Zašto je sa programa skinuta najgledanija emisija TV Beograd "Od glave do pete"? (1977)

U sredu, 23. februara 1977, za kada je u 20.00 na Drugom programu Televizije Beograd bila zakazana emisija iz zabavno-muzičkog ciklusa "OD GLAVE DO PETE", susret sa voditeljima Milovanom Ilićem i Minjom Subotom i njihovim gostima (Milja Vujanović, Branislav Vukašinović, Olivera Katarina, Oliver Dragojević i ostali) je - izostao!

Nekoliko dana pre toga jedan od voditelja (Milovan Ilić) najavio je u dnevnoj štampi takvu mogućnost i dao svoje objašnjenje, a početkom ove nedelje čuo se i zvaničan stav Televizije Beograd...

... odnosno njene Zabavne redakcije kojoj ta emisija i pripada. 

Dva saopštenja - dva kontradiktorna stava!

Iako je ovaj slučaj gotovo nemoguće uhvatiti ni za glavu ni za petu, početkom ove nedelje, pred zaključenje lista, pokušali smo da pronađemo odgovor na jedno jedino pitanje: zašto je, bez obzira na sve objektivne i subjektivne okolnosti, tehničke i ostale razloge, Televizija Beograd dozvolila da televizijski gledaoci ovog meseca ostanu bez jedne od najpopularnijih i najgledanijih emisija?


Samo pauza



U Zabavnoj redakciji Televizije Beograd bilo je veoma teško doći do zvaničnog objašnjenja.

- U februaru ćemo napraviti samo jednu pauzu. To se čini iz, kako se to obično kaže, "tehničkih razloga" i gledaoci će već u martu moći ponovo da gledaju "Od glave do pete". Toliko za sada... Još mi nije dato nikakvo zvanično saopštenje, koje treba proslediti štampi...

Dan-dva kasnije, kad smo se spremali da čujemo i Milovana Ilića, voditelja i jednog od autora emisije uspostavili smo kontakt i sa Jovanom Ristićem, čovekom koji je u odsutnosti urednika Perišića odgovoran za sve ono što se dešava u Zabavnoj redakciji Televizije Beograd.

- Ne dešava se ništa naročito - kategorički tvrdi Ristić. - Odlaže se samo jedan termin. Ono šta navodi Milovan Ilić uopšte nije razlog što gledaoci ne mogu da i u ovom mesecu gledaju svoju omiljenu emisiju. Istina je sledeća: Televizija Beograd je pre dva meseca dala zadatak uredniku Perišiću i ostalim autorima, među kojima je i Milovan Ilić, da izrade novu koncepciju emisije, da je naprave još dinamičnijom, atraktivnijom i zanimljivijom. 

Osim toga, iz te ekipe je otišao Dimitrije Stančulović, dosadašnji reditelj emisije i jedan od koscenarista, pa je rediteljsku palicu preuzeo novi čovek - Aleksandar Mandić, koji se priključio tom timu u izradi nove koncepcije. Međutim, svoj posao oni nisu uradili do kraja, ta njihova nova koncepcija nije sasvim završena i u njoj su mnogi detalji ostali nedefinisani. 

Oni, na primer, pored nekih izmena sadržaja predlažu da ubuduće emisija traje 90 umesto sadašnjih 60 minuta. To bi, praktično, trebalo da znači izmenu cele programske šeme za dan kad je emisija na programu i ponovna dogovaranja sa ostalim studijima o produženju termina. Umesto sadašnjih 15, nova emisija bi koštala Televiziju Beograd oko 19 miliona starih dinara. 

Sve to u ovom trenutku ne može da se prihvati, jer odavno se u ovoj kući zna da je jedan od najvažnijih zadataka svakog od autora ili izvršilaca da poštuje već određene termine i finansijski plan. Ne sme se ni minutama ni parama razbacivati. Osim toga, novom reditelju treba dati dovoljno vremena da se uključi u novi posao, jer jedna takva emisija traži od čoveka maksimalne kreativne i fizičke napore.


Odluka - što pre



Novog reditelja, Aleksandra Mandića, ovih dana je nemoguće pronaći u Beogradu. On, pošto inače nije stalno zaposlen u Televiziji Beograd i pošto se svakog prvog na njegov konto slije samo onoliko koliko uspe da sam sebi "izrežira", obavlja neke, kako nam rekoše, tekuće rediteljske poslove. 

Voditelj Minja Subota je takođe neuhvatljiv, ali je zato njegov kolega Milovan Ilić, iako ogorčen, spreman, kao i uvek, na razgovor.

Kad smo Milovana Ilića informisali o tome šta o celom ovom problemu kaže Jovan Ristić, zamenik odsutnog urednika Predraga Perišića, on revoltirano kaže: 

- Tačno je da je ekipa, u koju je od samog početka bio uključen i novi reditelj Mandić, radila na izradi nove koncepcije dva puna meseca. Svako od nas je razmišljao o novom obliku emisije, odložili smo sve druge poslove na estradi i na drugim mestima, za kasnije. Reditelj Mandić je hteo da emisiji da novu scenografiju, sav posao oko toga je završen, razradili smo novu nagradnu igru za gledaoce u studiju, određeni su gosti emisije, za Branislava Vukašinovića smo već snimili prilog o tome šta o njemu misle medicinske sestre, planirali smo uključenje u strane televizijske programe. 

Čak smo bili na dobrom putu da u naš studio dovedemo Kabira Bedija - Sandokana ili da ga bar imamo "u živo" u studiju Italijanske Televizije u Rimu. Obezbedili smo sve za organizaciju i direktan prenos utakmice u malom fudbalu između pevača i novinara, nameravali smo da uvedemo našu top listu pet najpopularnijih. 

Već su snimljene mnoge numere, dobar deo tog filmskog materijala je i izmontiran. Pevač Oliver Dragojević je otkazao koncerte i organizatorima platio penale, ja sam otkazao turneju no Hrvatskoj i tako se lišio mogućnosti da zaradim najmanje dva miliona, a da ne govorim o tome koliko smo sati proveli u pripremanju svega što bi se zvalo "novo izdanje" emisije "Od glave do pete". 

Sad je sve to otišlo u vetar, to nikome od nas neće biti plaćeno. U Televiziji Beograd su samo saopštili: od vaših planova nema ništa! Rekli su: ubuduće emisija može da traje tačno 59 minuta, ni sekund više. Čak ni dosadašnje "probijanje" termina od 10 ili 20 minuta neće se tolerisati. 

Sad ja pitam: zar mi, u stvari, nismo štedeli kad smo 70 ili 80 minuta programa pravili sa sredstvima koja su bila odobrena za samo šezdesetominutnu emisiju? Emisija "Od glave do pete" imala je svoj renome, obezbedila je čvrsto svoje mesto u programu, prihvatili su je gledaoci. 

U poslednje vreme ona je bila, priznajem, promenljivog kvaliteta, bila je, kako ja to često kažem, kao reprezentativac koji trenutno nije u formi, koji ne može da trči celu utakmicu. I, kad joj je trebalo dati "transfuziju", kad je emisiju trebalo samo osvežiti, Televizija Beograd je, povukla potpuno nelogičan i krajnje birokratski potez. Rekla je: imate samo 15 miliona i 59 minuta, pa napravite od toga nešto. Umesto da nam daju još prostora, oni su nam i postojeće oduzeli...

Milovan Ilić ističe da su se autori, na čelu sa urednikom Perišićem, dogovorili da ne odustanu od dva meseca smišljane koncepcije. A to znači: ako Televizija Beograd ne odobri nova sredstva i emisiji ne da još tih 30 minuta, ista grupa ljudi će odustati od daljeg sarađivanja na emisiji. A tada preostaje jedino da je Televizija Beograd potpuno "skine" sa programa ili da je ponudi drugome.

- Odluka o tome mora da bude doneta što pre. Jer, svi mi koji smo pripremali "Od glave do pete" jedemo manje-više isti hleb, imamo svoje porodice, moramo da se borimo za svaki dinar. Mi nemamo vremena da čekamo da Televizija mnogo razmišlja. Svako od nas će prihvatiti neki drugi posao. Ja, na primer, već razmišljam o "Nedeljnom popodnevu" beogradskog ili zagrebačkog studija. Svejedno, jer od nečega se mora živeti. Sad se pitam: zar nije u interesu i Televizije i gledalaca da ukine bar jednu lošu emisiju koja takođe dosta košta i da se ta sredstva preliju u fond koji će omogućiti da se ubuduće priprema jedna nova i bolja emisija "Od glave do pete"... ?

Napisao: Branko Mandić (TV novosti, 1977.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate