Indexi objavljuju kompilaciju najvećih hitova '86: U potrazi za originalnim snimcima

Maj 1986:
Proslavljajući dvadeset i četiri godine rada na estradi, sarajevski "Indeksi" za 25. maj predviđaju veliki koncert u sarajevskoj "Skenderiji", koji će TV Sarajevo snimiti i emitovati u sklopu "Ponoćnog programa", a matična diskografska kuća "Diskoton" odlučila se na neuobičajen potez - da izda četverostruki (!) album sa pjesmama "Indeksa".
 
To je do sada u svijetu izdao samo Frenk Sinatra i Rej Čarls!

Muzički urednik "Diskotona" Slobodan Vujović nam kaže:

- Naša disko kuća je u planu za ovu godinu zacrtala jedan novi programski segment koji se zove "Jubilarni program".

"Indeksi" su bili prvi na redu, što ne znači da neće biti još ovakvih izdanja.

Opredijelili smo se i mislimo da je naš dug, kao izdavača u ovoj sredini, da obilježavamo značajne muzičke događaje.

Nama se učinilo da je najzgodnije da pokrenemo taj prognmski segment sa "Indeksima", sa jednim opsežnim prikazom njihovog stvaralaštva koji smo nazvali "Sve ove godine".

Kamen međaš



- Kada smo sve izračunali, došli smo do zaključka da su "Indeksi" snimili materijala koji bi mogao da se snimi na 12 LP-ja, priča nam Slobodan Vujović. - Na ovom albumu će se naći 42 kompozicije "Indeksa". Naravno, na sve četiri ploče. Bez lažne skromnosti, moram reći da je ideja bila moja, a mnogo su mi pomogli fonotekari u RTV Sarajevo, drugovi Damir i Anton Marković.

Ta dva čovjeka su mnogo vremena proveli u arhivama RTV Sarajevo da bi presnimavali i sistematizirali stare materijale "Indeksa". Sticajem okolnosti zvučni arhivi naše pop muzike se ne održavaju, tako da je bilo vrlo teško doći do snimaka i njihovih autora. Trenutno RTV Sarajevo ulaže velike napore da ih sistematizuje i kompjuterizira.

Sama ideja o četvorostrukom albumu "Indeksa" kaže Vujović krenula je 1983. godine, a mi smo 120 njihovih snimaka prikupili za oko osam mjeseci!


Usklađivanje podataka



- Kakva je bila saradnja između vas i članova "Indeksa" u prikupljanju materijala?

- Pa, "Indeksi" su u početku, kada sam im izložio ideju, bili malo skeptični. Mislili su da to nema nekog posebnog komercijalnog opravdanja. Sarađivali su sa određenim prijedlozima, ali ne toliko intenzivno.

U posljednje vrijeme su se priključili projektu, ali, čini mi se da je Davorin Popović ipak najviše uložio truda.

Bile su vrlo čudne situacije. Morao sam o nekim starim snimcima razgovarati sa Bodom, Davorom i Fadilom, i provjeravati njihove podatke, te ih upoređivati.

Recimo, da li je to snimljeno u studiju "Jadran" u "Jugotonu", ili u Sarajevu, ili u Ljubljani, ili u Skoplju.

I dešavale su se čudne stvari.

Bodo je tvrdio jednu činjenicu, Fadil Redžić drugu, sve dok nismo došli do pravog početka.

Razgovarali smo i sa Slobodanom Bodom Kovačevićem, gitaristom "Indeksa":

- Zaista je ovo veliki i grandiozan diskografski poduhvat. Jedino mi je žao što se na ploči neće naći pjesma "Izvor", koju smo izveli na TV Zagreb još prije mnogo godina i to "uživo". Tražili smo taj snimak, ali ga je neko greškom prebrisao!?


Nevolje sa "Izvorom"



Veliki dio materijala pronađen je u arhivi RTV Sarajevo, u fonoteci. Taj materijal nisu pratile adekvatne profesionalne kartice, sa podacima, i to je otežavalo ovako obiman posao. Nastojalo se da se na ploči nađu karakteristične numere za pojedina razdoblja djelovanja "Indeksa". 

Na žalost, pjesma "Izvor" neće se naći na ploči. Saznalo se, ipak, da postoji jedan "živi" snimak i prije nekoliko mjeseci muzički kritičar iz Zagreba Dražen Vrdoljak je signalizirao da bi taj snimak, možda, mogao naći u priručnoj arhivi Radio Zagreba.

Hrvoje Hegedušić, koji je u tom periodu bio vezan za "Indekse", potvrdio je da je taj snimak greškom prebrisan i da ga više nikada nećemo moći čuti!

- Šteta,  kaže Vujović,  jer "Indeksi" su tu pjesmu izveli na prvom "Rok festivalu" u Zagrebu i dugo se slušala, a bila je veliki konkurent "Korni grupi" i pjesmi "Jedna žena", što ja smatram da su pop kantate. 

Eto, taj snimak je doživio uništenje! Imali smo problema oko snimaka koji se vezuju za period 1978 - 1981. godine. Recimo, konkretno "Sve ove godine". Nema original snimka, jer ga je naručio Radio Zagreb za svoje potrebe! Taj original nismo dobili. Došli smo samo do presnimka, jer ga je "Jugoton" snimio na ploči.

A original negdje sigurno postoji. Ali ko zna gdje!?

Jedva je pronađen original pjesme "Negdje na kraju u zatišju". A što je najparadoksalnije, velikih problema je bilo oko originala pjesme "Hej, ti mlado momče", koju su "Indeksi" izvodili na "BOOM" festivalu u Ljubljani.

Taj snimak je nađen kod Slobodana Bode Kovačevića u njegovoj kući!

Oko svakog snimka bilo je problema, jer nije bio kompletno obrađen. Moralo se prisjećati ko je, recimo, aranžer, jer je u arhivi bio samo broj snimka i naziv pjesme.


Kreacije Mersada Berbera



Sve to dokazuje da "Indeksi", kao jedna od najpopularnijih jugoslovenskih grupa, u svome radu nisu bili adekvatno praćeni u tom dokumentarnom smislu, samim tim što uopšte nije vođena evidencija o njihovim snimcima. 

Istraživači za pripremu materijala za četvorostruki album posebnih su teškoća imali i zbog toga što je kod "Indeksa", u ranim stadijima, postojala praksa da jedan ton majstor započne posao, a drugi ga završi!

Faktografija je bila bitna da bi se potvrdilo vrijeme nastajanja snimka. Međutim, pored dva ton majstora, potpisivao bi se treći - montažer!

Davorin Popović, vokalni solista, nam kaže o dizajnu ploče:

- To je još jedan slijed od saradnje na ploči "Modra rijeka". Mersad Berber će i ovoga puta kreirati omote. To je čovjek koji je vezan za naše početke. Ovo je bibliografsko izdanje. Monografsko. Berber je napravio sliku sastava i pojedinca, što će biti osnova monografije. Uz četiri ploče ide i posebna monografija o "Indeksima". Hronološki pregled našega rada, mišljenja o grupi, izvodi iz intervjua... 

Zabeležio: Aleksandar Tomašević (Ven, maj 1986.)


Podržite Yugopapir na Fejsbuku :-)