Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić - partizanski samuraji '73: "Bombaši" ruše rekorde gledanosti



Prekaljeni borci naše revolucije, vrlo često, u iznošenju svojih uspomena, daju svojim evokacijama izvesnu dozu humora i samoironije, čime se zapravo upotpunjava stvarna životnost i težina takvih fenomena

Retko se događa da se jedan domaći film duže održi na bioskopskom repertoaru i da privuče istovremeno veliki broj gledalaca.

Takav je slučaj sa filmom "Bombaši", dobitnikom Velike Srebrne Arene na ovogodišnjem pulskom festivalu.

Ovo filmsko ostvarenje, samo u Beogradu, zabeležilo je do sada rekordan broj gledalaca: oko osamdeset hiljada.

U mnogim mestima Jugoslavije, "Bombaši" će tek doći na repertoar bioskopa.

U nekim većim gradovima na premijerama ovog filma publici će biti predstavljeni i protagonisti - Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Ovaj film govori o bombašima, odvažnim i hrabrim momcima, koji su u našoj narodnooslobodilačkoj borbi rešavali najteže zadatke.

U jugoslovenskom narodnooslobodilačkom ratu partizanska vojska nije imala ni artiljeriju, ni dalekometne topove.

Kada je trebalo da se uništi neko neprijateljsko uporište ili utvrđenje, bunker, ili tenk - to su radili bombaši.

Taj poseban rod vojske, koji ne postoji u regularnim armijama sveta, sačinjavali su izuzetno hrabri ljudi, za koje se može reći da se nisu bojali smrti.

Bombaši su bili jedna vrsta partizanskih samuraja, ili što bi Japanci rekli - "svetih ratnika".

Zanimljivo je da je režiser Predrag Golubović najpre od "Bombaša" napravio srednjemetražni film.

Ustvari, celovita podloga, kako dramaturška, tako i literarna, za ovaj film postojala je već na početku njegove realizacije, ali su finansijski i drugi momenti uslovili stvaranje filma u nekoliko etapa.

Takođe je zanimljiva i činjenica da je storija o bombašima Đoki i Kovaču ispunjena humorom, kao i to da je veliki deo replika u filmu autentičan.

Prekaljeni borci naše revolucije, vrlo često, u iznošenju svojih uspomena, daju svojim evokacijama izvesnu dozu humora i samoironije, čime se zapravo upotpunjava stvarna životnost i težina takvih fenomena.

Videćete u filmu "Bombaši" i velike glumačke kreacije Bate Živojinovića i Ljubiše Samardžića. Sam Ljubiša Samardžić je izjavio da mu je uloga Kovača u "Bombašima" najkompleksnija uloga od svih dvadesetak koje je odigrao do sada u ratnim filmovima. 

Napisao: Đ. Gajić, obrada: Yugopapir (A-Š, oktobar 1973.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate