Bijelo dugme - Koncert kod Hajdučke česme: Izvještaj sarajevskog Vena (1977)




Kada je u jednom trenutku, u vrijeme nastupa "Bijelog dugmeta", postojala opasnost da publika provali na scenu, jedan od redara zavapio je okupljenim novinarima i foto-reporterima: Ma, pomagajte i vi! Vidite da nas je malo! ... Čas nakon toga, i novinari su se uključili u redarski posao


Postoji priča da su se hajduci okupljali na hajdučkoj česmi na posljednji sastanak pred zimovanje i odlazak jatacima, a da bi se s proljeća ponovo okupili na istom mjestu kada su se prebrojavali i često sa žaljenjem konstatovali da jednog ili dvojice u četi više nema...


Simbolika?



Simbolično ili igrom slučajnosti, uz ovu priču koja i ne mora biti tačna, ali koja dozvoljava i ovakav uvod, članovi najpopularnijeg ansambla u nas "Bijelog dugmeta" - odlučili su da svoj oproštajni koncert pred beogradskom publikom održe baš na Hajdučkoj česmi, u jednoj dolini, više uvalici, okruženoj omanjom šumom. 

Ako je do simbolike, za pretpostaviti je da bi njen kraj, što se priče o "Bijelom dugmetu" tiče, trebalo da završi ponovnim okupljanjem grupe nakon što Goran Bregović, odsluži rok u JNA, a sa pitanjem: ko će još uz Željka Bebeka i Bregovića koji čine "dušu sastava" ostati u grupi po mnogo čemu najboljoj i najzanimljivijoj u našoj pop-muzici.


No, to je već druga priča...

Kada bismo željeli - a upravo to hoćemo - da na najbolji mogući način damo jednu ovlašnu sliku svega onog što se događalo oko i na ovom (besplatnom) koncertu u Beogradu, morali bismo se poslužiti takozvanim "suvim jezikom" brojki, koji, u ovom slučaju, postaje i te kako zanimljiv. 

Dnevni izvještači i pratioci ovog po mnogo čemu zanimljivog koncerta koji će se dugo pamtiti upravo zbog brojki, svoje tekstove naslovili su sa: 

"70.000 ljudi na koncertu "Bijelog dugmeta"

ili ...

"Fenomen zvani Bijelo dugme" 

itd... upoređujući ih sa upola manjim brojkama posjetilaca na prvoligaškim utakmicama.


Predatmosfera



Uključena je džinovska propagandna mašinerija: novine su nekoliko dana unaprijed pisale o koncertu, na radiju su u svim muzičkim emisijama spikeri maltene čitali samo poruke o tome, a to je doseglo kulminaciju u nedjelju, kada su Bregović i Bebek nastupili u najslušanijoj emisiji (oko podneva), dok je srebrno-plavi avion nadlijetao Beograd vukući za sobom lakonsku, ali jasnu poruku:

"Bijelo dugme".

Istovremeno su tehničari, stolari, građevinari, električari pripremali improvizovanu scenu u dolini kod Hajdučke česme. 

Sve ovo, kako smo obaviješteni, obavljalo se u organizaciji turističkih saveza Beograda i Sarajeva

A u to se uključilo: 12 minibusa (posebno nazvanih "rok-ekspres") koji su nosili samo jednu naljepnicu:

"Za koncert".

Ovome kao da nije bio potreban nikakav dodatak, mada su se održavala još dva koncerta: džez ansambla lokala "Spid Bord klab" iz Londona kod Terazijske česme, te KUD-a "Polet" kod restorana "Milošev konak". 

Uvedeno je 9 vanrednih autobusa od željezničke stanice, 8 vanrednih tramvaja na liniji broj 3 i pet vanrednih autobusa na liniji 33. 

I pored toga saobraćaj je bio gotovo u potpunosti zagušen, mada se veliki dio, posebno mladih, odlučio da na koncert ode pješke (tako se i vraćalo, a oni koji su se odlučili da ipak stignu na red za prevoz - kućama su stigli tek poslije ponoći).

Iako je koncert počeo u 17 časova, a nastup "Bijelog dugmeta" bio predviden za 20 sati, već na početku se okupilo oko 30.000 Beograđana, uglavnom mladih, ali je bilo i majki i očeva, stričeva, tetaka, pa i onih iz najstarije porodične generacije. 

Za ovakvu odluku vjerovatno je pogodovalo i lijepo vrijeme i radoznalost starijih da i oni, eto, "uživo" vide ono što njihova djeca "neizostavno moraju" gledati i slušati.



Nevolje



Odziv publike donio je i nevolje. Čak je iznenadio i same organizatore, koji su se nadali posjeti ne većoj od one koju su zatekli već na početku koncerta. 


Zato bilježimo i činjenicu da je program u kojem su još nastupale grupe "Zdravo", "Korak", "Zebra", "Hleb i sol"... kao predigra "dugmićima", prekidan nekoliko puta. 

Očigledno, obezbjeđenje je trebalo biti znatno bolje, redara mnogo više, a konstatujemo i ne baš spretno načinjenu pozornicu koja je isuviše bila improvizirana. 

"Tonac" za miks-pultom takođe je nekoliko puta tražio da se koncert prekine, jer je postojala opasnost da ga zajedno sa postoljem, na kojem se nalazio uzdignut iznad publike - sruše. 

U svakom slučaju, za poduku da ovakve koncerte treba organizovati znatno bolje, sa temeljitijim pripremama kada je riječ o svim vidovima obezbjeđenja od bilo kakvih eventualija. 

Da se kojim slučajem (a na svu sreću nije - i bolje da od sreće ne zavisimo) srušilo visoko uzdignuto ozvučenje teško 4 tone - došlo bi do nesreće. 

Izvještači su zabilježili pet incidenata, a nekoliko kola hitne pomoći stiglo je da se nade za svaki slučaj. 

Ljekari bi teško uspjeli intervenisati u gunguli koja je zavladala, pogotovo u trenutku kada su na scenu stupili članovi "Bijelog dugmeta", uz skandiranje publike:

 "Gorane, Gorane! Željko, Željko!"

Od tog trenutka spiker više nije čitao onih pedesetak imena djece koja su se roditeljima izgubila u sveopštoj gužvi. 

Program "dugmića" prekidan je nekoliko puta, a posebno u trenutku kada je postojala opasnost da gomila provali na ionako opterećenu binu (na kojoj se nalazilo u tom trenu više od dvadeset foto reportera, filmskih i tv snimatelja), dok su se pet metara uzdignuti reflektori bogatog lajt-šoua zlokobno počeli ljuljati.


Zasićenost



"Bijelo dugme" je, kažimo i to rječnikom sportskog izvještača, nastupilo u sastavu: Goran Bregović, Željko Bebek, Ipe Ivandić, Zoran Redžić i Lazo Ristovski. 

Svoj nastup započeli su pjesmom prema kojoj su i dobili ime, "Kad bi’ bio bijelo dugme", "Stajala je u kaputu žutom skrojenom bez veze" i druge "brže stvari", dakle, sa koktelom već poznatih melodija sa njihova tri albuma. 

Ne bi se moglo reći da je baš sve štimalo, jer su članovi ansambla katkad djelovali neusaglašeno, ali izdvajamo neke zanimljive aranžmanske inovacije u pjesmi "Sve ću da ti dam samo da zaigram", te posebno dobre interpretacije Željka Bebeka pjesama kao što su "Odlazim...", "Loše vino", "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više", "Bluz za moju bivšu dragu" koje je publika često pjevala zajedno sa njim i podarila zaslužene aplauze. 




Goran Bregović je već sam najavio da je "raspoložen za svirku" i, mada mu nije uvijek baš sve išlo od ruke, posebno su zapažene solo dionice upravo u pjesmama koje smo već pobrojali. 

Taj "blok", ako ga tako možemo nazvati, izdvajamo kao uspješniji.

Potom su opet uslijedile stvari kao što su "Da sam pekar", "Eto! Baš hoću!", ili, pak, "Sanjao sam noćas da te nemam" ovisno od toga kako su se smjenjivali "blokovi" bržih ili laganijih melodija.

Izostala je (opravdano) spektakularnost dimova, vatre i sl. 

Ali ostaje i konstatacija da "Bijelo dugme" nije pružilo ništa novo (osim ono malo pomenutog), da to traje već drugu godinu sa osjećanjem zamora, pa vjerovatno i zasićenosti. 

Da li je razlaz definitivan i poradi već procurjele vijesti o "sudaru dvije individualnosti" Bebeka i Bregovića (a tu bi moglo biti, navodno, još koječega) teško je sada odgovoriti. 

Možda će Bregović i Bebek nešto više reći pred oproštajni koncert u Sarajevu. 

Ostala je dilema da li ćemo "dugmiće" slušati i gledati 3. ili 24. septembra, da li ćemo na "Koševu" ili u "Skenderiji", hoće li i ovaj koncert biti besplatan? itd. 

Tek, organizatorima za pouku (a vjerovatno će biti isti) - više brige oko svih elemenata obezbjeđenja, a naš savjet - ne na otvorenom prostoru, pogotovo ne bez dobrih priprema.


Rekord



Pred kraj navedimo još i to da je masovnošću posjete na ovom, mada besplatnom, koncertu "Bijelo dugme" tuklo sve zamislive rekorde u nas, a sigurno po brojnosti spada među najveće u Evropi, pa i svijetu (sjetimo se: otvoreni koncert "Rolingstonsa" u Americi imao je 100.000 posjetilaca). 

Zato nije ni čudo što je jedan kolega sve ovo zaključio riječima da je ipak zadatak sociologa, vaspitača, roditelja, hroničara, psihologa, pa i omladinske organizacije da se ovim fenomenom pozabave više nego do sada, podsjećajući na brojne ankete i polemike kada je riječ o "Bijelom dugmetu".

Napisao: Branko Vlačić, snimili: Zoran Javoran i Slobodan Vukadinović



Samo privremeni rastanak




Ne negirajući glasine da je bilo nekih sukoba u grupi, da su otkazivani koncerti - gotovo bez obrazloženja - Goran Bregović je u Beogradu izjavio:

- Nema govora o raspadu grupe! Mi se samo privremeno opraštamo dok se ja ne vratim sa odsluženja vojnog roka. Sivomaslinastu uniformu oblačim krajem spetembra. Dotle ću završiti posljednju LP ploču.

Nemamo razloga da se rasturamo kad smo sad u životnoj formi. Postigli smo vrhunac tehničkih mogućnosti, zvučimo bolje nego ikad.

Bregović je naglasio da "svako može da radi šta hoće - ali kada se budem vratio iz vojske opet će postojati Bijelo dugme - u istom sastavu kao što je nastupalo i na Hajdučkoj česmi."

Inače, predviđeni su još koncerti u Goraždu, Višegradu, te već čuvenim Borikama i napokon (prema posljednoj informaciji) 3. septembra na stadionu »Koševo« u Sarajevu...


Za brižne roditelje



Beogradski radio "Studio B", javljao je svakih pola časa šta se događa na koncertu u Košutnjaku. Negdje između 21 i 22 sata voditelj se oglasio i sljedećim riječima:

- Zovu nas roditelji i pitaju šta se tamo sve zbiva. 

Dragi roditelji, ne morate da previše brinete. 

Koncert još traje, a ako vaša djeca malo i zakasne, da znate da je to zbog toga što će čekati na red za tramvaje i autobuse, ili će malo duže ići pješke.


Novinari kao redari



Kada je u jednom trenutku, u vrijeme nastupa "Bijelog dugmeta", postojala opasnost da publika provali na scenu, jedan od redara zavapio je okupljenim novinarima i foto-reporterima: 

- Ma, pomagajte i vi! Vidite da nas je malo!

Čas nakon toga, i novinari su se uključili u redarski posao.


Razglas



Bilo je i skeptičnih da razglas sa bine neće biti dovoljan kako bi se koncert pratio.

Ali, prevarili su se.

Muzika se dobro čula čak i 2 kilometra uokolo Hajdučke česme.


Radio-voditelj zakasnio zbog "dugmića"



Jedan od voditelja "Studija B" na neobičan način se ispričao slušaocima specijalne muzičke emisije tog beogradskog radija, pet-šest minuta iza ponoći:

- Dragi slušaoci, oprostite mi ovo zakašnjenje, ali gužva nakon koncerta na Hajdučkoj česmi bila je toliko velika da se ni kolima nije moglo stići brzo.

Ali je zato obećao goste u programu - članove popularnog ansambla.


*****


Kompletan transkript tog noćnog programa u kojem su govorili, upravo pristigli sa završenog koncerta na Hajdučkoj česmi, Goran Bregović i Željko Bebek, te Dražen Vrdoljak i Petar Popović:



Bregović i Bebek - gosti Studija B


Obrada: Yugopapir (Ven, septembar 1977. godine)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)