Pretražite Yugopapir

Biljana Srbljanović, medijska IN faca '97: Upoznajte je bolje, o njoj će se još pričati


Jun 1997: Mlada, lepa i pametna, kako i priliči zvezdi u usponu, Biljana Srbljanović je posle uspeha predstave "Beogradska trilogija" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu postala definitivno medijska IN faca. A "Beogradska trilogija", koja priča o našim mladićima i devojkama koji su se ovih nekoliko godina unazad rasuli po svetu, postaje jedna od najgledanijih predstava u gradu.

Upoznajte bolje Biljanu Srbljanović, o njoj će se još pričati...


ČinjeniceRođena je u Beogradu, 1970 godine. Horoskop: Vaga, ne zna koji podznak.

"Ne znam ništa o horoskopu, osim što ga ponekad pročitam. Najčešće ne znam ni u kom su znaku rođeni moji prijatelji" - kaže.


ŠkolaOdličan đak, neobično dobro dete.

"Školu sam volela, bilo je, doduše perioda i kad sam je mrzela, ali uglavnom se školovanja sećam po lepom druženju sa prijateljima sa kojima sam završila i osnovnu i deo srednje škole - ti prijatelji su mi ostali do danas. Bila sam u usmerenom obrazovanju pa sam poslednje dve godine napustila društvo, prešla iz Četvrte u Petu beogradsku gimnaziju, smer novinarstvo".


Teen-ageBio je to, kako kaže, traumatičan i dug pubertet, normalno sve u okviru života jednog pristojnog i dobro vaspitanog deteta.

"U to vreme sam vodila bitku sa roditeljima za izlazak posle osam uveče. Očigledno sam ja živela u neko sasvim drugo vreme, bez obzira što to nije bilo tako davno. Kući je trebalo da budem u pola deset uveče, a današnji tinejdžeri tek razmišljaju da izađu u to vreme. Moj tata kaže da nikad nisam izašla iz puberteta zbog moje mušičavosti i borbe za pravdu."


"Beverly Hills"U prilog tezi Biljaninog tate ide i činjenica da je ona fan tipično tinejdžerske serije "Beverly Hills", a Biljana kaže da ove tinejdžerske serije gleda zbog iskrenosti i izvesne doze ironije u njima.

"Volim da gledam Dilana, pa zato... Šalim se, u stvari, volela bih da sam ja pravila "Beverly Hills" - kaže.


L. A.Los Anđeles je jedan od gradova (pored Praga i Sidneja) u kojima se dešava priča "Trilogije". Los Anđeles Biljana smatra i nekim svojim "bekgraundom", budući da su mnogi ljudi sa njenog fakulteta otišli tamo za svojom srećnom zvezdom.


Urbana šemaBiljana je devojka urbanog mentaliteta, ali tvrdi da nije vezana za Beograd.

"Ne volim podele na Beograđane i one druge, koja je posebno aktuelna ovde, u krugu dvojke".


Ostajte ovdePremda njena drama govori o tuzi prinudnog odlaska u neku drugu zemlju, ona, kako kaže Biljana, ne pledira na povratak.

"Onima koji me pitaju za savet kažem: Ne vraćaj se, ni slučajno".

To što je ona sama još uvek ovde ne smatra definitivnom odlukom, kao ni bilo šta drugo u životu.


ObrazovanjeBjljana je završila dramaturgiju na Fakultetu pozorišnih umetnosti.


NagradePrvi je nosilac nagrade "Slobodan Selenić" za diplomski rad mladog dramskog pisca. Biljana je ovu nagradu dobila za "Beogradsku Trilogiju".


Faktor srećeNjen profesor Nenad Prokić odnosi tekst "Beogradske trilogije" u JDP gde biva prihvaćen.


TelevizijaBiljana Srbljanović je svoj TV debi imala sa serijom "Otvorena vrata" o čemu danas kaže:

"Danas je već evidentno da je ta serija prošla loše. Ne želim da govorim o tome kako mene neko nije shvatio, ali ponovo bih kada bi mi se ukazala prilika radila isti takav projekat. I sada stojim iza toga".


Sport - hobiNema hobi, a ništa naročito ni od sporta - tek povremeno posećuje teretanu, to je njena vrsta rekreacije.


ModaVoli modu, prati modu.

"Volim svetske kreatore. Kad ne mogu to da platim, onda tražim neku paralelu u našoj modi. Premda domaću modu ne volim, to je uglavnom plagiranje, pri tom veoma skupo. Kopija Gučijeve haljine ovde skuplja je od originala. Veoma volim Pradu, Armanija, i Tifani nakit. Pratim modne časopise".


Muzika"Volim rokenrol i džez. Volim Fugees, Björk, Depeche Mode, Smashing Pumpkins, Oasis - eto, opet kao tinejdžerka. Volim i Milesa Davisa. Od muzike ne volim, ali stvarno, jako ne volim domaću dens muziku."


Ljubav"Ne zaljubljujem se često i lako. A sada sam užasno zaljubljena."


Šta sada radiRadi dramaturgiju teksta Hajnera Milera za Jugoslovensko dramsko pozorište.


Alternativa"Kad ne bih bila dramaturg? Volela bih da sam Branka Katić!"


Zabeležila: Ljiljana Maričić Grujić, snimio: Zoran Tatar (Super Tin, 1997.)
Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate