Pretražite Yugopapir

SAP Vojvodina '74: Novim zakonom biće zabranjena politička aktivnost verskih zajednica

Jul 1974: "Nedozvoljivo je uznemiravanje građana na ulicama, javnim objektima i mestima, u kućama i stanovima radi njihovog pridobijanja za upis u neku od verskih zajednica."

Ova odredba sadržana je u Nacrtu pokrajinskog zakona o pravnom položaju verskih zajednica u SAP Vojvodini, koji će ovih dana biti upućen na javnu diskusiju organizacijama Socijalističkog saveza, nadležnim telima opštinskih skupština i udruženjima sveštenika.

Obrazloženje predlagača novog zakona je veoma jasno: 

preciznije se zakonski reguliše položaj verskih zajednica u našem društvu, otklanjaju mnogobrojne nedorečenosti u propisima i vrlo konkretno regulišu dosad nejasna i neraščišćena pitanja.

U Nacrtu je, na primer, veoma jasno rečeno ne samo da je "zabranjeno koristiti se verskim zajednicama, obredima, poslovima i drugim skupovima vernika za vanreligioznu delatnost" već, vrlo precizno, i to šta se sve smatra vanreligioznom delatnošću:


politička aktivnost verskih zajednica i njihovih organa i predstavnika, zatim javne i društvene, kulturno-prosvetne i socijalne delatnosti, tehničko obrazovanje, sportske i rekreativne aktivnosti, prikazivanje filmova vanreligiozne sadržine, organizovanje zabavnog života i druge slične akcije koje ne služe obavljanju verskih obreda i verskih poslova i po sadržini nisu religioznog karaktera."


Ove odredbe - to treba otvoreno reći - posledica su ekskalacije vanverskih delatnosti verskih zajednica o kojima u poslednje vreme sve češće čitamo i slušamo. Ta delatnost je sve intezivnija i u Vojvodini u kojoj deluje najviše verskih zajednica u zemlji - 28!

Prvi put se u novom zakonu koji pripremaju u Vojvodini definiše i pojam "verske štampe". Zatim, do u detalje je predviđen postupak osnivanja verskih zajednica, obaveza osnivača za podnošenje prijave nadležnom organu unutrašnjih poslova i sl. 

Za "pohađanje verske pouke" neophodna su potpisana odobrenja roditelja ili staraoca i pristanak maloletnika.

Zakonski nacrt biće u javnoj diskusiji, očekuje se da će biti obogaćen novim predlozima i rešenjima. Međutim, i pre toga, odredbe ovog Nacrta pokazuju i dokazuju da u društvu postoje mnogobrojne oblasti i odnosi koji se mogu regulisati isključivo zakonski i što preciznijim odredbama. 

Zakonsko - zakonom, kao što je to u konkretnom slučaju u Vojvodini učinjeno, javno i jasno: crkvi - crkveno.

Napisao: Vladimir Matović (Revija 92, 1974.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate