Jože Šlibar postavio novi svetski rekord na skakaonici u Obersdorfu - i postao miljenik nacije (1961)




Gledaoci su bili u neizvesnosti, a Šlibar je nem i uzbuđen, sa grupom Jugoslovena, ukočeno gledao u pravcu sudijskog tornja. Posle gotovo dva minuta uzbudljivog očekivanja na slovenačkom jeziku je preko zvučnika objavljena dužina od 141 m, u stvari najveća senzacija ovogodišnje smučarske sezone

Za rekord Jože Šlibara, konstruktor skakaonice u Obersdorfu, Hajni Klopfer, izjavio je: "Šlibarov skok je maksimum koji se može postići na ovoj mamutskoj skakaonici!"


*****



Ljubljana, marta: Šezdesetogodišnji Jože Šlibar, otvorio je tog popodneva radio nešto pre 17 časova, da bi čuo šta se dešava u svetu. Pripremio je sebi užinu i seo za sto, misleći na ženu koja se već nekoliko dana nalazi u bolnici.

Spiker je još u početku emisije objavio senzacionalnu vest iz Obersdorfa: obaranje svetskog rekorda na mamutskoj skakaonici.

Kad je čuo da je njegov Jože postao junak dana u Obersdorfu i da je postigao rezultat kome su odali priznanje najbolji smučari oveta, ocu je zastao zalogaj u grlu, a nož kojim je sekao hleb ispao mu je iz ruke.

- Gotovo sam ostao bez daha kada sam čuo prvu vest preko radija. Odavno nisam doživeo veće iznenađenje. Dalje nisam mogao da jedem - pričao je uzbuđeno otac mladog Šlibara. - Naravno, bio sam radostan kao dete. Jože mi je najstariji sin i svi ga mnogo volimo. Zbog toga i strahujemo za njega, žena, ja i ostala deca - uvek mislimo da li će Jože proći bez povreda na takmičenjima, da li će sport uticati na njegove ispite na univerzitetu. 

Pravo da vam kažem, najveća mi je želja da Jože što pre završi univerzitet, da što pre dođe do svog parčeta hleba. Teško je izdržati porodicu od osam članova.

Žena i ja smo u početku zabranjivali Joži da smuča, nekoliko puta smo bacili u vatru njegove prve primitivne smučke koje su mu napravili prijatelji.

Tek kada je otišao u Kranj i Ljubljanu, kada više nije imao roditeljsku kontrolu nad sobom, kada nije imao ko da mu brani da trenira i da se takmiči, dobio je prave smučke i pokazao prve uspehe.

Sada mi nije žao što se toliko zanosio smučarstvom, što se toliko trudio, jer je postigao ono što našim smučarskim reprezentativcima još nije pošlo za rukom ...


Slavlje u selu



Najstarija sestra Marija sada je domaćica u kući, otkako se majka nalazi u bolnici. Svom ocu nije odmah poverovala da je Jože postigao svetski rekord, mada iz njegovih usta još nije čula neistinu.

- U selu se brzo proneo glas o uspehu mog brata. Svi su preko radija čuli za rekord u Obersdorfu i gotovo svi stanovnici sela došli su još istog popodneva i večeri da nam čestitaju. U selu Kovor vladalo je raspoloženje kao o najvećim praznicima, svi su bili ponosni na mladog Šlibara o kome danas govori celokupna svetska sportska štampa.

Do pre kratkog vremena Jože Šlibar, 26-godišnji student šumarstva, stanovao je u Frankopanskoj ulici br. 23, kod službenika "Dela" Franca Mihevca.

- Za ovih nekoliko godina koliko je kod mene stanovao - kaže Mihevc - o njemu mogu reći samo najbolje. Nikad ga nisam video pijanog, nikad nije osvanuo u kavani kao mnogi njegovi drugovi. Smučarstvo je bilo jedina njegova strast. 

Često je odlazio u svoje rodno selo Kovor i pomagao roditeljima u prolećnim i jesenjim poljoprivrednim radovima.

Kao najstariji sin smatrao je to kao dužnost i gotovo uvek se vraćao sa žuljevima na rukama.

Sve do zime redovno je učio i davao ispite - nastavio je Mihevc - a kad bi pao sneg, odlazio je na treninge i takmičenja, često i po više nedelja.

Mi smo mu ovde u Ljubljani bili drugi roditelji i radovali smo se svakom njegovom uspehu. Sa svake turneje, sa svakog takmičenja redovno se javljao pismom ili kartom, pa i sada iz Obersdorfa.

Kada mi se sin nedavno oženio, Jože je prešao da stanuje kod svog dobrog druga Ivana Vidoviča. Kroz nekoliko meseci Jože će položiti i poslednje ispite i postaće šumarski inženjer.


Pravi sportista



Otkako je iz Kranja prešao u Ljubljanu, Jože Šlibar je član "Enotnosti". Njegovi dobri drugovi su i poznati smučarski reprezentativci, braća Cveto i Janez Pavčič.

- Uvek je bio pravi sportista, hrabar i trezven - kaže Cveto. - Dobri rezultati, naročito treće mesto u Garmišu prošle godine, skok od 113 m u Kulmu 1959. godine i skok od 109 m prošle godine na Planici, nisu na njega nepovoljno uticali, već su predstavljali samo podstrek za dalji rad, za nove uspehe. Trenirao je redovno, naročito je pazio na kondicione vežbe.

Janez Pavčič kaže:

- Jožetu sam bio ne samo drug sa smučarskih terena, već i komandir dok je radio u saobraćajnoj miliciji. Pre kratkog vremena u Zakopanima se vodio razgovor o Šlibaru u grupi jugoslovenskih smučara. Svi smo bili istog mišljenja, da je samo Šlibar kadar da napravi iznenađenje. 

Ove godine Pečar nije u formi, dok je Šlibar veliki specijalista za letove na mamutskim skakaonicama. Poneki put ostavlja utisak da je u vazduhu prilično nesiguran, ali se još nije desilo da ima teži pad i dobije veću ozledu za vreme takmičenja.

Ovaj uspeh Šlibar je postigao sa malo ozleđenom nogom, tako da je rekord utoliko značajniji.

Jože je bio jedan od prvih studenata koji je došao na rad u saobraćajnu miliciju.

Za vreme raspusta kod kuće je radio najteže fizičke poslove, koji su uticali na njegovu dobru kondiciju. Vrlo je kuražan i to će mu omogućiti da postigne još bolje rezultate na takmičenjima u toku idućih godina.

Nije skroman samo Jože Šlibar.

Takva je i njegova devojka Mimi Malenšek, student pedagoške škole u Ljubljani. O sportskim uspesima svog dragog Jože nije opširnije govorila.

- Mogu vam reći samo to, da me uvek obuzima strah kada Jože skače na velikim skakaonicama. Uvek ga opominjem da bude oprezan. Jedva čekam da se završi takmičenje i da dobijem telegram da se sve lepo svršilo. 

Od srca se radujem njegovom velikom uspehu u Obersdorfu, srećna sam što je baš on postigao taj uspeh, ali, verujte, volela bih i da ga što pre vidim kao šumarskog inženjera. Jože ima hrabrosti da postigne oba uspeha: na sportskom polju i na svom fakultetu.

Uspeh Jože Šlibara odjeknuo je u Ljubljani "kao grom iz vedra neba". Smučari, njegovi klupski drugovi, prijatelji i kolege sa univerziteta bili su iskreno oduševljeni. Istog popodneva sa ljubljanske pošte poslato je u Obersdorf desetak telegrama-čestitki.


Pobednikov počasni krug



U trenutku kad je postignut svetski rekord u Obersdorfu, bilo je tačno 13,41 čas. Sa visokog tornja pored skakaonice gledaoci su očekivali reči spikera o dužini leta. Prvi oduševljeni aplauz se tek utišao, a onda je arena zanemela, jer se videlo da je Šlibar preskočio obeleženu marku od 140 metara.

Metraža dalje nije obeležavana i zato su sudije motkama merile koliko je pređena maksimalna linija. Gledaoci su bili u neizvesnosti, a Šlibar je nem i uzbuđen, sa grupom Jugoslovena, ukočeno gledao u pravcu sudijskog tornja.

Posle gotovo dva minuta uzbudljivog očekivanja na slovenačkom jeziku je preko zvučnika objavljena dužina od 141 m, u stvari najveća senzacija ovogodišnje smučarske sezone. 

Glas spikera je ponovio dužinu na još nekoliko jezika.

20.000 gledalaca je urnebesnim aplauzom pozdravilo novi svetski rekord.

Grupa Jugoslovena je uletela u arenu i počela da ljubi Šlibara, koji je na glas spikera skočio od sreće. Gledaoci su zahtevali da Šlibar prođe ivicom arene pored njih i učini počasni krug. Jugoslovenski reprezentativac se odazvao ovoj želji.

Dosadašnji rekord Finca Taune Luire od 139 m oboren je.

Šlibarova brzina u trenutku postizanja rekorda bila je 103 km na sat. Dan ranije trener naših skakača, dr Tone Dečman, rekao je da je Šlibar prilikom prvog treninga zakasnio u odskoku za oko 5 metara, mada je i tada bio među najboljima.

Dr Dečman je napomenuo da Šlibar ima realne mogućnosti i za svetski rekord.

Uoči početka drugog treninga, trener je još jednom ubeđivao Šlibara da može skočiti najduže od svih takmičara ako blagovremeno odskoči.

A kad je postignut rekord uzbuđeni konstruktor mamutske skakaonice u Obersdorfu Hajni Klopfer je rekao:

- Šlibarov skok je maksimum koji se može postići na ovoj skakaonici, bez pada i opasnosti po život. Možda bi u idealnim uslovima mogao da se postigne skok još metar-dva duži. Šlibarov podvig predstavlja višak hrabrosti. On je znao majstorski da iskoristi vazdušnu struju.

24. februar ostaće zapisan zlatnim slovima u istoriji jugoslovenskog i svetskog smučarskog sporta. Jugoslovenski reprezentativac sa brojem 32 na grudima držaće ovaj rekord pune tri godine, sve do idućeg međunarodnog takmičenja na skakaonici u Obersdorfu.

Jože Šlibar je ostao rekorder najveće svetske skakaonice, njegov rezultat od 141 m u Obersdorfu nije premašen.

Grupa nemačkih i austrijskih skakača činila je natčovečanske napore poslednjeg dana takmičenja da bi bar izjednačila Šlibarov rekord, ali su sva nastojanja bila uzaludna - jugoslovenski reprezentativac je ostao junak svetske skakaonice broj jedan.

Napisao: Mihailo Milanović, obrada: Yugopapir (Ilustrovana, mart 1961.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate