Pretražite Yugopapir

Partizan, najbogatiji klub u Jugoslaviji '67: Postoji li sukob na relaciji Stjepan Bobek - Ivan Ćurković?

Avgust 1967: Partizan je u proteklom prelaznom roku bio vrlo neaktivan u kupovini fudbalera, ali je punu ofanzivnost pokazao kad je trebalo angažovati dva već proverena eksperta. Reč je o sportskom direktoru - Bobi Mihajloviću, i treneru - Stjepanu Bobeku.

Obojica su u Partizanu, a zatim i van njega, pokazali izvrsne rezultate: Bobek je sa Panatenaikosom nekoliko puta osvajao prvenstvo i kup Grčke, a Mihajlović je nepoznatu aleksandrijsku ekipu Olimpik doveo na prvo mesto egipatskog šampionata. 

Sa tim grčko-egipatskim odlikovanjima, kao i sa domaćim ordenjem, duo Mihajlović-Bobek preuzeo je u svoje ruke "crno-beli" tim.

Pre polaska na turneju po Francuskoj i Maroku, a po dolasku iz Viteza, iskoristili smo kratkotrajan boravak Bobe Mihajlovića u Beogradu da bismo mu postavili nekoliko "bodljikavih" pitanja.


- Kakav su utisak ostavili na vas fudbaleri Partizana?


- Bolji nego što sam očekivao.


- Šta mislite o Ljuanu Prekaziju?


- Za kratko vreme mislićete o njemu isto što i ja. 


- Dobro ili loše?


- Veoma dobro. Prekazi ima toliko sjajnih osobina da treba biti majstor pa ne napraviiti od njega solidnog fudbalera.


- Hoćete li da izbacite u prvi plan neko novo ime?


- Mislim da će to biti Mikan Petrović koji ima izvanredan smisao za gol. Od njega se može napraviti dobar strelac, a to je baš ono što nam je za sada najneophodnije. Dovoljno je da kažem da je na utakmicama u Vitezu dao osam golova i još toliko puta bio u gol-poziciji.

A po mom mišljenju, biti u poziciji da se zabeleži zgoditak - već je velika stvar. To je, u stvari, pola gola.


- Da li vam se još neki fudbaler dopada?


- To je malo nezgodno pitanje. Međutim, biću iskren. Čini mi se da će najviše da napreduje bek Blagoje Paunović koji ima gotovo sve mogućnosti da dostigne klasu Fahrudina Jusufija.


- A kakva je situacija sa Borom Đordevićem?


- Situacija je zamršena. Pre nekoliko dana imao sam dug razgovor sa njim i jasno i glasno rekao mu naš stav i naše mišljenje o njemu. Bori priznajemo talenat i smatramo da može vrlo lako, s obzirom da ima 19 godina, da dostigne internacionalni nivo.

Ali nam se ne dopada njegov stil života van igrališta, koji je isto tako važan ...

Kao razlog što je kasnije došao na pripreme, Đorđević navodi da je i kasnije otišao na odmor, s obzirom da je sa mladim timom igrao na Rijeci, a sem toga ovih dana se i ženi.

Razlozi su opravdani, samo je trebalo da nam to kaže i sigurno je da bismo mu izišli u susret...

Zasad je Bora Đorđević član mladog tima, ne odlazi sa nama na turneju, a za dalje - videćemo! Sve zavisi od njega, a njemu je to vrlo dobro poznato.


- Da li su uspostavljeni odnosi na relaciji Bobek-Ćurković, s obzirom da je golman Partizana nedavno izjavio da je Štef suviše skup?


- Nije uvek baš sve tako kao što piše u novinama! Ćure nije tako rekao, niti je tako mislio, dakle - nema ni spora ...

Naprotiv, Bobek je oduševljen Ćurkovićevim kvalitetima i smatra da će još u toku ove godine biti golman broj 1 u našoj zemlji. Naročito mu se dopada njegov refleks koji nije ništa slabiji od Bearinog.Jedino ne valja - što je sve dobro...
- Hoće li Hošić uskoro zaigrati?


- Njegova povreda je bila vrlo ozbiljna i on je tek pre nekoliko dana skinuo gips i počeo da vežba. O potpunoj rehabilitaciji teško je sad nešto reći. Po mom mišljenju, Hošić će biti spreman tek za meč protiv Crvene zvezde. Nekim čudom može da zaigra i ranije.

O njemu sam čuo samo najlepše, na žalost nisam ga igrački upoznao.


- Da li će Vladica Kovačević postati ovih dana ponovo član Partizana?


- Ukoliko Vladica ne nađe neki i aranžman u inostranstvu, onda će sigurno potpisati ugovor.


- Da li će vam Kovačević predstavljati osetno pojačanje?


- U to ne treba sumnjati! Nama je neophodan jedan rutiner u sredini igrališta, koji će držati sve konce
i dirigovati još neiskusnim fudbalerima.


- Kakva je stambena situacija u Partizanu?


- Izvrsna! Uglavnom svi imaju stanove i ovih dana izvršićemo premeštaj, kad nam Radoslav Bečejac isprazni svoj. Do idućeg prelaznog roka nećemo imati stambenih teškoća.


- A finansijska? Prema onome što znamo o vašim rezervama Partizan je najbogatiji klub u zemlji.


- I ona je dobra. Tako, na primer, 3. avgusta naš saldo je iznosio 41,748.187 starih dinara. Mislim da to nije loše na kraju mrtve sezone, a pre odlaska na turneju koja, takode, treba da nam donese dosta para ...

Jedino ne valja - što je sve dobro. A to je loš predznak! - završio je sportski direktor Partizana Boba Mihajlović.

Razgovarao: J. Veličković, obrada: Yugopapir (Tempo, 1967.)Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate