Pretražite Yugopapir

Vatreni poljubac, grupa od koje se mnogo očekuje '78: Mladi su željni dobro odsviranog rokenrola

April 1978: Među grupama koje ovih dana privlače veliku pažnju ljubitelja roka u Sarajevu svakako da spada rok trio "Vatreni poljubac". Trojica već afirmisanih rok muzičara krenuli su teškim putem potpune anonimnosti, dugog vježbanja i samostalnog stvaranja kompozicija.

Ovih dana pojavili su se i prvi rezultati.

Koncertni nastupi postali su uobičajeni dio drugovanja sa muzičkim članovima ovog trija, uskoro treba da se pojavi i prva ploča sastava, a snimci sa pjesmama našli su vizu za radio-programe.


Seksi rok



Ipak, kada je riječ o sastavu "Vatreni poljubac" može se govoriti i o jednoj vrsti kobi. Naime, niko ne zna zašto, ali ovaj sastav u štampi ne nailazi na prijem kakav bi trebao. U stvari riječ je o jednoj vrsti ignorisanja, što se najbolje moglo vidjeti nakon uspjeha sastava na BOOM festivalu u Novom Sadu, nastupa na "Vrtešci" u dvorani Skenderije, kao i koncerata na turneji "Indeksa".

Ako bismo analizirali ono što nam "Vatreni poljubac" donosi onda bismo mogli reći da je osvježenje ono što prvo treba da istaknemo. Muzika je bazirana na izvornom rokenrolu, dok je kvalitet tekstova veoma diskutabilan.

Zato je i prvo pitanje upućeno idejnom vođi, kompozitoru i gitaristi Miliću Vukašinoviću - Mići vezano za tekstove. Miće se ljubitelji roka sjećaju kao bubnjara grupa "Mića, Goran (Bregović) i Zoran (Redžić)", "Dinosaurusi u rikvercu", "Indeksi", "Bijelo dugme" i drugih.

• O bilo kakvoj literarnoj vrijednosti vaših tekstova iluzorno je razgovarati. Da li se slažeš?

- Tekstovi su integralni dio našeg muzičkog izraza i zato je potrebno objasniti koju muziku mi sviramo. Naš rok je već dobio naziv, to je seksi-rok. Dakle, sam naziv baziran je na tekstualnoj podlozi. Kada sam stvarao ove pjesme jedna od ideja vodilja bili su mi tekstovi prvih rok-pjesama, kao one što su izvodili Čak Beri, Fets Domino i drugi.

• Kada je nastala ideja o formiranju ovakve grupe?

- To je u meni živjelo nekih desetak godina. Možda je to i prije perioda kada sam bio u grupi "Mića, Goran i Zoran". Tada sam bio svjestan da kao vođa i kompozitor biću primoran da sviram solo-gitaru i uz vježbanje sviranja na bubnjevima ja sam muzicirao i na gitari.

Sve vrijeme mog boravka u Londonu nastojao sam da što više naučim na polju muzike i mislim da će moje prilično veliko iskustvo mnogo pomoći sastavu u njegovoj afirmaciji.

• Koliko su dosadašnji koncerti potvrdili vaše optimističke nade?

- Sigurno više nego što smo očekivali. Mladi su željni dobrog rokenrola, solidno odsviranog. Već nakon prve pjesme na svim nastupima bili smo svjesni da smo uspjeli stvoriti kontakt sa publikom i onda nam je bilo mnogo lakše muzicirati.

• Oko šest mjeseci neprestano ste vježbali.

- Mada smo sva trojica muzičari sa velikim iskustvom ništa nismo željeli prepustiti slučaju, tako da smo dvosatni repertoar pripremali intenzivno gotovo pola godine. Tako svaki naš nastup djeluje veoma profesionalno, jer ništa nije prepušteno slučaju.

• Ovih dana treba da se pojavi i vaša prva ploča.

- Snimili smo dvije pjesme, koje će se pojaviti na našem prvom singlu. Riječ je o rok kompoziciji "Doktor za rokenrol" i baladi sa podužim naslovom "Tvoje usne su bile moj najdraži dar". Ploča će se uskoro pojaviti u izdanju zagrebačkog "Jugotona".

Zanimljivo je da mi već imamo kompletno pripremljen materijal za long plej ostvarenje, ali o izlasku te ploče još je rano govoriti.

• Turneje ...

- Turneje ćemo organizovati tek nakon izlaska nekoliko ploča, jer je to najsigurnije da publika zna ono što sviramo.

I da za kraj napomenem da grupu osim Miće sačinjavaju još Šefćet Hodža, bas-gitarista i Perica Stojanović, bubnjar.

Razgovarao: Zlatko Srkalović (Džuboks, 1978.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate