Pretražite Yugopapir

CD stigao i u Jugoslaviju: Najnovija izdanja / Ko su uvoznici i proizvođači kompakt diskova? (1990)




Činjenica da je Savezno Izvršno Veće u proleće ove godine stavilo proizvode diskografske industrije na listu proizvoda koji se mogu slobodno uvoziti, u znatnoj meri je stimulisala uvoz kompakt diskova kao i pojavu novih, mahom privatnih, preduzeća koja svoju aktivnost baziraju upravo na popunjavanju mnogobrojnih šupljina na tržištu (ne samo CD-a) 

Novi medijum kompakt disk je tradicionalno uspavanom jugoslovenskom diskografskom tržištu nametnuo i novi ispit. To se dešava u trenutku kada je ovaj nosač zvuka u svetu definitivno prevladao sve simboličniji otpor glavnog konkurenta - vinilne ploče.

Sve češće su glasine da će od 1. januara 1992. godine veliki diskografski koncerni na jedinstvenom evropskom tržištu potpuno obustaviti proizvodnju LP ploča, na račun proizvodnje CD-a i kaseta.

U SAD sve je više novih izdanja uz čiji naslov u katalozima stoji "CD & cassette only".

U trenutku kada je prodaja "crnih" ploča na tom tržištu pala ispod 5% i poslednjim optimistima je postalo jasno da će ploče uskoro postati muzejski eksponati.

Gde je tu Jugoslavija? 

U muzeju? Ili, ipak, ne?

Tržište svakog nosača zvuka pre svega diktira tehnološka podrška odgovarajućeg hardwarea - mašine za reprodukciju.

Podaci o bar približnom broju kompakt disk plejera u Jugoslaviji ne postoji, niti ga je moguće proceniti.

Jasno je, međutim, da u znatnom porastu kupovine tehničkih uređaja od početka stabilizacije ekonomskih prilika, izvestan procenat otpada i na CD reproduktore, pa se već može govoriti o postojanju elementarne infrastrukture CD tržišta. 

Nema sumnje da je njihov broj još uvek daleko od broja gramofona, a pogotovo od broja kasetofona (koji uspešno obezbeđuju dominantnu ulogu kaseta u ukupnoj prodaji nosača zvuka na domaćem tržištu), te se, shodno tome, analogni medijumi mogu osećati bezbednim još dugo vremena.

Otežavajuću ulogu u formiranju ponude softwarea za CD tržište igra činjenica da u Jugoslaviji ne postoji ni jedan pogon za proizvodnju kompakt diskova.

Domaće diskografske kuće to upućuje na dve solucije:


  • direktan uvoz od svojih inostranih partnera ili 


  • proizvodnju u inostranstvu koja je neizbežna u slučaju objavljivanja domaćih naslova. 


Činjenica da je Savezno Izvršno Veće u proleće ove godine stavilo proizvode diskografske industrije na listu proizvoda koji se mogu slobodno uvoziti, u znatnoj meri je stimulisala uvoz kompakt diskova kao i pojavu novih, mahom privatnih, preduzeća koja svoju aktivnost baziraju upravo na popunjavanju mnogobrojnih šupljina na tržištu (ne samo CD-a).

Zbog toga ćemo u nastavku ovog teksta dati iscrpan pregled situacije svih jugoslovenskih uvoznika i proizvođača CDa.



Neizbežne carinske stope



Uvoznike CD-a dodatno pogađa i restriktivna carinska i poreska politika koja uspostavlja znak jednakosti između bilo kog proizvoda za masovnu potrošnju i nosača zvuka koji se u svakoj civilizovanoj ekonomiji tretira kao kulturni proizvod.

Pored neizbežnih carinskih stopa od 31% (koje se, paradoksalno, obračunavaju na uvoznu cenu CD-a uvećanu za transportne troškove), sva izdanja koja nemaju obrazovni karakter u socijalističkom značenju tog pojma ili koja se ne mogu podvesti pod odrednicu jazz ili klasika, podležu plaćanju poreza na promet koji, u zavisnosti od republičkih zakona, varira od oko 18 do oko 30% (navodno, najmanji je u BiH, a najveći u Hrvatskoj i Sloveniji), a sve to drastično uvećava finalnu cenu koju plaća kupac. 

Ipak, pojačanom ponudom došlo je do kakve-takve stabilizacije haosa koji je u početku vladao cenama, i uspostavljanja realnijih pariteta između cena različitih klasa kompakt diskova koji su prisutni na tržištu.

Prvi kompakt diskovi popularne muzike pojavili su kao posledica početnog, eksperimentalnog uvoza od strane Jugotona koji je za cilj imao testiranje tržišta. 

Usledili su slični potezi ZKP RTVLJ kao i PGP RTB-a, a potom su se pojavili i prvi CD-i domaćih grupa u izdanju Helidona.

Posle njih u igru su se uključili i mali privatni uvoznici, skromnijih, ali pažljivo odabranih opusa.

Shodno ovome, poboljšana je i mogućnost nabavke CD-a koji su pored konvencionalnih prodavnica ploča počeli da budu dostupni i u knjižarama, privatnim i društvenim (po uzoru na iskustva sa kasetama).

Ritam će redovno pratiti sva izdanja compact discova domaćih diskografskih kuća, kao i uvezene naslove od posebnog značaja u poslednjem segmentu rubrike Prikazanja.

Sledi pregled trenutnog stanja među uvoznicima i proizvođačima kompakt diska.


Velike YU diskografske kuće



JUGOTONSistematskim uvozom kompakt diskova iz kataloga svojih licencnih partnera EMI, WEA, Jugoton se već nametnuo kao najozbiljniji domaći uvoznik. 

Sredinom leta na tržištu je bilo prisutno odo 90 naslova uvezenih CD-a koji su, najvećim delom, pratili licencnu produkciju Jugotona (bitniji naslovi iz opusa Pink Floyda, The Beatlesa, Princea, kompletni Pet Shop Boys, itd.), uz retke izuzetke ("Acadie" - Daniel Lanois). 





Urednik licencnog programa Jugotona Veljko Despot najavio je uvoz novih 200 naslova CD-a koji će obuhvatiti i repertoar kataloga diskografskih kuća The Island, MCA, Capitol, BMG/RCA i Virgin. 

Prema njegovim rečima, uvezeni program kod njihovih stranih partnera tretira se jednako kao licencni, pa ta činjenica Jugotonu omogućava da plasira naslove koji nisu licencirani u Jugoslaviji. 

Tako će se pojaviti kompletan Virginov opus Roxy Music, Briana Ferryja, Simple Mindsa, najvažniji rani albumi Mikea Oldfielda i Tangerine Dreama. Kao poseban doživljaj, pripremite se za "Goo" Sonic Youth na CD-u.





Ozbiljnost Jugotonovog pristupa CD-u, u celosti dokazuje najavljeni program domaćih izdanja na kompakt disku.

U narednih 6 meseci pojaviće se desetak odabranih naslova najboljih Jugotonovih domaćih izdanja u rasponu od Vice Vukova, preko "Dnevnika jedne ljubavi" Josipe Lisac, ranih albuma Bijelog Dugmeta do klasičnih ostvarenja jugoslovenskog novog talasa Azre, Filma, Idola i kompilacije Paket Aranžman.

Jugotonovi kompakt diskovi mogu se naći u svim prodavnicama koje su i do sada distribuirale njihove proizvode. 

Cena je 210-220 dinara, (u zavisnosti od pomenutog poreza na promet).


PGP RTBZa razliku od svojih zagrebačkih kolega, PGP RTB se odlučio na licencno izdavaštvo kompakt diskova. Zahvaljujući tome, oni operišu samo sa petnaestak naslova iz licencnog programa Polygrama (Texas, Cure, Dire Straits, Art Of Noise, Status Quo, Moody Blues...), kojima je nedavno pridodata edicija Jazz Club kompanije Verve. 





Koliko nam je poznato, diskovi su nemačke proizvodnje (urađeni u saradnji sa Polygramom) i zadovoljavajućeg su kvaliteta, što se ne može reći i za uvezenu seriju danske kuće DanDisc širokog opusa (Doors, The Beatles, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Percy Sledge, Kinks...), ali problematičnog kvaliteta, i, posebno, cene. 

U pitanju su kompilacije najvećih hitova pomenutih izvođača, bez veće diskografske vrednosti, koje obično u Evropi ne koštaju više od 10-15 DEM. 

Zbog toga se njihova cena od oko 205 dinara može smatrati potpuno neprihvatljivom.

Što se domaćeg programa tiče, već duže vreme traje najavljivanje kompilacijskog albuma najvećih Bajaginih hitova koji pokrivaju period zaključno sa Prodavnicom Tajni.

Pesme je odabrao sam Bajaga u dogovoru sa svojim izdavačima, a tiraž je 3000 primeraka. U ovom trenutku cena nije poznata.

PGP RTB-ovi kompakt diskovi se mogu naći u svim prodavnicama koje su i do sada prodavale njihove produkte. Cena licenciranih CD-a je 210-220 dinara, a uvezenih 205-210 dinara. Jazz izdanja, oslobođena poreza na promet, staju 170 dinara.


ZKP RTV Ljubljana Još jedan izdavač koji svoj CD program bazira na uvozu od svojih licencnih partnera. Dominira CBS-ov katalog, površno zagrabljen, mada se mogu naći i biseri poput poslednjeg albuma Boba Dylana ili Sinatrinog Best Of-a

U pripremi je i uvoz novog kontingenta koji bi bio hrabrije odabran. 

Kao i kod Jugotona, uvezeni naslovi se neće poklapati sa licencnim programom ZKP RTVLJ. Ova kuća je uvek imala probleme sa distribucijom van granica Slovenije, pa vam preporučujemo uporniju potragu po postojećim prodavnicama ploča i knjižarama (gde ima više šansi da ih pronađete van Slovenije). Cena je 210-220 dinara. 

Ozbiljna primedba se odnosi na činjenicu da se i diskovi iz jeftinije (15 DEM) serije Nice Price prodaju po istoj ceni kao i regularni naslovi.



HELIDONPoslednja od kuća koje se najslobodnije mogu smatrati velikim, Helidon je u dosadašnjem periodu izdao tri domaća naslova na CD-u. To su potpuno nove (CD only) kompilacije najvažnijih pesama Buldožera Nova vremena i Lačnog Franca Kaj bi mi brez nas, kao i poslednji album Miladojke Youneed Bloodylon

Discovi su italijanske proizvodnje i prodaju se po vrlo korektnoj ceni 170 dinara. 

Nikakav uvoz nije u planu. Sve izrečeno u vezi s distribucijom CD-ova ZKP RTVLJ važi i za Helidon. 

Ne gubite nadu.




Privatna preduzeća koja se bave uvozom CD-a



ETT Records, Beograd - Nova zvezda na nebu privatnog izdavaštva, beogradski ETT Records ugrabio je moćne britanske promotere nezavisnog zvuka Rough Trade i 4AD. Do sada je uvozni asortiman bio ograničen na ploče njihovih najvećih zvezda Pixies i Sundays, ali do Nove godine mogu se očekivati i prvi kompakt diskovi.

Ljubitelji Cocteau Twins, Mazzy Star, Pale Saints, Galaxie 500, Lush, Souled American, Dead Can Dance... Pratite stranice Ritma...


NAISSUS RECORDS, Niš - Pioniri ovog posla kod nas, bar kad su u pitanju privatnici. Za nekoliko meseci svog postojanja prodali su više od 5000 uvezenih ploča i CD-a renomiranih jazz diskografskih kuća ECM i VeraBra (sa svojim podružnicama). 

Najprodavanija izdanja su CD-i Keitha Jarretta, Stephana Micusa, Shankara, Ian Garbareka, Pata Methenyja...

Očekuje se proširenje uvoznog programa i na proizvode (takođe jazz i ambijentalnih) kuća Black Sun (izvođači: Paul Horn, Alphonse Mouzon), Celestial Harmonies (Popol Vuh, James Newton, Terry Rilley), Fortuna Records (Patrick Bali, Hoga Masayuki), Kuck Kuck (Steve Roach, Stomu Yamashta, Kitaro, John Mark), Living Music (najveći živi sopran saksofonista Paul Winter, Paul Halley, Susan Osborne), American Gramophone (Mannheim Steam Roller). 

Cena diskova je 195 dinara, ali se očekuje poskupljenje. 

Naissus Records je za sada uspešno prebrodio osnovni problem ovog posla - distribuciju. 

Njihove proizvode prodaju: 


  • u Beogradu - Kultura i Savremena administracija, 



  • u Novom Sadu - SPENS, 



  • u Zagrebu - Zagreb - Papir i Znanje, 



  • u Rijeci - Kontinental, 



  • u Ljubljani - Mladinska Knjiga, Državna založba Slovenije i Ljubljanska Nama, 



  • u Dubrovniku - Na vrbi svirala, 



  • u Skoplju - Bagi Shop, 



  • u Nišu - Naissus.


TECHNIQUE, Beograd - Preduzeće koje je tokom leta uzburkalo krv čitaocima Ritma, Technique je svoju slavu izgradio na distribuciji kataloga legendarne kalifornijske kuće SST Records i njenih zvezda Bad Brains, Back Flag, Husker Du, Minutemen, Firehose, Dinosaur Jr, Sonic Youth, itd. 

Prodata je izvesna količina CD-a po ceni od 230-240 dinara, uglavnom poštom ili preko prodavnica koje vrše distribuciju za Technique: 


  • u Zagrebu - Iz sve snage, 



  • u Sisku  - Fonoteka 101, 



  • u Osijeku - Knjižara Nova.


PINK Records, Beograd - Privatno preduzeće koje bi vrlo lako moglo postati jedno od najjačih uporišta uvoza nezavisnog zvuka. Za sada imaju uvozne opcije sa takvim kućama kao što su Rhino Records (renomirana imena novog američkog rokenrola House Of Freaks, Steve Wynn, Beat Farmers, Tex & the Horseheads, uz najveći svetski katalog reizdanja klasičnih imena Roy Orbison, Kinks, James Brown, Neville Brothers...), Shimmy-Disc (sledeća velika stvar američkog undergrounda B. A. L. L, Bongwater, Rebby Sharp, Galaxy 500, Velvet Monkeys...), Narada (najveća američka new age kuća prošle godine), Rounder (poznata folk/roots/country/blues kuća od George Thorogoodea do Johnatana Richmana), Touch & Go (Big Black, Killdozer, Butthole Surfers), Ace (Cramps, Damned, blues & soul & rockabilly), Demon (najbolji katalog novog američkog rocka - Giant Sand, Thin White Rope, Dream Syndicate...), Bomp Records (garažni 60’s rock), Rykodisc (Bowie, Zappa, Hendrix). 

O njima više kad se uvozni planovi ostvare.






INTERMUSIC, Beograd - Privatno preduzeće legendarnog Vida Obradovića, najvećeg propagatora HC & trash zvuka u ovim prostorima. Uvoze: Nuclear Blast, Mordam, Link, Incognite, MCR Co, Alternative Tentacles... 

Za sada bez CD-a, ali vlasnik uskoro obećava i tu mogućnost.


FBI, Koper Nekadašnji agilni nezavisni izdavač Slovenija, a danas proizvođač vaših omiljenih kaseta, počinje sa uvozom ploča i CD-a. U ovom trenutku jedino je poznato da će sarađivati sa diskografskom kućom Music For Nations koja poseduje i Zappa Records i Food For Thought. 

Dakle, Metallica, Steve Vai, Antrax, GBH, Joe Satriani, Exploited, Frank Zappa... Distribucija je rešena uz pomoć mail order principa.


IDM, Zagreb - Agilni preduzetnici Ozren Kanceljak, Tomislav Brezičević i Tomo In Der Mühlen, svojim CD Shopom u zagrebačkom OKC-u su napravili malu revoluciju u ponudi CD-a u Zagrebu. 

Sa solidnim brojem pažljivo probranih naslova većine žanrova (od rapa do new agea) zgromili su tromu i nesposobnu konkurenciju državnih firmi u tom gradu, a sva je prilika da će se to dogoditi i u 


  • Splitu, 



  • Sarajevu i



  • Beogradu 


... gde se uskoro otvaraju njihove prodavnice. Impresioniraju, pored izbora, i korektne cene: 189 dinara za budget CD serije, 219 dinara za američka izdanja, te nešto skuplje - 239 dinara za evropske CD-e.

IDM počinje i sa zastupanjem stranih disko-kuća. Za početak legendarni Tommy Boy, najuticajnija svetska rap kompanija uz Def Jam, čije će zvezde De La Soul (LP 3 Feet High & Rising), Queen Latifah (LP All Hail The Queen), Digital Underground (LP Sex Packets) uz ranu electro kompilaciju Greatest Beats (Africa Bambaataa, Jonzun Crew...), uskoro biti dostupne i u Jugoslaviji, na sva tri formata, uključujući i CD.

Početkom sledeće godine planira se i pokretanje etikete za instrumentalni jazz koji bi pokrivao Intuition Records, VeraBra i American Clave, a potom i retro etiketu sa izdanjima Charly Records. U okviru toga kontinuirano će biti uvoženi i CD-i tih kuća. 

Obrada: Yugopapir (Ritam, oktobar 1990.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate