Montevideo, 13. jul 1930: Jedna razglednica podseća na pobedu YU reprezentacije nad Brazilom...




Savezni kapiten Boško Simonović i moj otac, po­znat po nadimku "Cine", bili su člano­vi uprave BSK-a, dobri prijatelji, kolege, zaljubljenici u fudbal. Razumljivo je onda što je razglednica s pozdravima svih članova naše ekspedicije bila upu­ćena i na ondašnju našu adresu, zgradu broj 64 u Ulici Prote Mateje

13. jun 1974: Uoči utakmice Jugoslavija - Brazil 



Šta bi za ovakav jedan suvenir dali fudbalski vernici i skupljači starina, uspomena, ra­riteta, razglednica, po­štanskih maraka, auto­grama? A koliko bismo tek želeli da nam uskoro iz Frankfurta stigne razglednica iste sadržine, sa potpisima Džajića, Marića, Šurjaka, Aćimovića, Petkovića, Buljana, Bajevića?

"Mnogo pozdrava posle sjajne pobede nad Brazilijom - Boško, Tirnanić, Mihailović, Ivković, Sekulić, Moša, M. Đokić, Bek, Arsenijević, Jakšić, Đokica... Srdačno vas pozdravlja Tošić... Montevideo, 15. VII 1930."

(klik za uvećanje)
Razglednica iz Montevidea
Tada, pre skoro četiri i po decenije, bila su to nepoznata imena, a iz dalekog Urugvaja "momci" Boška Simonovića vratili su se kao asovi svetskog glasa, treća fudbalska sila u svetu!

To je bi­lo prvo svetsko prvenstvo.

Pred nama je, evo, deseto!

- Sve se nekako "vrti" oko trina­estog - smeška se Milan Jovanović, službenik beogradskog "Tehnoservisa", koji kao jednu od uspomena na svog oca, nekadašnjeg fudbalera i jednog od osnivača predratnog BSK-a, Miodraga Jovanovića, čuva ovu već potamnelu poštansku razglednicu.

- Prvo svetsko prvenstvo počelo je 13. jula, Špance smo eliminisali 13. februara u Frank­furtu, Katalinski je dao gol u 13. minu­tu, 13. juna igramo s Brazilom, ja sam rođen 13. oktobra... Ako je verovati toj tradiciji, šta onda da vam pričam?

- Pričajte nam o poreklu ove raz­glednice...

I, bivšem fudbaleru, koji je skoro de­set godina igrao u beogradskom Mi­licionaru, nije teško da se seti kako je, davno, u jednoj utakmici, još kao poletarac, nastupio u timu BASK-a protiv znatno jačeg BSK-a, u kome se pojavio i dr Milutin Ivković, jedan od junaka divne pobede u Montevideu.


Iz dalekog Urugvaja



- Kao i mnogi drugi mladići - fudbaleri, divio sam se tada "Milutincu", Moši, Tirketu, Sekuliću - kaže Mile Jovanović. - Još onda sam s velikim po­štovanjem čuvao razglednicu koju su tadašnji reprezentativci uputili mom ocu iz dalekog Urugvaja.

Savezni kapiten Boško Simonović i moj otac, po­znat po nadimku "Cine", bili su člano­vi uprave BSK-a, dobri prijatelji, kolege, zaljubljenici u fudbal...

Razumljivo je onda što je razglednica s pozdravima svih članova naše ekspedicije bila upu­ćena i na ondašnju našu adresu, zgradu broj 64 u Ulici Prote Mateje.

I, eto, sačuvana je do današnjeg dana.

Iz bogate zbirke fudbalskih dokume­nata, klupskih spomenica, sportskih almanaha koje marljivo čuva Jovanovićeva porodica, vidi se da su Boško Simonović i Miodrag Jovanović bili dugogodišnji članovi i osnivači BSK-a.

Ta­ko na primer, kada je "Cine" Jovanović branio "plavu" boju, sadašnji predsednik Međunarodne ko­misije FSJ, i jedan od naših najzasluž­nijih fudbalskih radnika, profesor dr Mihailo Andrejević - bio je igrač podmlatka!

Tako mala, a toliko draga uspomena, eto, ostala je da podseti na prvi i do­sad najveći uspeh naših fudbalera na Svetskom prvenstvu.

Sačuvao je pravi "fudbalski" čovek, koji i sam svojom pojavom svake nedelje na nekom beo­gradskom stadionu, najčešće na svom omiljenom BASK-ovom, a i na svim važ­nijim utakmicama naše reprezentacije u zemlji i inostranstvu - podseća na našu bogatu fudbalsku tradiciju...

Napisao: Miodrag Stojiljković, obrada: Yugopapir (Tempo, jun 1974.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)