Pretražite Yugopapir

Fudbalska jesen '78: Rijeka, Hajduk i Zvezda idu dalje u evropskim kupovima - Partizan nije uspeo

Septembar 1978: Od četiri naša predstavnika u velikim evropskim kupovima - tri su prešla prvu stepenicu. U drugi krug Kupa šampiona nije uspeo da se probije Partizan.

"Crno-beli" su pobedili Dinamo iz Drezdena na svom terenu sa 2:0, a u revanšu su izgubili istim rezultatom. Posle 120 minuta igre, prvak DDR je bio uspešniji u izvođenju jedanaesteraca.

Rijeka je protiv Reksema, u Kupu pobednika kupova...

... uspela da odbrani prednost iz prvog susreta (3:0 i 0:2), a to je isto pošlo za rukom Hajduku u Kupu UEFA protiv bečkog Rapida (2:0 i 1:2).

Pravi podvig je izvela Crvena zvezda. Ona je u dva susreta bila bolja od Dinama iz Berlina! Beograđani su u Berlinu doživeli pravi slom - izgubili su sa 5:2, a istočnonemački tim je i u Beogradu poveo. 

"Crveno-beli" su upornošću, veštinom i snagom uspeli za nešto više od pola časa u finišu utakmice da nadoknade rezultat koji je u tom trenutku bio čak 6:2 (u zbiru sa ranijom utakmicom) i da odu dalje posle ukupno 6:6 (u Berlinu 5:2, u Beograda 1:4), a dva pogotka u gostima im donela potrebnu prednost.

POSLEDNJI MINUT: Berlinski Dinamo dugo je odolevao napadima Zvezde, a pola časa pre kraja njihova odbrana je počela da se lomi pred naletima Beograđana. U poslednjem minutu zbunjeni igrači Dinama su jednu centriranu loptu sproveli u sopstvenu mrežu - bilo je to 4:1 za Beograđane - dovoljno da oni odu dalje u Kupu Uefa.




GREŠKA BOROTE: Golman Partizana je na utakmici u Drezdenu između Dinama i Partizana napravio neshvatljiv propust. Posle jedne akcije nemačkog tima on je uhvatio loptu, spustio je potom na zemlju i davao instrukcije svojim igračima kako da se postave. Nemački igrači su iskoristili nepažnju našeg golmana i poveli sa 1:0.




Posle primljenog gola došlo je do rasprave između igrača Partizana i Petra Borote. 

IZ GREŠKE U GREŠKU: Posle neverovatne greške Partizanovog golmana, Dinamo je u Drezdenu postigao još jedan pogodak i izjednačio prednost Partizana iz Beograda. Produžetak od pola časa nije dao pobednika, a u izvođenju jedanaesteraca uspešniji je bio nemački tim. Sa bele tačke nisu uspeli da postignu pogotke Aca Trifunović i Ilija Zavišić.

LUKAVI ŽUNGUL: Hajduk je u Beču protiv Rapida stekao glavnu prednost kada je početkom utakmice Slaviša Žungul postigao vodstvo za naš tim.




JUNAK IZ REKSEMA: Golman Rijeke Radojko Avramović je u Reksemu bio pod stalnim plotunom protivničkih napadača, ali su on i cela ekipa uspeli da odbrane stečenu prednost na Kantridi.

(Tempo, 1978.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate