Montserrat Caballé i Freddie Mercury, pesma i LP "Barcelona": Kako je nastao 80's duet snova

Februar 1989: Opera i rok su se često dodirivali ostvarujući uvek neobične ili čak kontroverzne kombinacije. Ipak, čini se da još nijednom ova dva žanra nisu delovali tako usaglašeno, primamljivo i efektno, kako je to slučaj na albumu "Barselona", na kome zajedno pevaju vođa legendarne rok-grupe "Kvin" i slavna španska operska diva...

Album pod nazivom "Barselona" koji je beogradski PGP RTB objavio na izmaku prošle godine, a na kome su svoje izvođačke vokalne bravure ovekovečili...

... trenutno jedni od najslavnijih izvođača u svojim muzičkim kategorijama, Fredi Merkjuri, pevač slavnog rok benda "Kvin" i španska operska diva Monserat Kabalje, zasigurno će biti među izazovima godine za ukus velikog broja diskofila.

Jer, iako je i ranije bilo markantnih primera u kombinovanju opere i rok zvuka, ono što su na svom zajedničkom albumu ponudila ova dva doajena na izgled suprotstavljenih i nespojivih muzičkih žanrova, prevazilazi sve slične projekte pa čak, kažu, i neke od onih legendarnih rok-opera.

Naravno, vi se možete logično upitati po čemu su njih dvoje toliko bolji od drugih. Možda nije reč o kvalitativnim kategorijama materijala koji čini LP "Barselona", niti o njegovom izboru ili produkciji, koliko je zanimljiv i vanserijski spoj moćnih glasova ovo dvoje pevača.

Fredi Merkjuri koji je i sa svojim "Kvinom" naginjao toj raskošnoj, gotovo himničnoj, varijanti pevanja (nije mnogo veliki greh spakovati grupu "Kvin" u vesnike "operskog roka" koji je daleko prevazišao čak i simfo-rok), sa simpatičnom Monserat je izgleda konačno pronašao sebe. Savršena uzajamna igra njihovih glasova posebno je primetna na udarnoj, naslovnoj, pesmi, a ostaje u sećanju i nakon slušanja sjajne numere "Zlatni dečak" koja je trenutno na stranom tržištu servirana kao novi singl sa tog albuma.




Iako je reč o "čistokrvnoj" operi, koja je tek sporadično umivena u produkciju koju uglavnom koristi "zabavna" muzika, ona je uz pomoć Fredija (koji je bio i koproducent) otišla u samo čelo komercijalne muzike, što površno gledano deluje gotovo neverovatno. 

Ova ploča poseduje čak i jednu edukativnu liniju koja ne mora biti u drugom planu. Jer, nju ne kupuje samo "ozbiljna" publika, a ni ona naklonjena operskim hitovima. Ovoga puta je privučena i obična rok-publika koja je naprosto navedena, pa čak i izazvana, da uđe u novu zvučnu avanturu.

Ideja o njihovoj zajedničkoj ploči potekla je od Fredija. A sama realizacija vodi korene još od marta 1987. godine kada su se Fredi i Monserat upoznali u Barseloni. Tom prilikom je Fredi ponudio dve pesme koje je specijalno za nju snimio uz pomoć kompozitora i aranžera Majka Morana i njegovog menadžera Džima Biča. 

Monserat je oduševljeno prihvatila Fredijeve pesme, kao i ponudu da snime zajednički album.

Na zahtev Monserat nešto kasnije te godine Fredi komponuje pesmu o Barseloni. Tako nastaje istoimeni singl koji je postao hit na mnogim evropskim muzičkim tržištima. Pesma je odmah nakon premijernog izvođenja uvršćena u promocioni televizijski šou "Ibica 92" koji je propagirao narednu Olimpijadu u Barseloni.

Kulminacija njihove saradnje bio je spektakularni koncert u Barseloni pred sto pedeset hiljada ljudi i pred kraljem Huanom Karlosom. Uz superatraktivnu predstavu i ogroman orkestar od trideset i šest vrsnih muzičara, a uz pomoć hora od čak tri stotine članova (!), oni su promovisali svoj album ostavljajući publiku bukvalno bez daha. 

Nakon priredbe lično im je čestitao i Huan Karlos što je zabeleženo u štampi širom sveta. Fredi je tada izjavio.:

- Bio sam zaista nervozan pred koncert na kome nas je čekalo sto pedeset hiljada ljudi. Ipak, to je zapravo bilo veče Monserat Kabalje. To je njena publika, njen grad. To što sam napisao pesmu o njenom rodnom gradu naprosto ju je oduševilo. Isto kao što je njen predivni glas oduševio svakog posetioca te večeri...

Opisujući njihovu saradnju kao jedno veličanstveno iskustvo (što ne znači da Fredi napušta rokenrol, jer upravo sa svojim bendom snima novi album), a Monserat kao izuzetno duhovitu i neposrednu osobu, on je i ovako predstavio slavnu opersku divu:

- Zamislite, kada sam je upitao o mojoj muzici ona mi je rekla da je pre nego što smo započeli snimanje otišla u prodavnicu ploča i pokupovala sve "Kvin" albume koje je našla. Mislila je da želim da snimimo stvari koje su slične onome što sam radio sa grupom! Jedva sam je uverio da to ni izbliza nije bila moja namera i da ne treba da peva nikakvu varijantu rokenrola. Ona je zaista bila spremna da uradi nešto tako. I nemojte sumnjati da bi bila loša. Jer, Monserat je u stanju da otpeva sve!

Napisao: Vladan Paunović (RTV revija, 1989.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate