Pretražite Yugopapir

Komisija za šund protiv Bijelog dugmeta '79: Svi predloženi omoti "Bitange i princeze" - odbijeni

Mart 1979: Zimski mjeseci nisu nimalo "ohladili" intenzitet muzičkih aktivnosti na sarajevskoj pop sceni. Čak, što je bilo vrlo rijetko u posljednje vrijeme, na sarajevskoj estradi su se pojavile i dvije nove grupe koje su odmah izbile u prvi plan: "Senad od Bosne" i "Mirzino jato". Ipak, u žiži zbivanja i iščekivanja je izlazak nove ploče najpopularnije grupe u nas - "Bijelog dugmeta"!

U jednom od prošlih brojeva najavili smo da će se početkom februara u prodavnicama gramofonskih ploča pojaviti LP "Bitanga i princeza". 

Prošao je februar, evo, prošao je i 1. mart, a od ploče, pa i turneje koja je trebalo da počne - ništa!

Glavni razlog zakašnjenja ploče na tržištu je omot koji popularno nazvana "komisija za šund" pri "Jugotonu", nije "pustila".


Omot razlog zakašnjenju


Razgovarali smo sa Draganom S. Stefanovićem, kreatorom svih dosadašnjih LP izdanja ove grupe, koji je kao dizajner omota diskografskih ostvarenja poznat i van granica naše zemlje.

- Najbolja ideja je bila na prvom rješenju ploče. Tu je postojao izvanredan spreg između tekstova pjesama, samih kompozicija i aranžmana - te omota ploče. Sa tim mišljenjem se saglasio i Goran Bregović. Pogotovo što je sada omot jedne ploče ujedno postao i prostor za kulturu.


Dragan S. Stefanović je napravio drugi kadar. Međutim, zbog neznatne ispravke koja je unesena, i tu je bilo zamjerki.


Išlo se dalje na to da prođe prvobitna ideja, tj. da ostane omot koji bi simbolizirao naslov "Bitanga i princeza".


Ali, rješenje nije prošlo!

Nakon svega odlučeno je da se štampa potpuno bijeli omot (mada je i tu bilo otpora, jer su "Beatlesi" štampali svoj "Bijeli album" sa sličnim rješenjem). Na omotu bi trebalo da stoji samo riječ "Jugoton" i nacrtano "dugmence", te: "Grafički opremio Dragan S. Stefanović".


Što se pak tiče LP ploče, posljednji omot koji je prihvaćen, po mišljenju autora je jedan od najgorih koje je do sada uradio. Međutim, "Jugoton" je predlagao da se zbog cijene ploče u okvir ubaci i poster, te eventualno i neke fotografije.

Ali sa ovim posljednjim ne slažu se članovi "Bijelog dugmeta".

Trebalo je da se u prodaji pojavi i pilot singl. I tu je bilo izvjesnih "zavrzlama" oko omota ploče. Naime, "Jugoton" je već odštampao 30.000 rješenja singla, međutim, izgleda da se Draganu S. Stefanoviću nije svidio dizajn pa je te omote, već urađene - odbio.

Razgovarali smo i sa Hamdijom Salkovićem, predstavnikom "Jugotona" za Bosnu i Hercegovinu, i on nam je rekao:

- Bio sam u "Jugotonu" u Zagrebu i vidio da se radi omot i da rješenje nije prvobitno. Radili su potpuno bijeli omot. Plašili smo se da Republička komisija za šund ne oporezuje ploču, i zbog toga smo morali biti tolerantni. Jer, ploča treba da košta 88,75 dinara, a da su je zbog omota oporezovali bila bi za 53% skuplja i koštala bi oko 130 dinara.

Obratili smo se i najodgovornijem čovjeku Vilimu Klemenu, direktoru OOUR-a "Naklada", koji je jedan od tri postojeće OOUR-a u "Jugotonu". Rekao nam je:

- Tačno je da ne ide omot Dragana S. Stefanovića. Novi omot uradio je drugi dizajner i mislim da je bolji nego ikada ranije. Ljubitelji ove grupe biće zadovoljni, pogotovo što je omot iznad jugoslovenskog nivoa dizajna diskografskih proizvoda. Štampanje je počelo u ponedeljak, 5. ožujka, a sve će biti završeno do petka, 9. ožujka. Odmah poslije toga ploča će se pojaviti u prodavnicama.

Nakon svega Stefanović nam je rekao da diže ruke od posla i da će pravnim putem tražiti odštetu za utrošenih mjesec dana rada.

(Ven, 1979.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate