Dubrovnik, kulturno ljeto 1987: Kako je "Bolji život" igrao Shakespeareovu "Oluju" na Lokrumu...

Srpanj 1987: Razmišljajući o Dubrovniku, sjetim se Joyceovih razmišljanja o Rimu kao gradu koji svojim posjetiocima nudi jedino - "leš svoje bake".

Istina i ovoga je ljeta Dubrovnik otvarao nove hotele, adaptirao prostore... Ali, ovo staro kameno zdanje potpuno je izgubilo ono nešto posebno i osobno, zbog čega se gradovi i posjećuju.

Danas je to, unatoč ljetu, tužan i skup grad. I to je, na žalost, sve o Dubrovniku.

Ni predstave na Ljetnim igrama više nisu za svakoga.


Polovica karata podijeli se ljudima koji se ne voze gradskim autobusima, a druga polovica je toliko skupa da mnogima ostaje samo - šetnja. 

Ali ne po dubrovačkim plažama jer - čuvari ne daju!

A kada se odbace šetnja i Dubrovačke ljetne igre, mladom čovjeku (domaćem i stranom) preostaju jedino izlasci u kafiće, a nakon toga u neki od mnogobrojnih disko-klubova.

Međutim, ni tamo stanje nije sjajno. Jedini dobar izbor su (možda) kafići "Galerija", "Casablanca" ili "Roxy"...

Danju se ide na kapučine i čitaju se novine u "Trubaduru" i "Lori". Toliko od mladih. Stariji najčešće idu u Zlatarsku ulicu, k starome i vječnom trubaduru Lučiju, u njegov kafić "Libertina".

Oko pola noći kreće se, najčešće, u disko "Bakus". Sjajna atmosfera, tri prostorije s različitom glazbom, "ime" kao veliki adut i garancija dobrog provoda, ali i takva gužva da je ples moguć samo u iznimnim situacijama.

Možda baš zbog te gužve ili zbog činjenice da je "Bakus" tokom godine ljudima već pomalo dojadio, dosta ih produži stotinjak metara u Omladinsku lađu "Lazareti".

Nakon nekoliko izvrsnih rock-koncerata ("Pušenje", "Ekatarina", "Orgazam", "Le Cinema", "Leb i sol") moralo se krenuti sa sličnim stvarima, ali uslijed nedostatka novca ili nečega drugog - otvoren je samo disko-klub.

Zbog nedostatka rockera krenulo se (barem) s organiziranjem dramskih gostovanja, što se nije pokazalo najboljim rješenjem, jer je, izgleda, ta publika više sklona rock-koncertima.

Voditelj programa, OK SSOH Dubrovnik najavljuje koncerte za kolovoz, što bi zaista trebalo učiniti jer je sasvim sigurno da to mnogima nedostaje. Ovaj klub posjećuje oko 400 ljudi, koji traže konkretan program, a njegovim ostvarivanjem konačno bi se (makar djelomično) riješio i problem mladih u Dubrovniku ljeti.


Izložba Dimitrija Popovića ostaje u sjenci naivaca 



Od ostaloga potrebno je izdvojiti disko-klubove na Babinom kuku i u hotelu "Adriatic". I ništa više.

Dubrovnik i dalje opsjedaju kojekakvi samozvani slikari, pa nije ni čudno što izložba Dimitrija Popovića ostaje u sjenci raznih naivaca i amatera.

Glavna stvar u izložbenom programu Igara je "Zlatno doba Dubrovnika", zatim izložba "Od Bukovca do Dulčića", koju je priredio Antun Karaman u Umjetničkoj galeriji.

I na kraju, glavna fora Igara - dramske predstave s tri nove premijere, velikim imenima našeg glumišta, tri poznata režisera...

Do sada smo vidjeli jednu. "Bolji život", s časnim izuzecima, igrao je Shakespeareovu "Oluju" na Lokrumu.

Kako kaže jedan novinar ovih dana: "Jebeš Shakespearea u kome glumi Jataganac."

I tako, Dubrovnik živi u prošlosti, tradiciji, navikama koje ne želi mijenjati. Turisti tu ne mogu pomoći. Oni se odmaraju.


IN



1. "BAKUS"

2. OMLADINSKA LAĐA

3. ĐAVOLI, "CRNA UDOVICA"

4. "SLOBODNA DALMACIJA"

5. KAFIĆ "GALERIJA"

6. Odjeća: TOP majice, ljetne čizme, crna boja


OUT



1. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

2. "ARSENAL" - disko-klub

3. Noćni bar "SPLENDID"

4. "OLUJA"

5. Odjeća: narančasta 


Napisao: Boris Njavro, obrada: Yugopapir (Polet, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate