Pages

Zdravko Čolić uz pomoć Azema Vlasija ipak održao koncerte na Kosovu '82: Čorba i Valjak - otkazani

Maj 1982: Javnom promocijom nove ploče "Malo pojačaj radio" Zdravko Čolić i na koncertima na Kosovu potvrdio svoj primat u našoj zabavnoj muzici...

Organizatori koncerata na Kosovu malo su strahovali od velikih rok sastanaka. Ali, Zdravko Čolić je raspršio sve sumnje - mladi su ga oduševljeno pozdravljali, bez ijednog incidenta...

Ponovo ovih dana, još jednom novom mamutskom turnejom, Zdravko Čolić potvrđuje primat u našoj zabavnoj muzici.

Njegovi koncerti, popularno zvani "muzičkim zemljotresom", upravo su ispraćeni od hiljada mladića i devojaka na Kosovu oduševljeno, bez i jednog incidenta.

Više od godinu dana na Kosovu nije održana ni jedna veća zabavna muzička manifestacija, ali su se neka razumna strahovanja pokazala potpuno neosnovanim. Može se reći da je čak i obezbeđenje bilo nepotrebno.

Hiljade mladih Albanaca, Srba, Crnogoraca i drugih radosno su pozdravljali poznatog pevača, u ritmu njegovih hitova.


Čekali Prištinu



Zbog izuzetnog uspeha na Kosovu, Zdravko Čolić će se u Pokrajinu vratiti kroz mesec dana, da se predstavi i publici u mestima do kojih sada nije stigao. A pozivi stižu sa svih strana. Kad je u pitanju rok muzika, domaćini imaju uvek posebne probleme, jer interesovanje često premašuje kapacitete dvorana.

Ali, kada su videli da je u Uroševcu, Titovoj Mitrovici, Gnjilanu, Prištini - sve proteklo u najboljem redu, sada zovu Peć, Đakovica, Prizren...

Ipak, "predigra" ovih koncerata nije bila jednostavna. Zdravko Čolić nam kaže:

- U početku je bilo straha od velikog broja ljudi, u takvim prilikama uvek lakše dolazi do incidenta. Kao da su svi gradovi čekali da nas najpre prihvati Priština, a ovde su bili neodlučni. Vrteli smo se u krug.

Kada su zaključili da od koncerata na Kosovu neće biti ništa, Zdravko Čolić i njegovi organizatori zatražili su prijem kod Azema Vlasija. Predsednik PK SSRN Kosova ih je primio. Posle toga sve je bilo lakše, a Azem Vlasi je kasnije, sa porodicom, i sam došao na koncert sarajevskog pevača.


Najveća diskoteka



Stotine mladih je u Gnjilanu pokušalo da se popne na binu da bi pozdravili Zdravka Čolića. Većinu publike, kao i u ostalim mestima, činili su Albanci, a jedan lokalni aktivista, pola u šali pola u zbiji reče da je "Čolić jedan od dobrih načina za širenje bratstva i jedinstva".

Koncert u Prištini bio je održan u još nedovršenoj dvorani "Boro i Ramiz", koja je zvanično otvorena prošlog novembra, ali ja tek sad imala pravu premijeru. Bilo je prisutno više od 4000 mladih, koji su jedva dočekali priliku da se druže sa muzikom.

Lepi ambijent ove dvorane na momente je podsećao na džinovsku diskoteku, gde se nije štedelo na svetlima, scenskim efektima, aplauzima.

Na prigodnoj svečanosti posle koncerta, Zdravku Čoliću je prvi čestitao Azem Vlasi, rekavši mu u šali:

- Blago tebi, Zdravko, ja ne mogu da okupim ni polovinu publike kao ti.

Predsednik PK SSRN Kosova nam je rekao da su ovakvi koncerti pravi način okupljanja mladih, da ih je trebalo i ranije organizovati i da je šteta što za to nije bilo hrabrosti kod nadležnih.

Azem Vlasi je mislio na koncerte "Parnog valjka" i "Riblje čorbe" koji su već bili plakatirani i najavljeni, ali zatim otkazani.

Zdravko Čolić, dakle, nastavlja turneju, pod pokroviteljstvom naše "OSMICE", a uspeh, na dosadašnjim koncertima u Makedoniji i na Kosovu potvrđuje da je i njegova nova ploča "Malo pojačaj radio" pravi pogodak.

Napisao: M. Ješić (Osmica, 1982.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate