Pretražite Yugopapir

EP 1984: Karl-Hajnc Rumenige, superzvezda B grupe: Nije ni kajzer, ni plejboj - već tipičan Nemac!



Njemu skandiraju: "Kale, Kale!" Njega obožavaju, jer je najbolji. Njegov uspeh je deo sna svakog Nemca o uspehu. Nemačke tašte zavide "Kaleovoj" ženi i žale što nisu svoju kćerku udale za mladića koji ima "seksi noge", kako neki rock sastav peva u pesmici ispevanoj "Kaleu" u čast

Helmut Šen: "Rumenige je poslednji iz serije asova: Majer, Bekenbauer, Necer, Overat, Gerd Miler ... "


*****



Svetlo blješti, kamera snima. Ugovor je perfektan: 10 milijardi lira. Šest "Bajernu", četiri njemu. Rok važnosti - tri godine. "Kovertovano": minhenski klub dobija 10 miliona maraka, s tim da odmah odvoji dva miliona svom dosadašnjem igraču, a tri miliona poreskim organima.

"Inter" se još obavezao: Karl-Hajnc dobijaće godišnje još dva miliona maraka, odnosno 5.480 maraka dnevno (oko 27 miliona starih dinara!)

Dodatna klauzula: vila za stanovanje, auto ekstra klase i guvernanta s najboljom preporukom za odgoj Karl-Hajncove dece.

Gospoda koja su zaključila posao, predsednik "Bajerna" Vili Hofman i predsednik "Intera" Arhimede Pitrola, zadovoljna su. Smeju se.

Objekat prodaje se ne smeje.

Čovek koji je u "Bajernu" igrajući (najbolje od svih) fudbal zarađivao 1,2 miliona maraka godišnje, kao i dodatnih 800.000 ili više reklamnim i drugim poslovima, kaže:

- Ono što mi u svemu smeta jeste isključivi razgovor o novcu.

Plavokosi 28-godišnji čovek, koji je najvećom transakcijom u fudbalskoj istoriji na Apeninskom poluostrvu (prelazak Zika iz Brazila u "Udineze" stajao je Italijane "samo" pet milijardi lira) postao toliko bogat da odmah može kupiti jednu "peršing - 2" raketu ili pravo Pikasovo platno, ne oseća ironiju u sopstvenim rečima.

On, najbogatiji fudbaler Evrope, stavlja do znanja da novac nikad, pa ni u fudbalu, nije sve.


Decenija rada, godine slave



Karl-Hajnc Rumenige predvodiće reprezentaciju SR Nemačke na Sedmom prvenstvu Evrope rasterećen briga o novcu. Igraće fudbal radi fudbala. Za svoju zemlju iz koje odlazi da još jednom pokaže da je svetski as.

Posle deset godina uspona Rumenige će i u Francuskoj i u "Interu" morati iznova da se dokazuje.

Nemci se nisu uzbudili kao nekad u slučajevima Frica Valtera ili Uve Zelera. Pa ipak znaju: Karl-Hajnc Rumenige je poslednji, zakasneli izdanak nemačkog privrednog (i fudbalskog) čuda.

Osim njega Jup Derval, vođa nemačke ekipe koja brani titulu prvaka Evrope 1980, nema gotovo nijednog igrača u kojeg bi se mogao "zakleti".

Kažu da se Rumenige i Derval baš ne slažu. Ali, u Francuskoj neće biti drugačije nego što mora biti: veliki "Kale" biće reprezentativni kapiten. Od njegovih prodora po levoj strani zavisiće ubojitost nemačkog napada.

Svaki put kad se "Kale" otme donekle povučenoj ulozi koju mu Derval u novije vreme poverava protivničku odbranu hvataće panika.

Rođen 25. septembra 1955. u porodici alatničara u Lipštatu, u Vestfaliji, Rumenige je 1974. prešao u minhenski "Bajern". Doveo ga je slavni trener Maks Merkl.

Rumenige se proslavio u "Bajernu", s njim je "Bajern" postao slavan. U bavarskoj metropoli Karl-Hajnc je zadržao sve osobine koje je negovao u malom Lipštatu: čistoća, red, materijalna sigurnost.

I rad, rad, rad.

U "bundes" ligi "Kale" je odigrao preko 300 utakmica i postigao preko 150 golova. Za nemačku reprezentaciju nastupao je preko 70 puta.


Fudbalsko i lično potomstvo



Njemu skandiraju: "Kale, Kale!" Njega obožavaju, jer je najbolji. Njegov uspeh je deo sna svakog Nemca o uspehu.

Nemačke tašte zavide "Kaleovoj" ženi i žale što nisu svoju kćerku udale za mladića koji ima "seksi noge", kako neki rock sastav peva u pesmici ispevanoj "Kaleu" u čast. (Duet Alan & Denise - Rumenige je prezirao ovu pesmu - op. Y.)




Pa ipak, Karl-Hajnc Rumenige nije plejboj kao Ginter Necer, nije "kajzer" kao Franc Bekenbauer, nije "osobenjak" kao Paul Brajtner.

On je tipičan Nemac, samo za tri klase bolji od tipičnog.

On je tipičan nemački fudbaler, samo za pet klasa bolji od prosečnog. On je "glava" porodice, samo deset puta bogatije od prosečne.

Rumenige nije poznat po senzacionalnim izjavama. Dugo je u tajnosti pregovarao sa italijanskim klubovima dok na kraju sam, jednostavno i bez "karnevala" nije potvrdio:

- Prelazim u Italiju jer mi je to poslednja šansa u fudbalskom životu da još nešto učinim. Kad Italijani ponovo otvore (fudbalske) granice kroz tri godine biću već (fudbalski) starac. 

Rumenige nije poznat po ljubavnim flertovima (kao Falkao, na primer).

Guvernanta mu neće biti dovoljna za odgoj dece. Sa ženom će i sam morati da gaji brojno potomstvo: sinove Andrea (5) i Romana (3) i kćerku Andreu (7 meseci).

U "Bajemu" će ostati samo jedan Rumenige.

Mlađi "Kaleov" brat Mihael koji ga verovatno neće dostići, ali koji neće osramotiti slavno prezime.

Karl-Hajnc će u Francuskoj igrati s jednim jedinim ciljem kojem su ga uvek učili: biti najbolji.

Kao što je bio kad je 1980. i 1981. proglašen najboljim fudbalerom u Evropi. Igraće kao što dolikuje prezimenu Rumenige: sjajno.

Sjaj superzvezde "B" grupe na francuskom fudbalskom nebu moći će da vidi cela Evropa. Ako ne bude jak koliko smo očekivali, biće to samo znak da iza fudbalskih vrednosti, koje se mere milijardama, ipak stoji čovek koji zna da je fudbal i nešto drugo.

Obrada: Yugopapir (Eurekin Evro fudbal, jun 1984.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate