Poznate ličnosti u svijetu biznisa: Zarađen novac ulažu u diskoteke, butike, radionice...



Braća Tvrdići drže u Splitu radionicu za popravak televizora. Ni oni se ne mogu požaliti. Njihova sportska popularnost mnogo je pridonijela uspjehu radionice. Biciklistički as Radoš Čubrić ima u Kraljevu radionicu za popravak bicikla. Jasno je da mu dobro ide: tko ne bi popravljao bicikl kod biciklističkog prvaka

Januar 1972: Ćevapčići kod Asima Ferhatovića! Disko-klub Pante Ančevića! Bravarska radionica Tomislava Krizmanica! Gramofonske ploče kod Drage Diklića! Elektrotehnička radionica bivšeg boksačkog prvaka Evrope Ivana Prebega! Kemijska čistionica Vlatka Markovića...

I tako dalje.

Novac novce stvara!

Popularne ličnosti, svi oni koji su na području svoga djelovanja zaradili izvjesnu svotu, žele taj novac uložiti u siguran posao, u posao koji donosi novac, jer karijera ne traje dugo. Izvor sadašnjih prihoda može vrlo brzo presušiti, a život je dug!

Danas živim dobro... a sutra?!

Napokon, zašto ne bi iskoristili popularnost i slavu sada kad su na vrhuncu, sutra može biti kasno za sve, kako kaže stih jedne uglazbljene.

Tko je prvi počeo ulagati svoj novac u svoju popularnost?

Filmski glumci! Željeli su iskoristiti slavu i snimiti vlastiti film, film koji bi im donio osim prolazne filmske slave i slavu sposobnih poslovnih ljudi. Mnogi su propadali, dizali se iz anonimnosti i opet padali, borili su se slavom protiv poslovnosti.

Mnogi su uspjeli.


Pele "radi u rudniku"



Marlon Brando, Charlie Chaplin, Steve McQueenmnogi drugi potrostručili su svoj imetak, a drugi su jedva jedvice izvukli ulog.

Nogometaši, poznati po natprosječnim prihodima, mnogo su se kasnije uključili u biznis.

Informacije radi bilježimo imena nekolicine najpoznatijih svjetskih nogometaša koji su uspjeli u poslovnom svijetu.

To su Di Stefano i Santamaria, nogometaši koji su proslavili "Real" iz Madrida. Oni su vlasnici nekoliko hotela, a mnogo novca su zaradili preprodavajući gradilišta i velike komplekse zemljišta.

Ferenc Puskas uložio je svojim nogama zarađen novac u tvornicu prehrambenih proizvoda. Tu su još Sivori, Faccheti, Altafini, Pascutti, Rivera, Beckenbauer, Seeler, Netzer, Best, Hannapi, Julino, Gento ...

Od slavnih nogometaša koji su propali i danas jedva sastavljaju kraj s krajem nalazi se i najpoznatije desno krilo njemačke reprezentacije Helmuth Rahn.

Ni slavni se Pele nije najbolje snašao u poslovnom svijetu, uložio je u jedan posao 200.000 dolara i sve izgubio. 

Ali to Pelea nije obeshrabrilo, taj gubitak nije ni osjetio. 

No postao je oprezniji. Sada je suvlasnik rudnika boksita. Pele igra tu i tamo nogomet, a novac mu "kaplje" i iz rudnika!

Za razliku od nogometaša, boksači se ne mogu pohvaliti osobitim uspjehom među poslovnim ljudima. Mnogi slavni prvaci svijeta danas su puki siromasi, premda su svojedobno samo za jedan susret dobivali i po milijun dolara.

Slavni Joe Luis, Sonny Liston, Max Bear, Ray Sugar Robinson, Primo Carnera i drugi danas nemaju ništa ili su umrli u najvećoj bijedi.

A što rade naše popularne ličnosti sa zarađenim novcem?

Ulažu li ga u neki siguran posao, ili ga nemilice troše ne misleći što će se dogoditi sutra?

Imaju li "nos" za poslove, ili dopuštaju da ih spretniji prevedu "žedne preko vode"?


Hase i Radi - ugostitelji 



Sudeći prema podacima koje smo skupili, naši poznati zabavljači, nogometaši i drugi nisu baš naivni, dobro promisle prije nego što ulože koji dinar u posao.

Jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi jest kantautor Drago Diklić. Dobar glazbenik, pjevač i skladatelj. Svoju popularnost znao je unovčiti na različite načine. Svojedobno se otisnuo u svijet, u dalekoj Švedskoj dobro je zaradio i tim novcem počeo manipulirati. 

Kupio je motorni čamac i iznajmljivao ga strancima. Noću ja svirao na hotelskim terasama, a danju je strancima iznajmljivao motorni čamac i skije.




Diklić je postajao sve bolji poslovni čovjek. Poslije je tako zarađen novac uložio u drugi posao, tu je također oplodio. Onda je sav novac uložio u najveći posao u životu: zajedno s Arsenom Dedićem osnovao je novu diskografsku tvrtku "Alta".

Poslije je Dedić istupio iz zajedničkog posla i Diklić je ostao sam. Posao mu cvjeta, on se ne boji budućnosti. Njegovi sinovi također!

Rudolf Belin i Mirko Braun prvi su nogometaši koji su se okušali u biznisu. 

Zajednički su vodili servis za pranje automobila. Mnogi "dinamovci", inače vlasnici automobila, odlazili bi k njima, posao im je dobro išao, ali su odustali od takva izvora prihoda.

Prodali su servis, Braun je uložio novac u "Buffet Čarli" na početku Gajeve ulice u Zagrebu. Belin sada igra nogomet u Belgiji, a kad se vrati misli se potpuno posvetiti poslu, početni kapital za to ima.

Hokejaš "Medveščaka" Panta Ančević vlasnik je disko-kluba "Panta" u Zagrebu. Njegov disko-klub pun je gostiju i Panta je zadovoljan. Sad namjerava otvoriti još i "Night club" u Poreču. Ne vjerujemo da će poslovni Ančević pogriješiti.

Asim Ferhatović, nogometaš "Sarajeva", po mnogima najbolji bosanski nogometaš svih vremena, vlasnik je ćevapdžinice u Sarajevu.

Ljubimac sarajevske publike znao je iskoristiti svojih "poslovnih pet minuta", njegova ćevapdžinica uvijek je puna gostiju, svojedobno je "Hase" novčano pomagao matični klub "Sarajevo".

Perica Radenković, nekadašnji vratar "OFK Beograd", danas je vrlo ugledna poslovna ličnost u SR Njemačkoj. Svoju popularnost kao nogometaš "Munchena" iskoristio je do maksimuma; vlasnik je mnogih ugostiteljskih objekata, stambenih kuća... Radenković je najuspješniji naš poslovni čovjek u tom dijelu Evrope.




Fahrudin Jusufi, branič "Partizana" i reprezentacije, također je vlasnik ugostiteljskog objekta u SR Njemačkoj. I njemu posao dobro ide, sve mu polazi za rukom, pa i njega možemo uvrstiti u galeriju poslovnih sportaša.

"Kontinentalac" Bernard Vukas-Bajdo odriče se svojih poslovnih sposobnosti, ali smo ipak uspjeli saznati da je popularni "Bajdo" uložio znatnu količinu ušteđevine u krojački salon "Romana" u Frankopanskoj ulici u Zagrebu.

Koliko koristi dobiva od tog posla ne znamo, ali ne vjerujemo da će Vukas propasti.

Tomislav Crnković, bivši srednji branič "Dinama" i reprezentacije, vlasnik je ugostiteljskog objekta "Tomislav" u središtu Zagreba.

Zahvaljujući popularnosti toga nogometnoga asa, lokal je uvijek pun, znači Tomislav se ne može požaliti na karijeru poslovnog čovjeka.

Zoran Milenković, nogometaš niškoga "Radničkog", ne živi od nogometa. Njemu je nogomet hobi. Zarada koju ostvaruje od svoje farme tolika je da mu je nogomet sve manje potreban.

Vlatko Marković i Dražan Jerković, bivši igrači "Dinama", a sada treneri "Zagreba" i "Dinama", poslovni su drugovi. Zarađen novac uložili su u kemijsku čistionicu. To je vrlo siguran posao i obojica su zadovoljni.

I Mladen Ramljak želi se okušati u ugostiteljstvu. Upravo su u toku završni radovi za otvorenje njegove gostionice.

Boro Jovanović, istaknuti tenisač, zaradio je na raznim turnirima mnoštvo dolara. Uložio ih je u restauraciju engleskog tipa (nešto poput "puba") i dao joj naziv "Dupla greška".

Ne može Boro bez tenisa ni u ugostiteljstvu!


Tvrdići tvrde pazar



Dragan Holcer je nedavno otvorio ekspres-buffet usred Splita. "Bijeli as" posluje bez prigovora. Dokazao je da je dobar biznismen, barem tako dobar kao što je nogometaš.

Dr Aca Obradović, "tehniko" ljubljanske "Olimpije", zaradio je podosta na nogometu. U Americi, gdje je vodio jedan profesionalni klub, zaradio je stotinjak tisuća dolara i uložio ih u motel u blizini Ljubljane.

Očevici tvrde da je motel na evropskom stupnju, znači, dr Obradović ne propušta priliku: kad radi, onda radi dobro. Taj će mu lokal donositi sve ono što mu je u Americi, ukidanjem profesionalne nogometne lige, propalo.

Njemu je budućnost osigurana i bez nogometa, premda dr Obradović ne može bez tog sporta.

Košarkaš splitske "Jugoplastike" Damir Šolman uložio je nešto ušteđevine u butik "Alpina-Kapetanović". Šolman je mlad, tek su mu 23 godine, ali već misli na budućnost. Kakav je njegov udio u tom butiku, ne znamo, ali vjerujemo da Šolman neće ništa izgubiti.

Bivši vaterpolist dubrovačkog "Juga" Vlaho Svezović suvlasnik je "Saloona Plavog vjesnika" u Zagrebu. Kako "Saloon" posluje, znate; pisali smo podosta o tom disko-klubu u Tuškancu.

Ivan Prebeg, bivši profesionalni boksački prvak Evrope u poluteškoj skupini, otvorio je elektrotehničku radionicu od novca zarađenog u boksu.

Prebegu nisu s tim ambicije gotove. On bi želio otvoriti i rekreacijski centar, ali za sada su to samo planovi.

Njegova radionica posluje "bog bogova", budućnost mu je osigurana. Prebeg je još jedan dokaz svim propalim boksačima da se pametno uložen novac mora vratiti.

Braća Tvrdići drže u Splitu radionicu za popravak televizora. Ni oni se ne mogu požaliti. Njihova sportska popularnost mnogo je pridonijela uspjehu radionice.

Biciklistički as Radoš Čubrić ima u Kraljevu radionicu za popravak bicikla. Jasno je da mu dobro ide: tko ne bi popravljao bicikl kod biciklističkog prvaka!

Pjevač Bojan Kodrič jedno je vrijeme zarađivao novac muzičkim automatima, a Duško Lokin pak kao suvlasnik zadarskog disko-kluba "Dođi".

Vladimir Savčić-Čobi, solist sastava "Pro arte", još pregovara s nogometnim klubom "Partizan" o otvaranju disko-kluba u Beogradu.




Drago Muhić, pjevač u kvartetu "Problem", otvorio je u Zagrebu modni butik "Nataša", a njegove ostale kolege iz kvarteta suvlasnici su ili vlasnici nekih ugostiteljskih objekata.

Melita Poljanec, koja je svojedobno bljesnula kao pjevačica, a zatim se povukla u SR Njemačku, namjerava ovih dana otvoriti butik za dječju odjeću. 



Bobin disko-klub



Miki Jevremović, pjevač zabavne glazbe koji je ove godine imao mnogo uspjeha na festivalima, gradi, zajedno s ocem, hotel na Zlatiboru. 

O Jevremovićevim planovima pisali smo nedavno u jednom intervjuu. On vrlo razložno govori o svojoj pjevačkoj karijeri, zna da ništa na ovom svijetu nije vječno, a najmanje pjevanje, pa je njegova odluka na mjestu. Ne sumnjamo u poslovnost toga odličnog pjevača.

Drago Regvart, nekadašnji šampion spidveja, danas odličan automobilist, vlasnik je nekoliko kamiona. Dobro zarađuje, pa nije ni čudo što je jedini automobilist koji može samostalno opstati!

Motociklist Janko Štefe vlasnik je automehaničke radionice u Sloveniji. On se specijalizirao za "citroene", posao mu dobro ide, što može zahvaliti sportskoj karijeri.

I njegov kolega Branko Bevanda dobro posluje, ali ne kao mehaničar, nego kao vlasnik ugostiteljskog objekta u Preluku kraj Rijeke.

Jedno ugostiteljsko poduzeće u Beogradu otvorilo je disko-klub na Avali, a vodi ga pjevač zabavne glazbe Boba Stefanović. To je bio vrlo mudar potez hotelsko-ugostiteljskog poduzeća: disko je svaku noć pun gostiju.

To isto poduzeće otvorit će novi disko-klub, a ponudit će Draganu Antiću da bude domaćin.

I Milovan Đorić voli disko-klubove. Zbog toga upravo završava zgradu na Zlatiboru u kojoj će otvoriti takav klub. Tako je popularni branič "Crvene zvezde" osigurao svoju budućnost.

Boksač Tomislav Krizmanić, glumica Milanka Udovički, nogometaši Slaven Zambata, Marijan Brnčić, Joško Skoblar, Pero Nadoveza, pjevač Mišo Kovač, novinar Ljubiša Kozomora, spiker televizije Beograd Miodrag Zdravković, boksač Dragan Jelesić, košarkaši Kavedžija i Valek, glumac Nikola Simić, baletni plesač Oskar Harmoš, pjevačica Tereza Kesovija i još mnogi drugi pokušali su ili pokušavaju unovčiti svoju slavu nekim biznisom.

Ni jedan od njih nije propao, naprotiv, danas su mnogi od njih vrlo poštovani poslovni ljudi.

Oni su putokaz ostalima.

Jer, slava nije vječna, kao ni popularnost. Stoga treba na vrijeme misliti o budućnosti koja se nekima smješka, a neke gleda namrgođeno.

Biti uspješan u poslu to je danas u modi kod popularnih ličnosti i u svijetu, i u nas. Zato mnogi pokušavaju i uspijevaju u ozbiljnom poslu. Ne želimo time reći da su se svi ovi koje smo nabrojili dosad bavili neozbiljnim poslom, naprotiv. Uspjehom u poslu oni demantiraju skeptike i potvrđuju onu staru narodnu: Novac novce stvara!

Tekst: M. K, obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, januar 1972.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate