postala je domaći hit koji danas pevuše svi u Jugoslaviji...


*****



Oni koji su pre godinu dana gledali film "Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera i Arsena Diklića zapamtili su bar nekoliko taktova jedne lepe melodije i tekst koji peva o ravnici, vojvođanskim salašima, žitu i vedrim letnjim noćima...

Zapamtili, pa zaboravili.

No, kada je proletos počela da se prikazuje televizijska serija "Salaš u Malom Ritu", i kada su prateći najavnu špicu nenametljivo krenuli akordi gitara, a malo zatim, u dva glasa pesma:

"Ja sam rođen tamo na salašu, u ravnici kraj Maloga Rita, ljuljali me talasi Dunava, milovala vojvođanska žita... " 

... bilo je jasno da je naša muzika dobila još jedan istinski hit.

I kako su se epizode nizale i osvajale srca svih gledalaca, tako je i istoimena pesma plenila.

Danas, "Ja sam rođen tamo na salašu" sigurno je najpevanija i najslušanija melodija, na radost njenih autora Danilovića i Petrovića, koji su valja to reći, uspeli da jedno iskreno i pošteno delo "Salaš u Malom Ritu" nadgrade kroz nadahnutu i od srca ispevanu pesmu.

Živopisno društvo na svečanoj promociji ploče "Salaš u Malom Ritu" u "Jugotonu": Pevač Zoran Gajić, "TV Šicer" Mrgud Radovanović, Gizela Vuković, koja u seriji igra tetka Linu iz Moldovina, zatim Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTB (krajem te godine poginuće u saobraćajnoj nesreći sa Silvanom Armenulić), legendarni Safet Isović, Milan Srdoč, glumac koji se pojavljuje u drugom delu serije, kompozitori Danilo Danilović i Mića Stojanović, Saša Petrović i nenadmašni klarinetista Boki Milošević, koji je promociju ploče propratio "živom" pratnjom na klarinetu.



Prijateljstvo kroz muziku



Ko su Saša, Cile i Danilo Danilović - interpetatori i autori muzičkih "Salaša", do sada široj publici gotovo nepoznati i kako se rodila pesma "Ja sam rođen tamo na salašu..."?

Saša Petrović i Cile Mirković, tada još studenti, sreli su se sasvim slučajno u jednom društvu, na nekoj sedeljci. Zajedničko im je tada bilo samo to što su obojica poneli gitare i naizmenično, uz pesmu i svirku zabavljali prijatelje.

Uz muziku se ljudi ponajpre i sprijatelje, pa ni Saša i Cile nisu bili izuzetak. Naročito, kada su u jednom trenutku zasvirali i zapevali zajedno, kao da su to oduvek radili.

Tako su se 1973. godine našli i na Niškim susretima glumaca, tako ih je čuo i reditelj Branko Bauer, pribeležio njihovu adresu i telefone, za svaki slučaj. (Bilo je to mesec dana pre nego što je Bauer angažovao Slavka Štimca, tj. par meseci pre početka snimanja serije - op. Y.)

Posle godinu dana, Saša i Cile bili su ne malo iznenađeni kada se isti Branko Bauer javio telefonom i predložio im da u novoj televizijskoj seriji koju priprema zajedno sa Arsenom Diklićem, zaigraju dva lika, takva i takva, i da bi trebalo da ponesu gitare, da se nađu u pauzi snimanja.

Junacima naše priče ponuda jednog iskusnog reditelja, veoma je imponovala, jer eto prilike da iskušaju i glumačke sklonosti, a o zabavi uz gitare na snimanju i da ne govorimo.

Cile je dobio ulogu studenta koji leto provodi na selu kod svog drugara (tumači ga Saša Petrović).

Momci, a pamtimo ih iz prvog dela serije, tako su uverljivo obavili svoje zadatke i potvrdili glumački dar da su i scenarist Diklić i reditelj Bauer bili zadovoljni, pa su im uloge proširili i prošarali muzičkim numerama. 

I ne samo to - Saša i Cile prihvatili su mesta asistenta reditelja, koliko da savladaju još jedan zanat.

Tako su se kompletno saživeli sa "Salašom u Malom Ritu".

Slobodne dane i večeri provodili su uz muziku i vedre vojvođanske pesme, jer je Branko Bauer pokušavao da pronađe jednu melodiju koja bi bila muzički lajtmotiv serije.

Ali nijedna od poznatih nije mu se naročito dopala.

Hteo je nešto novo, originalno, adekvatno ...


Pesma je rođena



I kada je snimanje bilo završeno, i kada je raspisan konkurs za muzičku špicu, Saša Petrović reče Baueru da bi on pokušao da napiše jedan tekst i da ima čoveka koji bi mogao da to pretoči u muziku.

Petrović nije hteo da reditelju oda malu tajnu - da jedan tekst već ima.

Pesnik i pomalo boem, Saša je (inače rodom Aleksinčanin) zavoleo vojvođansku ravnicu, a serija sa kojom se do poslednjeg damara saživeo, inspirisala ga je toliko da su reči i rime nekako potekle same od sebe.

Tako na scenu stupa Danilo Danilović, inače šef ansambla "Daniluška", (u kome sviraju i pevaju Saša i Cile) vrstan muzičar, čija je specijalnost ruski melos.

O "Salašu u Malom Ritu" znao je iz priča svojih muzičara Saše i Cileta.

Vojvođanski melos poznavao je dobro, ali kao kompozitor se u "prečanskom" folkloru nikada nije ogledao. A melodija mora da sadrži sledeće elemente: vojvođanski fon, starogradski žanr, a da se oseti da je nastala u vreme okupacije.

Za to vreme Saša Petrović mudro ćuti i doteruje svaku reč pesme za koju je osetio da je ono pravo i, kada je bio zadovoljan, predaje je u ruke svom šefu ansambla.

Prsti Danila Danilovića spontano su na klavijaturi harmonike potražili adekvatne tonove za deseteračku metriku punu boje i zvuka Vojvodine i - melodija je rođena za nekoliko časova.

Kada su Branku Baueru odneli probni snimak, na licu reditelja zatitrao je jedan smešak. Pogledao ih je i rekao:

- Shvatili ste šta sam hteo.

Bila je to najveća i najlepša hvala koju su kompozitor i pisac teksta mogli da čuju.

I ne samo to. Bauer je zatražio još jednu pesmu koju je naknadno ubacio u seriju.

Isti tandem, Danilović - Petrović, napisali su tako baladu "Ovim su šorom prolazili svati", koju smo takođe čuli u jednoj epizodi, a Saša i Cile su obe melodije odmah snimili na pločama.


Verzija Zorana Gajića



Nedavno se, pored originalne verzije, pojavila još jedna ploča, na kojoj iste pesme interpretira Zoran Gajić. 

Ova ploča snimljena je za drugu disko-kuću (Jugoton), ali obe verzije su podjednako tražene i prokrčile su sebi put ka vrhu top-lista.

To je verovatno presedan u našoj disko-produkciji - da dve ploče sa istim melodijama (i na A i na B strani) ne konkurišu jedna drugoj.





"Salaši" sada obavezuju



Od TV Beograd, Danilović i Petrović dobili su poziv da za tri nove televizijske serije napišu muziku. Gotovo je izvesno da će Saša Petrović dobiti još jednu veoma značajnu dramsku ulogu u jednom novom TV projektu.

Istovremeno Petrović i Danilović pripremaju novi LP album na kome će Saša Petrović biti vokalni solist (Cile Mirković je na odsluženju vojnog roka).

Sa Živanom Saramandićem takođe pripremaju novi album, posle veoma uspešne saradnje na prvom sa ruskim pesmama, koji se do sada prodao u više od dvadeset hiljada primeraka.

Krajem maja snimaju polučasovnu emisiju za Prvi program TV Beograd, a već sada su pozvani u Ljubljanu da snime novogodišnji blok, kao i na jednu turneju po Sloveniji.

Predstoji i velika turneja po zemlji sa kolažiranim programom, pod naslovom "Ja sam rođen tamo na salašu", u kome će učestvovati većina glumaca iz serije, predvođena Miodragom Radovanovićem - Mrgudom, Slavkom Štimcem i naravno ansamblom "Daniluška" sa Sašom Petrovićem.

Dakle, posla je mnogo.

Naročito, kreativnog. I to je onaj deo bremena slave koji obavezuje i Danila Danilovića i Sašu Petrovića da pluže još lepih pesama. 

Napisala: Slobodanka Veselinović, obrada: Yugopapir (RTV revija, maj 1976.)


 Uspomene na đačke dane autora pesme "Salaš u Malom Ritu" 




Podržite Yugopapir: FB TW Donate