Pretražite Yugopapir

About


Yugopapir je nezavisna i nekomercijalna stranica koja se bavi pronalaženjem, obradom i očuvanjem što većeg broja vrednih članaka iz nekadašnje jugoslovenske nedeljne i periodične štampe.

Radi se o časopisima koji su prestali da izlaze (zabavni, muzički i filmski listovi, ženske revije, TV magazini... ), a Yugopapir je počeo da ih pronalazi po tavanima, podrumima - nažalost, čak i na otpadu.Prašnjave stranice se čiste i pregledaju, najzanimljiviji članci se izdvajaju i kompletno digitalizuju - dakle, ne samo skeniraju, već se njihov sadržaj "izvlači", pretvara u tekstualni format - i tek onda objavljuje.

Na taj način, brojni tekstovi osuđeni na nestajanje dobijaju novi život: premijerno se pojavljuju na internetu, a pretraživačima kao što je Google olakšava se posao indeksiranja i pružanja informacija o popularnim i značajnim ličnostima, događajima, fenomenima iz doba SFRJ.

Svi članci se potpisuju - čime se poštuje novinarski rad i čuva uspomena na novinare koji su ih pisali - a Yugopapir često i sam dodaje posebne informacije i lične utiske o vremenu kada su nastali.

Ukoliko neko od novinara iz nekadašnje jugoslovenske štampe ne želi svoje tekstove ili slike u ovoj neprofitnoj digitalnoj arhivi, može da se javi na zvaničnu adresu i zahteva njihovo uklanjanje.  


*****
*****Yugopapir je nastao krajem 2012, a otvoren za javnost 1. januara 2013.

Zabeleženo je više od 17 miliona poseta.

Najviše posetilaca dolazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (najveći broj tekstova je upravo iz nekadašnje beogradske, zagrebačke i sarajevske štampe), zatim iz SAD, Crne Gore, Nemačke, Makedonije, Slovenije, Kanade, Austrije, Švedske, Rusije...

"Istoriju jedne zemlje ne konzerviraju samo knjige, muzeji, filmovi i slike. Istoriju - koja vječno prolazi, koja se zaboravlja ili pamti po čuvenim datumima, pokretima i velikim ljudima - još bolje može da sačuva jedna, na prvi pogled kratkotrajna čovjekova bilješka koju zovemo - novina". 

(Fadil Hadžić)