Lutajuća srca na vrhu top liste sa "Jefimijom" '73: Pesma koju niko sem Nišlija nije smeo da otpeva

April 1973: Danas se svaki mlađi Nišlija zaklinje u "Jefimiju". I stariji nisu ravnodušni prema njoj. Najzad, to je njihova "Jefimija", njihovo zabavno prvenče koje je prekoračilo međe opštinskog atara, krenulo u svet i tamo se našlo među najboljima.

Jer, zabavna melodija "Jefimija", na tekst i muziku Salkovića, u aranžmanu J. Robežnika i interpretaciji "Lutajućih srca", na top listi domaćih hitova, od prošle nedelje zauzima prvo mesto.

"Jefimija" se dopala i selektorima tradicionalnog festivala Vaš šlager sezone u Sarajevu. 

U prvoj kvalifikacionoj grupi "Jefimija" je prva, a u konačnom plasmanu - četvrta. Ko su ta "Lutajuća srca" - jedna tiha devojka i dva skromna mladića?

Sreli su su se pre tri godine na moru. Uz obalu, posle zalaska sunca, sa gitarama u ruci, pevušili su. Onako, za sebe i za pokojeg slučajnog prolaznika koji se zainteresovao i stao. Po povratku u Niš rodila se ideja da naprave sastav od šest članova. A ime? ... Imali su već dve komponovane pesme: "Putnik" i "Srce". Pokušali su da spoje ta dva naslova: "Putujuća srca". Nije zvučilo dovoljno dobro, pa su se odlučili za - "Lutajuća srca".

Prvi angažman dobili su u niškom Domu mladih. Pevali su i svirali svake večeri, po tri sata. Svako je od njih za taj trud dobijao po 20 dinara. I tako godinu dana. Onda je došlo do nesporazuma sa upravom Doma. Otkazali su angažman i rasturili sastav.

Ostali su samo Milan Marković-Minja, student druge godine Muzičke akademije i član niškog Simfonijskog orkestra i Miroljub Jovanović-Miki, student treće godine fakulteta Zaštite na radu.

- Minja i ja smo osetili da naša koleginica Spomenka Đokić ima afiniteta prema baladama. Romantičarska muzika privlačila je i nju i nas dvojicu. Počeli smo da radimo utroje - objašnjava Miroljub Jovanović.

Tako su nastala današnja "Lutajuća srca". Treći, ili bolje reći prvi, član ansambla je Spomenka Đokić-Buca, brucoš na Muzičkoj akademiji.

Dosta su radili. Prošle godine poslali su na subotički festival OMLADINA 72 nekoliko kompozicija. Komisija im izdvoji kompoziciju "Još malo".

- Bilo je to naše vatreno krštenje. A možete nas zamisliti kada smo čuli da smo osvojili prvo mesto zvaničnog žirija, prvo mesto žirija publike i prvu nagradu za najbolji tekst! - objašnjava Spomenka Đokić.

Posle toga došli su angažmani. Gostovanja su sve češća. Oko 15 emisija na televiziji. Još samo u Sloveniji nisu gostovali.

Ubrzo su snimili i ploču. Na jednoj strani kompozicija "Još malo", a na drugoj "Seti se". Potom druga ploča sa kompozicijom "Putnik" i "San", a nije izostala ni treća sa "Jefimijom" i pesmom "Pruži ruke". Prošle nedelje sa produkcijom gramofonskih ploča RTB sklopili su ugovor na tri godine.

- Za prvi uspeh moramo zahvaliti beogradskom kompozitoru Aleksandru Koraću. On nas je na subotičkom festivalu dobro "potkovao" značajnim savetima - kažu oni.

Za vreme skopskog festivala, producent festivala "Vaš šlager sezone" Milan Stupar, ponudio im je kompoziciju koju niko nije mogao da peva zbog velikog raspona. Bila je to balada "Jefimija", posvećena prvoj srpskoj pesnikinji na dvoru Cara Lazara.

- Malo smo razmišljali. I zbog težine kompozicije i zbog toga što je to bila tuđa kompozicija. Šta da učinimo i kako da je prilagodimo za nas, pomogao sam je kompozitor Bojan Adamič - priča Miroljub Jovanović.

Prihvatili su. Radili su dosta i najzad otišli u Sarajevo da je snime.

Od tada "Jefimija" kreće nezadrživo prema vrhu top liste domaćih hitova. Od prošle nedelje je na čelu liste. Uspeh kakav se samo poželeti može.

(TV novosti, 1973.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate