Pretražite Yugopapir

Duško Trifunović '67: Predstavljamo pesmu "Čist zrak" mladog bosansko-hercegovačkog pesnika




Radni dan pesnikovog brata sačinjen je od niza obaveznih radnji i naučenih pokreta, ti radni dani se u istom nizu gomilaju u godini, ali uza sve to, kao uzvišeni i ironični lajtmotiv monotonije ljudskog rada, javlja se čisti zrak 

Duško Trifunović (rođen 13. IX 1933. u Sijekovcu kod Bosanskog Broda) završio je bravarski zanat i nižu šumarsku školu. Godine 1959. upisao se na Filozofski fakultet u Sarajevu, gde je apsolvirao književnost.

Do sada je objavio ove zbirke pesama: Zlatni kuršum, 1958. (Brankova nagrada 1960.); Babova rđava baština, 1960; Jetke pripovetke, 1962; Tumač tiranije, 1966.


"Čist zrak"



Šta da se doda ovoj pesmi koja je lucidni odlomak jednog vrlo dobro poznatog života, kad je istinita i jasna kao svakodnevni život?

Mladi bosansko-hercegovački pesnik Duško Trifunović peva o radu iskustveno i gorko, upravo zato jer je prošao kroz njegovu školu.

Trifunović je u književnost došao iz bravarske radionice, da nikad ne zaboravi gorčinu i lepotu fizičkog hrvanja sa materijom.

Za ovog pesnika nikako se ne bi moglo reći da boluje od kratkog pamćenja.

Čist zrak je tužno i ponosno poetsko saopštenje, pesma krotka i izazovna, uzvišena u svojoj običnosti.

Radni dan pesnikovog brata sačinjen je od niza obaveznih radnji i naučenih pokreta, ti radni dani se u istom nizu gomilaju u godini, ali uza sve to, kao uzvišeni i ironični lajtmotiv monotonije ljudskog rada, javlja se čisti zrak.

Čisti zrak je simbol moralne čistote svakog čoveka koji svojim rukama zarađuje hleb.

Zarobljenik teške industrije, radnik se u ovoj pesmi istovremeno javlja i kao inkarnacija jednog odista moralnog života, kao misionar najviših životnih vrednosti.

Kvalitet ove pesme je u dvosmislenosti svakog njenog stiha, u paralelnosti direktnog iskazivanja sa metaforičnim zračenjima.

S jedne strane, to je mala i jasna priča, čista kao suza.

U podtekstu, međutim, ukrštaju se različiti tonovi ironije, polemika s prezirom, ljubav sa strahopoštovanjem.

Jednostavno formulisan zaključak pesme - poziv neradnicima i posmatračima da se stvaraocu sklone s puta jer je ovome potreban čist zrak u stvari je uprošćeno geslo osnovne bitke koju već dva veka vodi proletarijat.

Napisao: Milovan Danojlić, obrada: Yugopapir (Front, novembar 1967.)



13 godina kasnije pesmu je otpevala grupa Kabare




Podržite Yugopapir: FB TW Donate