Pretražite Yugopapir

Irena Lavrič, automobilistkinja godine 1980: Žene mogu da voze bolje od muškaraca







Svaki put kad sednem u karting, pred start kažem sebi - ovo je poslednji put. I tako stalno... Volim i moto-trke, ali nikad ne bih napustila karting. Sledeće godine ću najverovatnije voziti karting sa motorom "Yamaha", ukoliko se motor pokaže dobar

"Profesorka me je pitala - nije li me sramota da se bavim sportom koji je za muškarce?"


*****



Dvostruki juniorski prvak Jugoslavije u kartingu i automobilista godine prešla je u seniorsku konkurenciju i u - nove sukobe.

- Znaš da je u kartingu, naročito u seniorskoj konkurenciji, borba za najviši plasman žestoka - kaže Irena Lavrič. - Međutim, snašla sam se mnogo bolje i brže nego što sam mogla i da sanjam... Trenutno u mojoj klasi voze sve sami dosadašnji prvaci Jugoslavije, njih šestorica ili sedmorica. Ipak, na prvenstvenoj trci u Postojni uspela sam sve da ih ostavim...


Ti si, pored pobede u Postojni, osvojila još jedno drugo, dva četvrta i jedno peto mesto, čime si ostvarila prosek bolji čak i od trenutno prvoplasiranog u ukupnom poretku Antuna Rotara.


- Nastojala sam da vozim što ujednačenije, da bez suvišnog rizika osvajam bolja mesta. Možda sam ponekad previše taktizirala, ali isplatilo se... Već sada, posle trke u Novoj Gorici, u generalnom plasmanu imam osvojeno treće mesto.


Šta očekuješ od prvenstvene trke u Beogradu 19. oktobra na Banjici?


- Imam tremu! Beogradska publika me poznaje, u Beogradu sam već nekoliko puta pobeđivala. Plašim se da ih ovoga puta ne razočaram.


Imaš teorijske šanse, ukoliko pobediš u ovoj trci, da postaneš i seniorski prvak Jugoslavije.


- Pa, teorijske šanse postoje, ali stvarne su da mogu biti vicešampion, što je iznad mog plana za ovu godinu!


Šta se to događa sa Bitencom, da li se duel Lavrič - Bitenc i dalje nastavlja?


- Bitenc i ove godine u prvenstvu postiže lošije rezultate od mene. Prošle godine mi je bio glavni konkurent i nije uspeo, pobedila sam ja. Na više trka se događalo da je nastojao da me izgura sa piste. U nekoliko navrata mu je to i uspelo.

Na početku ove sezone rekao mi je da ću tek videti ko je on i s kim imam posla.

S grubostima je nastavio i ove godine. Čak je hteo da uloži protest, posle trke u Gorici, jer navodno nisam imala naočare.

Malo je falilo pa da me diskvalifikuju, sve dok im nisam pokazala kontaktna sočiva. Bitenc ne bira sredstva! Gde su mu muški ponos i dostojanstvo?


Opet ti Lavričeva!




Da li u školi imaju razumevanja za tvoje obaveze s obzirom na vrhunske sportske rezultate?


- Upravo je suprotno! Od kako je bila objavljena vest da sam postala automobilista godine, počeli su novi problemi. Profesorka me je pitala - zar me nije sramota da se bavim tim sportom koji je za muškarce?

Sve više se oko mene stvara neka zategnuta atmosfera.

Na času tehničkog obrazovanja profesor me je pitao - kad sam već automobilista godine - da li znam kako se na slovenačkom kaže "auspuh", jer to je nemačka reč.

Izložena sam stalno nekoj vrsti provokacija, da ne kažem maltretiranju.

Za moja odsustva iz škole nemaju razumevanja. Kad razrednom starešini donesem opravdanje, koje mi je izdalo AMD Moste hvata se za glavu i kaže:

"Opet ti Lavričeva! Beži mi s očiju!"

Zar stvarno tako užasno izgledam? Ovo nerazumevanje teško podnosim, a to se sve više vidi i po ocenama u školi. Dođe mi da napustim trke!


Uvek si govorila da ti je karting najveća ljubav...


- Svaki put kad sednem u karting, pred start kažem sebi - ovo je poslednji put. I tako stalno... Volim i moto-trke, ali nikad ne bih napustila karting.

Sledeće godine ću najverovatnije voziti karting sa motorom "Yamaha", ukoliko se motor pokaže dobar.


Devojke obično postižu dobre sportske rezultate do udaje. Posle, zbog porodice, napuštaju sport.


- I kada budem imala svoju porodicu neću prestati da vozim trke. Jedino pomanjkanje novca može da me izbaci iz kartinga.


Šta je sa takmičenjima u inostranstvu, pomišljaš li na evropsko prvenstvo za žene, na primer?


- Ne, ako bih već vozila u inostranstvu veće bi mi bilo zadovoljstvo da sam samo dobra u mešovitoj konkurenciji, nego da budem evropski prvak za žene. Pravo je zadovoljstvo preticati muškarce!


O, pa to se ti nešto svetiš muškarcima?


- Ne, već hoću da dokažem da i žene umeju da voze brzo, da mogu da voze čak bolje od muškaraca.

Tekst i snimci: Vladimir Mihajlović, obrada: Yugopapir (Zdravo, oktobar 1980.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate