Pages

Dragan Kićanović '90: Zabrinut sam porastom nacionalizma na sportskim terenima, plavi dres je svetinja

Jul 1990: Proslavljeni košarkaš zabrinut porastom nacionalizma na sportskim terenima ... Sa suigračima iz reprezentacije i dalje u prisnim vezama ... Ne čita novine i ne gleda televiziju ... Reprezentacija Jugoslavije na predstojećem Svjetskom prvenstvu sigurno osvaja medalju ...

Povoda za razgovor sa Draganom Kićanovićem uvijek ima napretek. 

Njegova riječ u jugoslovenskoj košarci uvijek posjeduje specifičnu težinu. 

I kao društveno-sportski radnik ima izuzetan rejting koji ga je krasio i kao nenadmašnog velemajstora među koševima.

U "moru" priznanja nedavno je stiglo još jedno značajno. Kićanović je dobio Sedmojulsku nagradu Srbije za izuzetan doprinos sportu, košarci posebno.

- Drago mi je ovo priznanje. Međutim, voleo bih kada bi medu dobitnicima bilo više istaknutih sportista. Zaslužuju oni to. I očekujem da se njihov rad i doprinos sportu ubuduće još više vrednuje - kazuje Kićanović odmah na početku razgovora.

Sve je više nacionalističkih ispada na našim stadionima?

- To je alarmirajuća i zabrinjavajuća činjenica. Zbog svega često sam pomišljao da sve ostavim i odem iz sporta. Ali sport je moj život i ne mogu bez košarke. Zato treba pronaći prave načine i zaustaviti te pomahnitale mase. One samo zlo mogu doneti svim sportovima.

Je li bilo sličnih "rabota" u vrijeme vaše igračke karijere?

- Znatno, znatno manje. Mene boli činjenica da su i sami igrači, pa čak i neki vrhunski sportisti
sve više nacionalistički "obojeni". To je žalosno i nedopustivo. Takvima se treba zahvaliti i proterati ih sa sportskih borilišta. U moje vreme nije bilo nacionalizma. Plavi reprezentativni dres bio nam je svetinja. Sa svim igračima iz reprezentacije Jugoslavije sa kojima sam igrao i danas sam u jakim prijateljskim odnosima.

Kažu da ne čitate novine, ne gledate televiziju...?

Tačno. I to sve zbog ovih nedavnih dešavanja. Sve me to mnogo uzbuđuje i tako se štitim "da nisam u toku" raznoraznih nacionalističkih divljanja, koja prete da nam unište sva zvanična takmičenja, reprezentacije...

Slijedi Svjetsko prvenstvo u Argentini?

Sigurno će izabranici Dude Ivkovića osvojiti medalju. Koju, teško je sada prognozirati. Imamo sjajnu reprezentaciju koja može i mora da nastavi jugoslovenski uspješni hod na najvećim svetskim smotrama. Jugoslavija je značajno košarkaško ime širom sveta. I to treba da ostane.

I vi, kao član Predsjedništva KSJ, bićete uz "plave"?

Nastojaću da svojim prisustvom bar malo doprinesem atmosferi da se još jednom košarkaško ime Jugoslavije na najbolji način potvrdi. Biću vatreni navijač. Košarka "teče" mojim venama. Od toga se ipak ne može pobeći.

U Partizanu ste svjesno "u drugom planu"?

- To je moja odluka. I to definitivna, sadašnji moj društveno-sportski rad je sigurno mnogo teži nego onaj uz teren. Tamo se stvari mnogo brže i dinamičnije rešavaju.

Pobornik ste brojnih promena u košarkaškoj organizaciji i sportu?

- Sve što vodi boljem treba usvojiti. Ceo svet se menja - pa zašto to ne bi sledio i KSJ. Lično sam za novi sistem takmičenja, zatim sindikat igrača i tome slično. Dobre reforme ne škode. Ali u tome ne treba "trčati". O svemu treba dobro razmisliti i pre svega zaštititi interese jugoslovenske košarke - zaključio je Dragan Kićanović.

Napomene samo - Kićanović je sa svojim reprezentativnim suigračima Slavnićem, Ćosićem, Dalipagićem, Delibašićem i ostalim osvojio tri zlatne medalje na prvenstvima Evrope (73, 75, 77), moskovskim Olimpijskim igrama 1980. i Svjetskom prvenstvu u Manili dvije godine prije Moskve. 

U Partizanovom dresu - tri puta šampion Jugoslavije, jednom pobjednik domaćeg Kupa, te dva puta Kupa Radivoja Koraća. Četiri puta prvi strijelac naših šampionata, dva puta najbolji igrač Evrope...

Brojke, priznanja, karijera, ljudskost... za cijenjenje i poštovanje. Jedan je Kićo.

(As, 1990.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate