Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, maštoviti doček '77: On kao glavni badža, ona kao pevačica

Eto je - tu je: Nova godina stiže, i vi ste se, najzad, odlučili gde ćete je i kako dočekati, s kim, u kakvoj odori, po koju cenu. Čestitamo vam na izboru!

Otići ćete, dakle, van svog mesta, da biste doživeli nešto novo u odnosu na doživljaje u proteklih dvanaest meseci.

Kad ste već propustili tolike prilike za izlete za vreme onih divnih prolećnih, letnjih i jesenjih dana odmora - krenite, prezirući hladnoću, gužvu i neizvesnost.

Biće vam lepo!

Ili ste, možda, aranžiranje vaše veselosti poverili kakvom iskusnom ugostitelju, u ambijentu koji poznajete, a koji će ovog puta biti okićen rojtama i lampionima? Niste pogrešili - veselićete se doukčije no običnih dana, na običnim svečanostima.

A vi koji toplinu porodičnog ognjišta prepostavljate svemu, pa i kolektivnim veseljima, pa i putovanjima, vi, poklonici intime, dobri muževi i supruge, očevi i majke - kao ni dosad, nećete se pokajati. Izabrali ste mesa i pića, torte su već pripremljene, svećice i prskalice kupljene, gramofon proveren, televizor spreman.

E, pa, neka vam je sa srećom!

Što se televizije tiče, i ona se dugo pripremala za to veče, računajući da se mnogi uzdaju u nju kao razgalitelja i zabavljača. Svi naši centri učinili su koliko su mogli i umeli, a šta je od toga ispalo - živi bili pa videli!

Na našoj naslovnoj strani eno Milene i Smokija; znači, i oni imaju neku ulogu u tv kreiranju novogodišnjeg veselja. 

Pojaviće se pre ponoći i družiti se s nacijom punih pola sata. Šta će ispričati?

Oni su kobajagi par koji je preturio preko glave nekih desetak i kusur zajedničkih godina i koji, spremajući se za doček nove 1977, obelodanjuje neke stare ne sasvim raščišćene račune (naravoučenije: stare račune raščistite pre no što se upale lampioni, pre no što se ispeče prase, pre no što na ulaznim vratima zazvoni komšinica da izvidi kako je kod vas).

Elem, bračni par u obličju Milene i Smokija hoće da ovu Novu godinu dočeka neobičnije nego dosadašnje, ali zahtev za neobičnošću podseća ga na propuštene životne šanse.

Ona je, recimo, mogla biti pevačica (naravno: slavna), ali je veza sa njim bila kobna po nezapočetu karijeru. I - ona peva.

On, uživljavajući se u takav nekadašnji obrt stvari, zamišlja sebe kao glavnog badžu. Obasipa pevačicu poklonima, opsenjuje je slavom i manirima, tako da njeno srce prosto procvrkuće za njim.

I eto ih opet u dobro poznatom stanu, ali ona opet nalazi tračak davno ispuštene mogućnosti da bude nešto drugo nego što jeste.

On, kao pravi džentlmen, opet nalazi načina da dođe do nje, da je osvoji i zauvek učini svojom. I tako to.


Priča po uzoru na "Voltera Mitija"



Priču je zamislio Milenko Vučetić, a dijaloge je napisao Siniša Pavić. Obojica su nam poznati po ostvarenjima za televiziju, te ne može biti sumnje u vrednost ovog što su sad učinili. Dejan - Baja Ćorković majstor za humorne storije, režirao je i ovu čiji je neobavezni naslov "Lepše od snova".

- Priča je napisana za Novu godinu, te je njena dramaturgija, dakle, specifična, u skladu sa praznično- veseljačkim zahtevima. Ona je u neku ruku voltermitijevska, da bi omogućila ubacivanje čisto revijalnih tačaka.

To su one tačke kad junaci priče maštaju, kad Milena Dravić peva i igra, a Ljubiša Samardžić izigrava "dasu" koji je osvaja. Dakle, prepliću se realnost i snovi, s tim što su snovi smešteni u kabaretski ambijent.

To kaže reditelj Ćorković, i dodaje da je ekipa uložila veliki trud kako bi baš one kabaretsko-revijalne scene bile evropske. U njima učestvuju i članovi baletskog ansambla beogradskog Narodnog pozorišta (koreografija Radeta Vučića).

Vodilo se računa i o kostimima, pa je njihova izrada poverena Mirjani Marić.

Ćorković još napominje da su dvoje poznatih glumaca majstorski obavili posao.

Pa, ako se u novogodišnjoj noći zateknete blizu televizora, prekinite, za neko vreme, pesmu, ostavite viljuške: garantujemo vam da će vas Milena i Smoki, uz pomoć svih drugih autora i učesnika emisije "Lepše od snova", prvorazredno zabaviti.

E, pa, nazdravlje!

Obrada: Yugopapir (TV novosti, decembar 1976.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate