Pesma Evrovizije '82: Jugoslavija među favoritima, Stig Anderson (ABBA) oduševljen našim Askama

Maj 1982: Iznenađenja nije bilo. 

Engleski bukmejkeri su najviše šansi za pobedu na "Pesmi Evrovizije" u Herogejtu, davali nemačkoj pevačici Nikol i pesmi "Malo mira", a 18 žirija širom Evrope je to potvrdilo. 

Prednost nad drugoplasiranim, predstavnikom Izraela, bila je uverljiva: 61 poen! 

Čak je devet žirija dalo maksimalnih 12 poena sedamnaestogodišnjoj Nikol.

Tako je Nemačka prvi put pobedila na "Pesmi Evrovizije", a najzadovoljniji je, osim mlade pevačice, bio kompozitor Ralf Sigel, ujedno i jedan od najvećih nemačkih producenata. 

Poslednji podatak ne bi trebalo zaboraviti, jer je prošle godine, na finalu u Dablinu, nemačka predstavnica Lena Valaitis (producent je bio isti Sigel) tek u poslednjem krugu glasanja izgubila prvo mesto. 

Tada je Sigel obećao da će ponovo doći i - pobediti!


Kako se kupuju glasovi



Obećanje je Sigel održao, a bolje upoznati sa situacijom oko takmičenja, tvrde da ga je to poprilično koštalo. Nije u pitanju kupovina glasova. Svi se slažu da je nemoguće "kupiti" neki od žirija. Čak se pominje slučaj Španaca, od pre nekoliko godina, koji su priznali da bi za takav biznis bilo potrebno oko 100 starih milijardi!

Posao se sređuje na drugi način. 

Istina je da treba odvojiti dosta novca, ali u - reklamu. Treba obezbediti radio programe, ne samo u svojoj zemlji nego i u inostranstvu, televizijske emisije, pres materijale, koktele, fotografe .. 

Ako već pesma, prema propozicijama, ne sme da se pušta do određenog datuma, to ne važi i za pevača. Mlada Nikol je bila čest gost susednih tv programa: Luksemburga, Belgije, Švajcarske, Holandije, Švedske...

Osim toga, pobeda u finalu obavezuje na organizaciju sledećeg finala. Predstavnici Irske kažu da ih je "zabava" u Dablinu prošle godine stajala oko 500.000 funti (četiri stare milijarde)! Englezi, međutim, tvrde da se može proći i sa mnogo manje troškova, ali su za naše prilike to još uvek astronomske cifre. 

Pa sad, budi domaćin!

Ovakve računice možda su i naterale Italiju da već dve godine ne učestvuje na "Pesmi Evrovizije". Oni su nekoliko puta pobeđivali i sigurno im se nije isplatilo. Odustali su ove godine i Francuzi, ali uz buru protesta svoje javnosti, pa se lako može dogoditi da se već iduće godine vrate. 

Nije bilo ni Grka. Zvanično - nisu mogli da pronađu odgovarajuću pesmu, ali mnogi tvrde da su se posvađali producenti!


Neostvarene prognoze



Kakve su bile naše šanse u tom internacionalnom muzičkom, a još više - svetu biznisa? Uloženo se uvek vraća, pa koliko smo uložili toliko nam se i vratilo. Ponavlja se to godinama. Kokteli su nam dobri, ali skromni. U Herogejtu (gde se održavala Pesma Evrovizije) su naši bili lepo primljeni. 

Grupa "Aska" i pesma "Halo, halo" stajala je na bukmejkerskoj listi vrlo visoko: sa Šveđanima i Ircima delili smo šesto mesto.

Posle generalne probe, gradonačelnik Herogejta izjavio je novinarima:

"Pobediće Jugoslavija!"

Televizijski komentatori, u jednoj anketi, stavili su "Asku" među tri najveća favorita, iza Nikol. 

Engleske novine su pisale: 

"... Našem slušaocu najbliža je pesma iz Jugoslavije... "

Najveći komplimenti su, ipak, došli iz Skandinavije. Menadžer i prvi čovek čuvene grupe "ABBA", Stig Anderson, čim je čuo našu pesmu, otkupio je sva prava za produkciju u Skandinaviji. 

U Herogejt je poslao svoju ćerku da se nađe "Askama" pri ruci. Verovatno je zbog toga i švedski žiri dodelio pesmi "Halo, halo" prvo mesto i 12 poena! 

Sve je to dokaz da se pravim nastupom producenta može učiniti mnogo, a Stig Anderson to sigurno zna.

- Svuda smo bili lepo primljeni - kaže Izolda Barudžija, jedna od "Aski". - Pevali smo i u diskotekama, družili se sa Turcima, Izraelcima, Dancima, Fincima... Šteta samo što smo se loše plasirali. Sada će svi da kažu "znali smo", ali niko ne može da predvidi kako će žiri reagovati.

Eto, najveći favorit je bila Nikol i pobedila je, mi smo bili među prvima, bar po prognozi, pa smo na kraju završili na četrnaestom mestu.




Dubrovnik za finale



Žiri je, izgleda, nepredvidiv, ali mnoge naše reakcije, pre i posle izbora za našeg predstavnika - jesu. Odmah posle pobede "Aske" u Ljubljani, počele su priče o "greškama", o tome da smo prekršili pravila Evrovizije... 

Više se pisalo i pričalo o tome kako da srušimo prvog, nego kako da pomognemo da jugoslovenski predstavnik što bolje reprezentuje našu zemlju u Evropi. Ovakva vrsta takmičenja su uvek dobra prilika za propagandu, a Zlatko Pejaković, jedan od učesnika na finalu "Pesme Evrovizije", pre nekoliko godina, tvrdi da bi turizam tu mogao najviše da profitira:

- Muzika je tu sporedna stvar. Mi smo zaboravili zašto se to radi. Herogejt je banja, imaju novi Kongresni centar i to su predstavili svetu. A mi? U uvodnom spotu, pred nastup "Aske", prikazali smo neke magarce, planinu... Kao da je to tipično za nas. 

Nije čak ni tako skupo pobediti na "Pesmi Evrovizije". Zamislite finale, recimo, u Dubrovniku. Sada, pred turističku sezonu! Na to treba misliti, ali onda i drugačije odabirati našeg predstavnika.

Baš taj izbor našeg predstavnika, po ključu, izgleda da je i - ključ problema. Jedino još Švajcarci na ovaj način (po dva predstavnika svakog studija) biraju najboljeg.

- Ništa to ne valja - kaže Ranko Boban, koji je prošle godine komponovao "Lejlu" i predstavljao nas u finalu. - Mislim da je dobra pesma, ali dobra po evropskim merilima, početak uspeha. A posle toga dolazi ono što mi nemamo, a neophodno je: propaganda. 

Treba da gostujemo na stranim tv programima. Za prvo mesto se "radi" godinu dana. Moramo da se čujemo, jer samo tako ćemo biti prepoznatljivi, a žiri obično reaguje po sistemu "to je poznato"!

I Ranko Boban i Zlatko Pejaković i mnogi drugi se slažu da nešto treba menjati. 

Možda je slobodan konkurs pravo rešenje? Možda je malo više zainteresovanosti među onima koji propagiraju muziku, prvi korak ka reafirmaciji ovog takmičenja.

Ako želimo da učestvujemo i dalje, a svi se slažu da je to potrebno, ne smemo dozvoliti da budemo nezainteresovani za plasman, da radimo po principu "važno je učestvovati", jer će nam se opet dogoditi da komentator JRT Oliver Mlakar, više obaveštava o rezultatu košarkaške utakmice Cibona - Partizan (koja je išla na drugom kanalu) nego o onome što se događalo u Herogejtu.

Napisao: Branko Milenković (Osmica, 1982.)


Među šest prvih

Naši se nisu proslavili. Da nije bilo glasova Švedske (12 poena) ne bi mogli ničim da se pohvalimo. Ovako, uspeli smo da uđemo u krug šest zemalja koje su pojedini žiriji stavili na prvo mesto (tu su još SR Nemačka, Kipar, Belgija, Engleska i Izrael). Poene su nam još dodelili Turska (4), Danska (3), Belgija i Kipar po jedan. Zanimljivo je da je jedino predstavnica Belgije, Stela dobila glasove svih 17 žirija (žiri ne može da glasa za svog predstavnika), ali je to bilo dovoljno tek za četvrto mesto. 


Nikol - preko noći

Pobednica ovogodišnje "Pesme Evrovizije", sedamnaestogodišnja Nikol, izbila je u vrh nemačke zabavne muzike prošle godine sa pesmom "Ne leti visoko prijatelju". Preko noći je postala popularna, pa je prilično ubedljivo, što je mnoge iznenadilo, pobedila i na izbornom takmičenju za "Pesmu Evrovizije" u SR Nemačkoj. 

Nikol stanuje u malom mestu Nofelden, kod Sarbrikena, koje ima samo 800 stanovnika. Nemaju čak ni bioskop, ni disko klub... Od malena svira, a igra i balet. Muzika joj je sve:

- Ne jurim za rokom po svaku cenu. Ne jurim ni za modom. Ne nosim providne bluze. Moje pesme govore sve o meni!





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate