Nikola Plećaš, najbolji strelac YU košarkaškog prvenstva '70: Naš najidealniji igrač? Duci Simonović




Moja uloga u reprezentaciji i "Lokomotivi" je da dodajem lopte suigračima. Kad smo počeli ligu bila je isključiva moja uloga da dijelim lopte i stvaram situacije suigračima za postizanje koševa. Onda se vidjelo da se utakmice ne mogu dobijati ako nitko neće koševe zabijati, pa onda. I onda sam ja počeo koševe zabijati i postao sam najbolji strijelac


"Zlatna ruka" košarkaškog prvenstva Jugoslavije za ovu godinu je Nikola Plećaš. Tome se na startu prvenstva nitko nije nadao, pogotovo ovaj dvadeset i dvogodišnji student Pravnog fakulteta iz Zagreba. Mnogi su bili skloni da vjeruju u pucačke sposobnosti jednog Cvetkovića, Žorge, Mišovića , ali...

Nikola Plećaš je sve nadmašio, premoćno je prvi, a njegova "Lokomotiva", nepredviđeno, četvrta.

U Draškovićevoj ulici na broju četiri stanuje ovaj mladi reprezentativac.

Kao pravi sportaš pozvao nas je na kavu.

Mama Plećaš je obavila dužnost, koju obično namjenjujemo "domaćinu". 

Iako Nikolu poznajemo više od godinu dana, mama je iskoristila priliku da nam ga bolje predstavi:

- Dobar je moj sin, vrijedan, poslušan, samo... fakultet, znate. I uopće se ne zanima za kućanstvo. Ne, nisam mislila da mi pomaže u kuhinji, nego... uopće ne zna koliko stoji život jedne porodice, centralno grijanje, stanarina ... eto to...

Nikola ju je nježno zagrlio.


Sigurna medalja u Ljubljani



Nikola Plećaš je jedan od dvadesetorice jugoslavenskih aseva košarke koji će ove godine, u svibnju, pokušati na domaćem terenu donijeti našoj zemlji jednu od medalja na Svjetskom šampionatu. Dok ovo čitate, šampionat Jugoslavije je iza nas, reprezentativci su pošli na zajedničke pripreme.

- Idemo dva tjedna negdje u planinu, u sportski centar, gdje ćemo ostati dvije nedjelje na rekreativnom treningu. Treba da steknemo potrebnu kondiciju i, možda, malo više snage. Ujedno i da se odmorimo od lopte, od napornih ligaških utakmica...

Onda se vraćamo kući 16. ili 17. travnja, onda se 20. travnja opet nalazimo svi zajedno u Ljubljani. Od tada pa do završetka prvenstva ostali bismo zajedno... govori nam Nikola Plećaš.

- Ove godine je Svjetsko prvenstvo košarkaša pa je razumljivo što ste toliko angažirani. No, nas zanima nešto drugo: košarkaši u Jugoslaviji sve više postaju profesionalci, od njih se mnogo traži, postavljaju im se obaveze, plaća ih se ... ? - stručno ćemo mi.

- Ako uzmemo reprezentaciju i klub, možda imam godišnje oko mjesec ili mjesec i po slobodnog vremena. Ima izvjesnih perioda da se u klubu zahtijeva trening dva puta dnevno. A pripreme reprezentacije uopće se ne mogu zamisliti bez petnaestak dana treniranja, i to dva puta dnevno. 

Ove pripreme za šampionat svijeta trajat će mjesec i po dana... - stručno će Nikola.

- Kad smo već kod Svjetskog prvenstva, zanima nas vaša prognoza o plasmanu naše reprezentacije na tom takmičenju ?

- Ja mislim da ćemo ući među prve tri reprezentacije. Najveća dva favorita su Sjedinjene Američke Države, kojima dajem prednost ako dođu u najjačem sastavu... Na svjetska prvenstva oni uvijek dolaze s ekipama, a nikad s reprezentacijom.

Ako dođu s reprezentacijom, onda će im biti vrlo teško oduzeti prvenstvo. A ako dođu s jednom ekipom, znači automatski ispadaju iz konkurencije za prvo mjesto.

U tom slučaju bila bi samo dva velika favorita, Sovjetski Savez i mi. I eventualno Brazil. Samo Brazil dolazi sa starom ekipom koja već igra dvanaest godina zajedno.

- Šta mislite o našoj reprezentaciji?

- Ovih dvanaest igrača koji će se sada naći zajedno na okupu i koji će trenirati zajedno, kao dosad... više nema klupskih interesa, nema ništa, liga je završena, igrači nemaju za što da se čuvaju. Imamo, znači, samo jedan jedini cilj, a to je da se što bolje plasiramo na Šampionatu.

Faktički, da Jugoslaviji dokažemo jednom na domaćem terenu da stvarno vrijedimo, ne da nam se govori da je dosad bio slučaj, zbog ovog, zbog onog. Nego da dokažemo svoju kvalitetu... - skromno će Plećaš.


Nikola - svjetski rekorder



S magnetofonske vrpce tiho svira "Akvarijus", Plećaš voli muziku. I loptu, naravno.

Ove sezone bio je neprikosnoveni vladar pod protivničkim koševima. Postigao je gotovo 700 koševa u jednoj sezoni, a na jednoj utakmici čak 58 i to igračima "Maribora".

Nije mu uspjelo oboriti dva rekorda, mada je bio na domaku cilja: apsolutni rekord u broju postignutih koševa na jednoj utakmici i rekord u jednoj sezoni.

- Cvetković je imao postignutih 755 koševa, a pokojni Radivoje Korać 61 koš na jednoj utakmici... Nije mi uspjelo da oborim te rekorde. Ali mlad sam, pa ima vremena i za te rekorde...

- Ali čini se da vam nije dostupan rekord pokojnog Koraća, koji je na jednoj utakmici, koliko se sjećamo, postigao čak 99 koševa?

- Da, on je dao toliko koševa Šveđanima. Ali ja sam na prvenstvu Zagreba jednom postigao 114 koševa.

- Kojoj momčadi?

- "Lokomotivi"... - smije se Nikola.

U to vrijeme Nikola Plećaš bio je još član "Mladosti", gdje je igrao zajedno s reprezentativcem Šolmanom, koji je sada član "Jugoplastike".

Na početku ovogodišnjeg prvenstva Nikola Plećaš nije imao zadatak da puni protivničke koševe.

- Moja uloga u reprezentaciji i "Lokomotivi" je da dodajem lopte suigračima. Kad smo počeli ligu bila je isključiva moja uloga da dijelim lopte i stvaram situacije suigračima za postizanje koševa. Onda se vidjelo da se utakmice ne mogu dobijati ako nitko neće koševe zabijati, pa onda...

I onda sam ja počeo koševe zabijati i postao sam najbolji strijelac.

Nikola Plećaš kaže da se uopće ne osjeća izrazitim strijelcem.

- Ja nisam strijelac - ponavlja nam - ja sam u suštini, kako to Amerikanci kažu, "play-maker". U stvari dodavač.

U "Lokomotivi" je izraziti strijelac bio Omašić, ali on je obolio.

I tako smo ostali bez izrazitog strijelca, a njega smo trebali zamijeniti svi zajedno u ekipi.


Gužva oko prijelaza u Lokomotivu



Pokušavamo proniknuti u "tajne" reprezentacije:

- Prva petorka vjerujem da će biti... ovaj... sad nisam siguran tko će biti od krilnih igrača. Tu je jedino mala nedoumica. Ali vjerujem da će bekovski par biti...

Ako Ćosić bude došao i bude u formi, on će sigurno biti u postavi i ja onda mislim da bi onda on i Skansi trebali biti bekovski par.

Onda tu je Rajković koji uvijek može igrati centra.

Onda Ivo Daneu je sigurno u postavi i ja vjerujem da će s njim igrati i Čermak.

- Kad biste vi mogli po svojim željama napraviti "prvu petorku" reprezentacije, koje biste igrače, pored sebe, uvrstili u sastav?

- Ja bih postavio... da ne budem neskroman, ovako... Ćosić, Skansi, Šolman, Tvrdić i ja. Taj sastav najviše mi odgovara, nekako se najviše poznajemo i... Igramo dosta sličnu košarku i tako da se upotpunjavamo. Nas nazivaju "brzacima", brzim igračima.

- Od najboljeg strijelca pokušali smo saznati tko je najidealniji košarkaš u nas:

- Kad bi bio jedan idealan košarkaš onda bi on mogao igrati sam protiv ekipe... Možda bi po predispozicijama mogao biti Simonović. On je fizički jako dobro građen, visok je, brz, snalažljiv. On bi eventualno mogao biti taj.

Za Nikolu Plećaša tvrde da je vrlo nervozan, mnogi ga u posljednje vrijeme zovu i "glumcem na košarkaškom igralištu", da prigovara sucima.

- To je možda samo zbog toga što ja... kad igram sve dajem od sebe, koncentraciju i sve. Onda kad vidim da se netko pored mene ne zalaže dovoljno i da griješi mnogo, onda me to nervira...

Nikola Plećaš je u "Lokomotivu" došao iz "Mladosti".

U to vrijeme o tome se mnogo govorilo, bilo je u pitanju da li će Plećaš uopće obući dres "Lokosa":

- Malo se mora praviti "gužva" da bi se... da bi se popravio status, materijalna primanja i tako. Ja od kluba imam hranarinu 1500 dinara i premije po utakmici, i od Saveza imam stipendiju kao reprezentativac.

- Pitamo ga pod kakvim uvjetima bi promijenio klupsku boju:

- Ja bih tražio 10 miliijuna starih dinara i stan. Trosobni.

Ne bi se moglo reći da je skroman taj Nikola Plećaš.

I mi smo nešto tražili - nešto "karakteristično košarkaški" za uspomenu.

Poklonio nam je žuti dres "Lokomotive" s autogramom.

Pripremili: Uroš Šoškić i Zvonimir Belša, obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, april 1970.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)