Dejan Stanković (19), nova zvezda jugoslovenskog fudbala: Možda u Juventusu - ali u sledećem veku

Decembar 1997: Novopečeni reprezentativac i nova "Zvezdina" zvezda, iako ima tek 19 godina već razmišlja o fudbalskoj pečalbi na koju će imati pravo u prvoj godini sledećeg veka, kada mu ističe ugovor sa "crveno-belima"...

Kada se budu svodili računi ovogodišnje fudbalske sezone sigurni smo da će se ime Dejana Stankovića, mladog fudbalera "Crvene zvezde", naći u samom vrhu. 

Zato ima više razloga. 

Devetnaestogodišnji Dejan, rođen 11. 9. 1978. godine, već je drugu sezonu prava uzdanica "crveno-belih" i zahvaljujući njegovim sjajnim igrama ove sezone "Zvezda" ponovo juriša na "duplu krunu" prvenstvo i kup.

Njegove dobre igre nisu ostale nezapažene onima koji vode naš reprezentativni fudbal. I kao priznanje došao je poziv da se priključi ostalim reprezentativcima na pripremama za utakmice baraža sa Mađarima. 

Bilo je to veliko priznanje za njega samog ali i za stručni štab našeg najtrofejnijeg kluba "Crvenu zvezdu". I pored žarke želje da obuče reprezentativni dres u prvoj utakmici u Budimpešti Stanković je susret posmatrao sa tribina. U revanš-susretu sedeo je na klupi za rezervne igrače i svakog trenutka bio spreman da uskoči u tim. Ali...

- Želja mi se nije ostvarila. Ipak, verujem da uskoro hoće. Pred odlazak u Pariz naš najbolji tim imaće nekoliko prijateljskih utakmica, i tada verujem da ću dobiti šansu. Ne želim da zvučim neskromno ali Francuska je moja velika šansa i ako dobijem priliku da ponesem dres sa jugoslovenskom trobojkom iskoristiću je na najbolji način - kaže nova "Zvezdina" uzdanica.


U pečalbu narednog veka



Dejan Stanković je od jedanaeste godine prošao sve selekcije: pionirsku, kadetsku, omladinsku. Nosio je i dres mlade reprezentacije Jugoslavije.

- Ostao je samo onaj najdraži "A" reprezentacije. Bilo bi lepo da sam "vatreno krštenje" doživeo protiv Mađara na Marakani i pred "delijama", ali, moram da budem strpljiv. Ja znam da je savezni selektor želeo da ukaže poverenje igračima koji su izneli na svojim leđima ove duge i teške kvalifikacije. 

Moram da odam veliko priznanje svojim starijim drugovima: Predragu Mijatoviću, Draganu Stojkoviću, Dejanu Savićeviću, Ivici Kralju, Vladimiru Jugoviću i ostalim reprezentativcima, jer su nam vratili veru u bolje fudbalske dane. 

Sada smo ponovo u vrhu svetskog fudbala, tamo gde nam je uvek i bilo mesto.

• Čuli smo da ste i vi na meti nekih inostranih timova. Konkretno, za vas je zainteresovan šampion Italije "Juventus".

- I do mene su doprle te priče. Samo šta vredi kada sa "Zvezdom" imam ugovor do 2001. godine. Možda ću tek u sledećem veku zaigrati u jednom od najboljih timova sveta "Juventusu".

• Kad budete zaigrali za reprezentaciju sa kim biste voleli da igrate?

- Sa mojim klupskim drugom Zoranom Jovičićem! Mi se dobro poznajemo iz "Zvezde". On je, inače, naš kapiten, a ja sam mu zamenik. I na pripremama smo cimeri. Međutim, verujem da bih se dobro slagao i sa ostalim reprezentativcima.


Rano počeo



• Kao vrhunski sportista Dejan Stanković ima malo vremena za druge stvari osim za fudbal. Kako izgleda jedan njegov dan?

- Obično ustajem oko devet sati. Onda počinjem trening, pa odmor, pa opet trening. Kad čovek dnevno provede pet-šest sati na stadionu nije mu ni do čega drugog. Vrhunski fudbal nema milosti. Ko može da izdrži taj tempo ostaje, a ko ne može otpada. 

Sada, u vreme takmičarske sezone, moj dnevni režim je nešto izmenjen, ali i dalje sve se svodi na treninge, pripremne utakmice i prvenstvene nastupe. Zbog toga što sam kandidat za reprezentaciju imam i dodatne obaveze da stalno budem u dobroj formi i da tako budem u Santračevom notesu.

Svoju sportsku karijeru Dejan je otpočeo sa rekordima. Sa šesnaest godina i pet meseci debitovao je za prvi tim "Crvene zvezde" protiv "OFK Beograda" (2:1 za "Zvezdu") i tako postao najmlađi "crveno-beli" as koji je obukao dres prvog tima. 

Na ovom mu može pozavideti i legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Džajić, koji ističe da je Dejan fudbaler sa velikim potencijalom.

Dejan Stanković svaki slobodan trenutak provodi s porodicom. Njegov otac Borislav, inače precizni mehaničar, redovno prati "Zvezdine" utakmice, ima čak posebnu svesku u koju lepi sve tekstove o svom sinu. Veliku podršku ima od majke Dragice, koja je po struci časovničar i mlađeg brata Siniše, vernog navijača "crveno-belih".

Pažnju fudbalske javnosti skrenuo je prošle godine u utakmici protiv nemačkog "Kajzerslauterna" u Kupu kupova.

- Nemce smo potpuno nadigrali na Marakani. A taj isti tim sada ubedljivo vodi u nemačkom šampionatu. Prema tome, ako ocenjujemo naše šanse na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, ne bi trebalo da strepimo od "pancera". 

Naš sadašnji tim nije ništa slabiji od nemačkog. 

A što se tiče preostala dva tima SAD i Irana prednost je na našoj strani - ocenjuje naše šanse u Francuskoj nova zvezda jugoslovenskog fudbala Dejan Stanković.

Razgovarao: Z. Jakšić (RTV revija, 1997.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate