Finale Olimpijskog turnira u fudbalu '48: Zašto Bobek, Mitić i drugovi nisu uspeli da pobede Švedsku

Avgust 1948: Posle pobede nad Englezima, finalnu utakmicu smo igrali sa Švedskom, koja je pobedila Dansku u polufinalnoj utakmici sa 4:2.

Pored ove utakmice i pobede nad Austrijom, Šveđani su pobedili Koreju sa 12:0.

Gledali smo Šveđane i znali smo da su odlični, ali da se i oni mogu pobediti. Ako zaigramo kao protiv Engleza, biće još jedna velika borba.

Međutim, mi smo na odlučnu utakmicu morali da izađemo sa promenjenim timom, bez trojice igrača: Šoštarića, Velfla i Mihajlovića. Oni su u susretu sa Englezima bili povređeni i nisu mogli da igraju odlučnu utakmicu. 

Time je naročito bila oslabljena navala, koja je igrala u sasvim novom sastavu. Otsustvo Mihajlovića i Velfla se u navali jako osetilo.

Pa ipak bili smo rešeni da damo sve od sebe, da se borimo za prvo mesto, za zlatnu medalju. I tako je naš tim 13. avgusta na stadionu Vemblej izašao u sastavu:

Lovrić - Brozović, Stanković - Čajkovski I, Jovanović, Atanacković - Cimermančić, Mitić, Bobek, Čajkovski II i Vukas.

Utakmicu je sudio engleski sudija Ling.


20 minuta sjajne igre Šveđana



Šveđani su od prvog trenutka krenuli u napad i želeli, kao i na utakmici sa Austrijom, da već u prvim minutima odluče utakmicu. Napad je bio toliko silovit, da su naši igrače odbrane imali pune ruke posla i jedva su stizali da odole protivničkim naletima.

Švedski trio je bio skoro nezadrživ: brze i pokretne polutke i centar Nordal, probijali su se kroz našu odbranu i često su pucali na gol. U 5. minutu desna polutka Grin sa desetak metara, pucao je pored gola, a malo kasnije, iz blizine, pogodio je golmana. Isto tako su i desno krilo i centar navale imali dve lepe prilike, ali nisu uspeli da postignu gol.

Taj snažni pritisak i odlična igra Šveđana trajala je oko dvadeset minuta. Za to vreme se naša odbrana slabo borila i uspela da sačuva mrežu.

Naša navala je samo povremeno izvodila napade koji su se lomili o čvrstu odbranu Šveđana. Oni su startovali još oštrije nego Englezi. Pa ipak, mi smo postigli prvi gol: u 15. minutu Mitić se probio između beka i halfa na desnom krilu i lepo centrirao. 

Čajkovski II je zadržao loptu ramenom i uputio u gol.

Međutim, sudija Ling nije priznao gol zbog hendsa. Nismo protestovali, jer smo mislili da je sudija Ling video, bolje nego mi.

A sudija Ling je dobro video, samo kada je hteo.

(Ilustracija Đorđa Jankovića Đuke)


Prvi gol Šveđana postignut je posle grubog faula



U 24. minutu Šveđani su izveli brzu navalu. Centar navale Nordal uputio je loptu prema levom krilu. Čajkovski I je stigao loptu i kada se spremio da je izbaci u polje, leva polutka Karlson grubo ga je udario iza leđa preko nogu i odbacio skoro dva metra od lopte.

Sudija Ling kao da to nije video. Upravo on se držao kao da to nije ništa, a prekršaj je bio toliko očevidan da su i gledaoci protestovali.

Levo krilo je došlo lako do ove lopte, dodalo desnoj polutci, koja je sa deset metara pogodila gornji desni ugao. Sudija je priznao gol! Uzalud smo protestovali. Sudija Ling se samo dobrodušno smeškao.


Bobek postiže izjednačujući gol



Nepravilno primljeni gol nas je razočarao, ali nam nije umanjio elan i volju za borbu. Udvostručili smo snage i oslobodili se pritiska. Sada mi imamo inicijativu i stalno smo u napadu. Međutim, sve dobro ide do gola, a onda počinju greške.

Navala nije u stanju da se dovoljno sredi, a Cimermančiću i Čajkovskom II ništa ne polazi za rukom. Čak se ni Bobek ne snalazi dobro na centru. Zbog toga navala nije iskoristila nekoliko povoljnih prilika.

Ipak smo, iako je navala igrala slabo i neodlučno pred golom, postigli zasluženo izjednačenje; pri kraju poluvremena Mitić je započeo lepu kombinaciju i dodao loptu Atanackoviću koji mu je vratio, a Mitić je sproveo Cimermančiću na krilo. Cimermančić je odlično dodao Bobeku, koji je iz trka pogodio neodbranjivo levi ugao.

Ovaj uspeh ulio je nov elan našoj ekipi. Šveđani su sasvim pritisnuti u odbranu. I u poslednjem minutu propustili smo najidealniji šansu: Vukas je neometen sa nekoliko metara lagano plasirao loptu u prazan gol, tako da je bek uspeo da loptu sa gol-linije skrene u korner.

Da je Vukas bio malo energičniji, da je samo malo jače udario loptu, mi bismo u poluvremenu vodili sa 2:1. Uzalud se Vukas uhvatio za kosu...


Posle dva faula - gol!



Drugo poluvreme smo počeli kao prvo Šveđani. Naša navala je stalno pred golom Šveđana. Ali, dobra igra u polju rasplinjava se pred protivničkih 16 metara.

Tamo prosto nema ko da postigne gol.

Posle jednog takvog napada, u 4 minutu igre, centarhalf Šveđana Nordal II odbio je loptu daleko preko centra. Na loptu je startovao Minda Jovanović i kako je bio bliži od Nordala, hteo je da je udari glavom.

Međutim, Nordal ga je gurnuo obema rukama, tako da je lopta prešla preko Jovanovića. Sudija Ling opet nije ništa video. Nije ništa svirao. Nordal je tako dobijenu loptu poneo prema golu, prešao Čajkovskog i, neometen, sa 11 metara pogodio desni gornji ugao.

Tako su Šveđani posle dva faula, od kojih je drugi bio mnogo veštije izveden ali zato ipak faul, a koje sudija Ling nije svirao, postigli dva gola.

Brozović protiv Liedholma (foto: Wikipedia / National Science and Media Museum )


Nadmoć bez golova



Videli smo da nas je sudija oštetio i da se zbog toga ne kaje mnogo. To nas je još više ogorčilo i uložili smo sve snage da izjednačimo. Borili smo se za svaku loptu, bili brži od protivnika i igrali mnogo bolje. Šveđani, razbijeni našim poletom, nisu mogli da se srede i razviju svoju igru!

Ali, sve je bilo uzalud. Navala je propuštala priliku za prilikom, a i odbrana Šveđana, koju su pomagale polutke, igrala je odlično. Navalni igrači su retko i pogrešno menjali mesta, a navala u ovom sastavu nije se dobro slagala. A i ono nekoliko šuteva, golman je lako odbranno.

Na kraju je protiv nas dosuđen penal.

Naš golman je uhvatio loptu na pet metara od leve stative i pošao da je izbaci. U tom trenutku, tačno na penalu, Atanacković je nepotrebio gurnuo Nordala, koji je pao. Bilo je to na 13, 14 metara od mesta gde je golman uhvatio loptu.

Sudija Ling je video prekršaj i dosudio penal, koji je Grin sigurno pretvorio u gol. To je bilo u 26. minutu.


Zaslužili smo bolji rezultat



Od tog trenutka Šveđani su se povukli u odbranu i stalno držali zatvorenu igru. To je našu navalu još više onemogućilo da postigne gol. I tako je utakmica završena pobedom Šveđana 3:1.

Ovaj rezultat ne odgovara igri.

Istina, Šveđani su prvih 20 minuta bili zaista odlični, ali su zato u drugom delu igre bili prinuđeni samo na odbranu.

Kolika je bila nadmoć našeg tima u drugom poluvremenu vidi se i po tome što je naš golman primio samo dve, tri lopte. Da smo igrali u sastavu kao protiv Engleza i da je navala bila sastavljena kao i u prethodnoj igri, rezultat bi svakako bio mnogo povoljniji.

Uostalom, i engleska štampa je priznala da bi nerešen rezultat mnogo više odgovarao igri.

A sudija g. Ling zaslužuje posebno poglavlje. On zna da sudi, u to nema sumnje. On dobro vidi i odlično poznaje pravila, ali nas je grubo oštetio - naročito kod prvog, a isto tako i kod drugog gola. Penal je takođe prestrogo dosuđen.

Uostalom, i gledaoci su negodovali protiv njegovog suđenja, a i engleska štampa je istakla da je pristrasno sudio.



Drugo mesto na Olimpijadi - veliki uspeh našeg futbala



Iako smo izgubili finalnu utakmicu, na Olimpijadi smo postigli veliki uspeh, jer smo osvojili drugo mesto. U takvoj velikoj konkurenciji, na utakmicama koje se retko viđaju, i igraju se oštrije i ozbiljnije nego druge, naš plasman pretstavlja sjajan uspeh.

Trebalo je samo videti sve ekipe, igrače i borbe, pa onda razumeti da su naši futbalski reprezentativci ispunili zadatak i opravdali ukazano poverenje, da su dostojno branili naše boje i reprezentovali naš futbal.

Naši igrači nisu samo postigli veliki futbalski uspeh; oni su i svojim ponašanjem van terena i na terenu pokazali veliku sportsku svest, pokazali da znaju da se bore, da znaju da podnesu i poraz, kao što znaju da se raduju pobedi.

Nije bilo lako doći do ovog uspeha. Trebalo je preći nekoliko prepreka, pokazati sve znanje i upotrebiti svu snagu. U tim igrama, a naročito protiv Engleza, naši igrači su ispoljili sve svoje odlike, kao i tehniku i poznavanje futbala.

Ono, čime smo najviše oduševili gledaoce i poznavaoce futbala bila je izvanredna promena mesta, naročito u igri sa Englezima i duhovitost u igri. Međutim, ona se nije ispoljavala u individualnom driblovanju - mada je pokatkad, naročito kod Bobeka bilo i toga - već u kombinacijama i proigravanju. 

Pored toga, naši igrači su pokazali veliku borbenost, požrtvovanje i zalaganje, a isto tako i fer, sportsku igru - pokazali su kako se bori za naše boje.


Šta smo naučili na Olimpijadi



Pored mnogih pozitivnih strana, mi smo ispoljili i slabosti, nedostatke, koji su karakteristični za naše futbalere. Posmatrajući ekipe i pojedince koji nemaju te mane mogli smo još bolje da uočimo sve pogreške i da još nešto naučimo.

Ekipe koje su igrale na Olimpijadi nisu nas nadmašile tehnikom i boljim poznavanjem igre, mada su pojedini igrači izvanredni futbaleri, oni su mnoge na oko sitnice savladali i zbog toga igrali jednostavnije i efikasnije od nas.

A ipak su nas nečim vidno nadmašili, naročito Šveđani i Englezi: startom i oštrinom u igri.

Naši igrači su u poređenju sa Englezima, igrali isuviše meko. To se, kod većine naših reprezentativaca naročito vidi u startu, koji je mnogo zaostajao za protivničkim.

Protivnički start nas je iznenadio. Napadali su na prvu loptu, oštro. Grudima su odnoslili protivnika, ili se bacali u noge i pritom nisu bili grubi, niti su udarali nogom. Oštrina i start - to je najpozitivnije što smo mogli da ponesemo sa Olimpijade.

Kada bi naši igrači, sa ovakvim talentom i znanjem, igrali onako oštro i imali start kao Englezi i Šveđani, naš futbal bi postigao još veću klasu.

Zapazili smo, a i sami iskusili, da se lopta mora brže predavati, da se u igri sa dobrim i oštrim protivnikom lopta ne sme zadržavati, a još manje da se dribluje.

Dalje, kod Šveđana nas je impresioniralo odlično demarkiranje navalnih igrača. Dok je naša odbrana odlično pokrivala protivničke igrače, navalni igrači su se slabo demarkirali, izuzev na utakmici sa Englezima.

Zbog slabog demarkiranja, naši igrači često moraju da zadržavaju loptu (jer nemaju kome da je predaju) da se upuštaju u solo akcije i da preterano kombinuju. To ometa razvoj napada, omogućava protivnika da se sredi i akcije obično propadaju.

Šveđani i Englezi, iako ne menjaju mesta i u tome zaostaju za nama, igraju vrlo brzo, i neočekivano prenose loptu sa jedne strane na drugu, a to stvara opasne situacije. A naši navalni igrači to retko čine, mada je ovo prenošenje igre vrlo korisno.

Na većim utakmicama, a naročito na finalnoj utakmici, naša navala je vrlo slabo pucala i nije znala da iskoristi povoljne situacije.

Navalni igrači se ustručavaju da šutiraju sa dvadeset metara i trude se da dođu u neposrednu blizinu gola, a to je teško. Pokazalo se da naši igrači slabo šutiraju i da šutu moraju posvetiti veću pažnju.

Videli smo da naši protivnici odlično barataju loptom, da su odlično savladali tehniku futbala, a naročito šut i da već sa 20-25 metara pucaju u gol.

Naši futbaleri su na Olimpijadi dosta naučili, a ako to pravilno iskoriste, doneće koristi sebi, svojim ekipama i celom našem futbalu, doprineće uzdizanju njegove klase.

Drugo mesto na olimpiskom futbalskom turniru, osvojeno pod teškim okolnostima, u vrlo jakoj konkurenciji, pretstavlja jedan od najvećih uspeha našeg futbala.

Napisao: Ljubomir Lovrić, obrada: Yugopapir (Naš sport, 1948.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate