Pages

Stiže HDTV, revolucija u gledanju televizije: Hoćemo li naše televizore morati baciti u smeće? (1987)

Prosinac 1987: Oni koji se 1992. godine neće željeti tiskati za ljetnih olimpijskih gužvi u Barceloni, a neće znati ni gdje potrošiti šezdesetak tisuća dolara, moći će ipak uživati u savršenim televizijskim prijenosima natjecanja, kupe li najnovije medijsko čudo zvano HDTV. Toliko, naime, stoji sad, u Japanu pokusni primjerak televizora visoke definicije (High Definition TV) ili "televizije s visokovjernom, preciznom, jasnom slikom", koju Zapadni Nijemci namjeravaju predstaviti u Barceloni i na svjetskoj izložbi u Sevilli. Kako najavljuju stručnjaci, klasičnom malom ekranu s mutnom slikom najavljen je kraj.

Kako smo televiziju u boji šezdesetih godina proglasili prvom medijskom revolucijom, sada smo na pragu novog revolucionarnog doba u kojem će se stubokom promijeniti dosadašnje navike gledanja televizije, programska filozofija i način preslikavanja stvarnosti na TV ekran. Neki čak samouvjereno proriču kako će se HDTV pretvoriti u sasvim nov medij. To je potvrdio i dr. Leo Danilenko, tehnički direktor Zapadnonjemačkog radija, na nedavno održanom simpoziju o satelitskoj televiziji u Beogradu, priznajući da do nove medijske revolucije ipak treba riješiti neke važne tehničke pojedinosti.

Još od kraja četrdesetih godina, otkako je zatitrala u prvim američkim domovima, TV slika sastoji se od 525 (evropski standard 625) svjetlucavih točkastih crta na ekranu omjera 4:3, stvarajući titravu nejasnu iluziju stvarnosti, pa sve ono što na TV potiče naše emocije i reakcije prije je naša predodžba stvarnoga, no tehnološka savršenost medija.

Klasični mali ekran zadavao je obrise, a naš je mozak dovršavao sliku. Tako je bilo dosad, a ubuduće će HDTV s 1250 linija (evropska norma), omjerom stranica 16:9 umjesto dosadašnjih 4:3, te s 50 slika u sekundi pružati mikroskopski savršenu reprodukciju realnosti, u kojoj mozak i mašta neće morati korigirati tehniku.

Japanci su se već pohvalili prvim pokusnim aparatima, najavili su veliku ofenzivu na svjetskom tržištu, a ostaju još neki dogovori s Amerikancima i Evropljanima. Upravo to moglo bi cijelu tu elektroničku bajku rascjepkati u nekoliko zasebnih priča. Zasad je osnovni problem uspostavljanje jedinstvene svjetske norme, ali o tome istraživački timovi i elektronička industrija na različitim kontinentima uporno različito razmišljaju.

Japan je u HDTV pustolovinu krenuo prije dvadesetak godina i japanske su tvrtke uz neznatnu vladinu pomoć utrošile blizu milijardu dolara. Zatim se uključila Evropa i u okviru Eureke formirala savez koncerna Bosch, Philipsa, Thomsona i tridesetak ostalih kompanija i instituta koji bi zajedničkim snagama trebali donijeti jedinstvenu evropsku normu, a posljednje su u vlak uskočile SAD tek sredinom osamdesetih - kad je Pentagon financirao projekt vrijedan 70 milijuna dolara - i ponudile su treće rješenje.

Japan je lansirao sistem s 1125 linija i 60 slika u sekundi, Evropa jednostavno udvostručila broj linija (1250 umjesto 625), a isto je učinila i Amerika (svojih 525 povećala na 1050).

U ožujku ove godine oglasila se i Južna Koreja, najavljujući 60 milijuna državnih i 90 milijuna privatnih dolara investicija u HDTV-biznis, ali se nije izjasnila kojem će se sistemu prikloniti. Dok Japanci najavljuju savršenu sliku i sasvim zaseban sistem, Evropljani i Amerikanci ponašaju se malo ekonomičnije pa nauštrb kvalitete slike obećavaju kompatibilan sistem koji se može ugraditi u postojeće TV aparate.

I dok evropska norma nudi sedam tonskih kanala, omogućujući veći izbor u mnogojezičnim sredinama, japanska ima samo dva. Ali, tko će popustiti u stvaranju jedinstvene norme?


Odlučit će tržište



Prve studije o tome Japanci su predočili Međunarodnom savjetodavnom komitetu za radio komunikacije (CCIR) još daleke 1974, ali kad su svoje rješenje proglasili svjetskom normom, u Dubrovniku je 1986. nastala prava pobuna. Održana je plenarna sjednica CCIR-a na kojoj je odlučeno da se konačna odluka donese 1990. u Düsseldorfu na sljedećoj sjednici ovog komiteta.

Ali od 1986. do sada sve se tako zakuhalo i zakompliciralo, da je u toku beogradskog simpozija stigao jedan sudionik s Prvog međunarodnog simpozija komunikacijskih medija u Ženevi, na kojem je donesena malodušna odluka da od zajedničke norme sve do 1995. neće biti ništa.

Tako će po svoj prilici odluku donijeti tržište, kaže dr. Albert Zeimer, kao što se svojedobno dogodilo i s videovrpcama. Pobijedio je sistem VHS, a Beta je ostao na rubu, pri čemu su najveću cijenu u bici platili potrošači koji su izabrali onaj krivi sistem.

U cijeloj priči Japanci s uloženih milijardu dolara sigurno neće popustiti, Evropa i Amerika neće dati svoje tržište, pa je rat počeo prije nego što je uopće zasvjetlucao HDTV-ekran. U svemu je ipak najdalekosežnije razmišljao japanski gigant "Sony" otkupivši nedavno holivudsku tvrtku "Columbia Pictures", a s njom i sav njezin filmski fond. Svi ti filmovi moći će se vidjeti jedino na 1125 japanskih linija.

Time Japanci gađaju protivničkim oružjem, jer - kažu zagovornici onih drugih sistema - glavna je prednost Amerike i Evrope upravo u tome što znaju načiniti program koji će moći iskoristiti sve prednosti HDTV-tehnologije.

Bitka oko jedinstvene norme je i bitka oko neslućenih zarada, u kojoj samo japanska vlada računa da će do 2000. godine stvoriti tržište vrijedno 25 milijardi dolara. No HDTV nije samo nova igračka u kućnoj upotrebi, već prije svega revolucionarna novost u vojnoj upotrebi ekrana, od sistema nadgledanja do savršene špijunaže, novost u kompjutorskom dizajnu i grafičkoj industriji.

Natezanje oko broja linija ne vrti se samo samo oko toga hoće li gledaoci imati savršeniju sliku od već savršene, hoće li kupovati nove aparate ili samo ugrađivati dodatne dijelove, već je to borba za nacionalne interese, različitu upotrebu i različite načine prenošenja TV-signala, bilo kablom ili satelitom.

U SR Njemačkoj je, naprimjer, od 1982. dosad samo u kablovsku mrežu investirano blizu dvije milijarde maraka na godinu, sateliti s njemačkim kanalima naveliko kruže orbitom oko Zemlje, pa nije svejedno kako će se prenositi HDTV-signal.

Frank Uhland, iz Saveznog ministarstva za poštu i telekomunikacije (u SR Njemačkoj je prijenos TV-signala u nadležnosti pošte), iscrpno je objašnjavao jugoslavenskim TV-kolegama na beogradskom simpoziju kako je D2-MAC kompatibilan korak do HD-MAC sistema prenošenja signala koji će se odašiljati preko TDF 1 i TV-SAT 2, ali će se isto tako moći prenositi kablom bez gubitaka kvalitete na 12 HD-MAC/D2-MAC kanala.


Znanstvena fantastika



Rasprave o televizijskoj budućnosti savršene slike time su se uglavnom svele na tehnološke probleme, pa medijskim estetičarima ostaje da pokušaju proreći kako će izgledati budući svijet pokretne slike. Pitanje je također hoće li se dosadašnje programske koncepcije moći jednostavno prenijeti s klasičnog ekrana na ekran visoke definicije ili će stubokom promijeniti estetske i sadržajne parametre.

Klasični mali ekran dosad se uglavnom temeljio na odnosima ličnosti, na studijskim snimkama - od informativnih emisija do TV-drama ili šou programa - gdje je okolina uglavnom imala sporednu ulogu, a HDTV obećava neslućene mogućnosti u nizanju detalja, snimaju masovnih scena,
veličanstveno preciznih sportskih prijenosa u kojima širina snimljenih scena neće biti ograničena okom kamere, već će biti izjednačena s mogućnostima percipiranja ljudskog oka.

"Totalna televizija" bit će idealna za velike spektakle, ali kako će izgledati TV-voditelj na čijem će se licu okrutno vjerno vidjeti svaka bubuljica, naslaga šminke i mreža bora, na stolu svaki otisak prsta, a na improviziranim kulisama svako zrno prašine ...

Zasad je HDTV još samo studijska tehnika, dok se eksterijer može snimati jedino golemim kamerama, koje ponovo odlaze na tračnice, pa se tako sve opet vraća - prapočecima televizije.

Neki već proriču i promjenu emocionalnog odnosa gledalaca prema totalno razgolićenoj stvarnosti, ali dotad teoretičarima ostaje još dosta vremena za pisanje studija. Jer, zasad najveći zagovornik HDTV-a u Japanu bila je nacionalna mreža NHK, dok ostale privatne nisu pokazivale toliko vatrenog optimizma.

Ni u SAD privatne stanice nemaju još ozbiljnu namjeru bacati novac u goleme investicije za opreme studija novom tehnologijom, dok će kupci sredinom devedesetih godina morati plaćati i do 7000 dolara za HDTV-prijemnik, ukoliko žele uživati u novom kućnom kinu.

Za naše prilike i cijena i cijela priča o HDTV-u zvučala je na beogradskom simpoziju poput znanstvene fantastike, pa dok su zapadnonjemački stručnjaci razgovarali o planovima za 2000. godinu naši su analizirali prve dojmove gledališta o eksperimentalnom emitiranju (poklonjenih) mrvica satelitskog programa.

U sredini čija se TV-institucija hvali s tek povremenom pobjedom Trećeg programa, teoretiziranje o psihološkom doživljaju budućih 1250 ili 1125 linija doista je let u nepoznate svjetove.

Od nove medijske tehnologije sada smo možda još dalje nego u onim davnim danima kad je tek počeo svjetlucati mali crno-bijeli ekran.

Napisala: Davorka Grenac (Studio, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate