Pretražite Yugopapir

12 najuspešnijih jugoslovenskih rock grupa u 1981. godini: Aerodrom ispred Azre i Riblje čorbe




"Tango-bango" se na diskografskom tržištu pojavio početkom godine, u produkciji zagrebačkog Jugotona, posle čega je usledilo niz promocionalnih pojava "u živo" na kojima je Aerodrom bio u muzičkom smislu gotovo savršen

Da se odmah razumemo, stvar je čisto lične prirode, ukusa i pogleda na prošlogodišnje domaće rok-događaje koji se uzimaju kao prioritetni prilikom izbora najuspešnije grupe u periodu od dvanaest meseci.


*****



Upravo tako i treba shvatiti Halo lestvicu naj-sastava na čijem se počasnom mestu, ovoga puta, nalazi zagrebački rok-kvintet Aerodrom.

Odluka da ovoj rok-postavi poklonimo svoj glas poverenja može samo u prvom trenutku da iznenadi, one nešto slabije upućene, ali, malo boljim pregledom svega onoga što su oni na rok-planu uradili tokom 1981. godine, navodi na činjenicu da Aerodrom u rok-sezoni koja je već za nama nije imao takoreći ni jedan jedini kiks.

Pre svega, gotovo od celokupne domaće rok-štampe je njihov drugi album, "Tango-bango", dobio najlaskavija priznanja i time nezvanično diskografsko priznanje da se radi o izuzetnom LP produktu.

"Tango-bango" se na diskografskom tržištu pojavio početkom godine, u produkciji zagrebačkog Jugotona, posle čega je usledilo niz promocionalnih pojava "u živo" na kojima je Aerodrom bio u muzičkom smislu gotovo savršen.

Bili su aktivni učesnici gotovo svih velikih domaćih rok-dogadaja, čiji organizatori nisu Aerodromu, (ne)namerno i (ne)apsurdno, na tim rok-skupovima omogućili tretman adekvatan njihovoj stvarnoj i istinskoj vrednosti.

Pa ipak, Aerodrom je i u takvim situacijama ostao velika grupa, grupa za pamćenje.

U tom kontekstu, ostaje zabeležen njihov poslednji nastup u glavnom gradu, na prvom "Beogradskom rok-festivalu", kada su svojom muzikom prisutne, njih nekoliko hiljada, držali prosto prikovane ispred sebe, uprkos nezapamćenom nevremenu koje je te noći vladalo iznad kalemegdanskih zidina.

Ako se svemu ovome doda da je njihov singl "Stavi pravu stvar", koji je u međuvremenu "skinut" sa "Tanga-banga", odlično prihvaćen kod diskofila, onda s pravom možemo reći da je naša promocija Aerodroma u najuspešniju grupu godine opravdana i na mestu.

Na kraju ovog kratkog podsetnika o Aerodromu u 1981, recimo da se iskreno nadamo da će ovaj sastav, koji veoma uspešno predvodi gitarista Jurica Pađen, u narednih dvanaest meseci imati veću podršku - svoje matične diskografske kuće, Jugotona, kao i sredstava javnog informisanja, jer, oni to u svakom pogledu zaslužuju.

Jurica Pađen: Od slave se ne može živeti (1981)



Nikad slabiji "Dugmići"



O ostalim grupama sa naše liste najuspešnijih domaćih rok-grupa u protekloj rok-sezoni, veoma kratko:

"Azra" je sa svojim duplim albumom, "Sunčana strana ulice", i nekoliko efektnih, odabranih koncerata, definitivno potvrdila svoje elitno postojanje na našoj rok-sceni.

Gitarista i vođa "Azre", Branimir Džoni Štulić, ostao je dosledan svojoj novotalasnoj šansoni sa kojom je umnogome uticao na neka domaća rok-kretanja, zbog čega su ga mnogi poistovetili sa "Azrom".

U svakom slučaju, ovaj trio može, ali i ne mora, da bude veoma zanimljiv u 1982. godini.

Za mnoge će, možda, beogradska "Riblja čorba" biti grupa godine, pogotovu što su puno toga uradili u rok-sezoni koja je za nama.

Ali, stvar je gledana i sa nekih drugih aspekata, ne samo masovnog medija i njihovih brojnih navijača, pa u tom smislu, grupa koja objavi album kao što je "Mrtva priroda" (o tome će već biti reči u jednom od narednih brojeva HALO), po nama ne zaslužuje da bude promovisana u najuspešniju rok-postavu 1981. godine.

"Film" se svojim prošlogodišnjim rok-delovanjem od grupe u perspektivi vinuo u jednog od kandidata za titilu najuspešnijeg benda sezone.

Ostaje kao njihovo najznačajnije delo mini LP "uživo" iz Kulušića, prvi u domaćoj diskografiji uopšte, što im, uz nekoliko zapaženih koncerata (ali i omaška - "Hipodrom ’81" je sigurno jedan od njih) omogućuje visoko mesto na HALO listi najuspešnihih grupa u 1981. godini.

"Bijelo dugme" je sigurno najveće iznenađenje prošlogodišnje rok-sezone, ali, u negativnom smislu.

Bregović i drugovi kao da gube korak i primat na domaćoj rok-sceni, jer su istinski daleko od bilo koje neprikosnovenosti na njoj.

Odjek "Dugmetovog" poslednjeg studijskog albuma, "Doživjeti stotu", kao i mini LP "u živo", takođe iz Kulušića, ukazuju da članovi nekada najpopularnijeg sarajevskog sastava ostaju, i pored stilske nedoslednosti, aktuelni u domaćim rok-okvirima, mada je teško opravdati njihove koncertne rok-promašaje, kojih je bilo više nego ikada ranije.


"Rok-mašina" kao osveženje



"Atomsko sklonište" je pred kraj prošloga leta objavilo jedan zbunjujući album "Ekstrauterina" koji ukazuje da "atomci" imaju još mnogo toga da kažu u domaćem roku.

Razlog njihovog nešto slabijeg plasmana u odnosu na HALO listu najuspešnijih grupa od prošle godine treba tražiti u činjenici da "Atomsko sklonište" nema dovoljan fond održanih koncerata - što se već anomalično ponavlja.

Beogradska "Rok-mašina" je nesumnjivo veliko pravo osveženje na ovoj lestvici najuspešnijih u protekloj rok-sezoni.

Koliko za svoj hevi-metai LP prvenac (inače prvi u domaćoj diskografiji) zaslužuju pohvale, toliko im se isto može uputiti i prekora zbog koncertne neaktivnosti.

Ali, utisak je da vreme radi za ovaj metalni rok-kvartet.

"Idoli" su na početku godine puno obećavali, ali kod njih kao da je sve ostalo na tome kao i na potencijalu koji su "u živo" retko ispoljavali.

Pa ipak, "Maljčiki" su bili jedan od hitova prošlogodišnje rok-sezone, što prvenstveno daje za pravo "Idolima" da se nađu na ovoj HALO listi.

Nema sumnje da je i zagrebački "Haustor" zaslužno izborio mesto među naj-grupama godine, zahvaljujući, pre svega, svom vanserijskom singlu, "Moja prva ljubav", kao i nizu bezglavo hrabrih ali konfuznih pojava "u živo".

Kragujevačka grupa "Smak" iskreno zaslužuje jedno veliko hvala od svih domaćih rokera, jer je 1981. bila njihova poslednja rok-sezona na našoj rok-sceni.

"Smakovci" su Jugo-roku puno dali, a razišli su se u trenutku objavljivanja najzrelijeg i najčudnijeg albuma "Zašto ne volim sneg".

Velika grupa silazi sa rok-scene onda kada je najsilnija - a to se baš, (ne)namerno, dogodilo "Smaku".

"Parni valjak" i "Prljavo kazalište" su pred kraj godine objavili svoja nova diskografska dela koje će verovatno promovisati u vremenu koje je ispred nas.

Možda bi ekskluzivci "Suzija" bili i bolje plasirani da su im ovi LP projekti ranije izdati. Ovako, za nas su oni ostali interesantni zbog niza uspešnih koncerata - ali, sa starim muzičkim materijalom.

Lestvicu najuspešnijih domaćih rok-silnika za 1981 završavaju sarajevske "Divlje Jagode" i "Generacija 5". Možda će to nekome i smetati, učiniti mu se neopravdanim, ali će narednih dvanaest meseci pokazati koliko smo zapravo bili u pravu ili, suprotno od toga.



Koga nema, bez njega se (ne)može



Na žalost, ovoga puta nije bilo mesta za neke koji su mogli da se pojave na našoj listi naj-grupa za proteklu rok-sezonu - "Bulevar", "Zana, "Leb i sol", "Vatreni poljubac", "Gordi", Bumerang", "Buldožer, "Paraf"... ali, kao što rekosmo, ukusi su različiti, a o njima zaista ne treba ponekad raspravljati.

Napisao: Saša Gajović, obrada: Yugopapir (Halo, decembar 1981.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate