Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić - partizanski samuraji '73: "Bombaši" ruše rekorde gledanosti


Prekaljeni borci naše revolucije, vrlo često, u iznošenju svojih uspomena, daju svojim evokacijama izvesnu dozu humora i samoironije, čime se zapravo upotpunjava stvarna životnost i težina takvih fenomena

Retko se događa da se jedan domaći film duže održi na bioskopskom repertoaru i da privuče istovremeno veliki broj gledalaca.

Takav je slučaj sa filmom "Bombaši", dobitnikom Velike Srebrne Arene na ovogodišnjem pulskom festivalu.

Ovo filmsko ostvarenje, samo u Beogradu, zabeležilo je do sada rekordan broj gledalaca: oko osamdeset hiljada.

U mnogim mestima Jugoslavije, "Bombaši" će tek doći na repertoar bioskopa.

U nekim većim gradovima na premijerama ovog filma publici će biti predstavljeni i protagonisti - Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Ovaj film govori o bombašima, odvažnim i hrabrim momcima, koji su u našoj narodnooslobodilačkoj borbi rešavali najteže zadatke.

U jugoslovenskom narodnooslobodilačkom ratu partizanska vojska nije imala ni artiljeriju, ni dalekometne topove.

Kada je trebalo da se uništi neko neprijateljsko uporište ili utvrđenje, bunker, ili tenk - to su radili bombaši.

Taj poseban rod vojske, koji ne postoji u regularnim armijama sveta, sačinjavali su izuzetno hrabri ljudi, za koje se može reći da se nisu bojali smrti.

Bombaši su bili jedna vrsta partizanskih samuraja, ili što bi Japanci rekli - "svetih ratnika".

Zanimljivo je da je režiser Predrag Golubović najpre od "Bombaša" napravio srednjemetražni film.

Ustvari, celovita podloga, kako dramaturška, tako i literarna, za ovaj film postojala je već na početku njegove realizacije, ali su finansijski i drugi momenti uslovili stvaranje filma u nekoliko etapa.

Takođe je zanimljiva i činjenica da je storija o bombašima Đoki i Kovaču ispunjena humorom, kao i to da je veliki deo replika u filmu autentičan.

Prekaljeni borci naše revolucije, vrlo često, u iznošenju svojih uspomena, daju svojim evokacijama izvesnu dozu humora i samoironije, čime se zapravo upotpunjava stvarna životnost i težina takvih fenomena.

Videćete u filmu "Bombaši" i velike glumačke kreacije Bate Živojinovića i Ljubiše Samardžića. Sam Ljubiša Samardžić je izjavio da mu je uloga Kovača u "Bombašima" najkompleksnija uloga od svih dvadesetak koje je odigrao do sada u ratnim filmovima. 

Napisao: Đ. Gajić, obrada: Yugopapir (A-Š, oktobar 1973.)


Miša Marković, autor "Balade o bombašima"Već duže vreme je poznat ljubiteljima zabavne muzike. Posle nekoliko nagrada na poslednja dva festivala "Beogradsko proleće" Miša se "uvukao" u grupu popularnih i traženih interpretatora zabavne muzike.

Njegovoj popularnosti verovatno je dosta pomogla i činjenica da već duže vreme sarađuje sa talentovanim kompozitorom Borisom Bizetićem.

Iz te njihove plodne saradnje iznikla je ovih dana sve popularnija melodija "Balada o bombašima" koju Miša peva u istoimenom filmu Predraga Golubovića.

- Veoma sam ponosan što baš ja pevam baladu o neustrašivim i hrabrim ljudima. Mislim da je veoma pohvalno što zahvaljujući Borisu sada i bombaši imaju svoju pesmu, svoju baladu, svoju himnu - kaže Miša Marković.

Film "Bombaši" je priča o jednoj vrsti "partizanskih samuraja", o dvojici drugova Đoki i Kovaču.

Film je napravljen duhovito, nešto u stilu već gledanog američkog filma "MASH". Lik Đoke tumači Bata Živojinović, a njegovog druga bombaša Kovača - Ljubiša Samardžić.

Obojica su u Puli i u Nišu, na filmskim festivalima nagrađeni visokim nagradama upravo za svoje role u filmu "Bombaši".

Ali, vratimo se Miši Markoviću, mladiću koji na svom putu kroz zabavnu muziku još uvek nije naišao na neuspeh.

- Tajna saradnje između mene i Borisa Bizetića je u tome što ja umem da iskažem ono što Boris zamisli. On i ja se veoma shvatamo, ja volim njegovu muziku, on moje pevanje.

- Kako je došlo do te saradnje i da li se vaše prijateljstvo bazira samo na poslovnim interesima?

- Boris je pre svega moj dobar drug, moj intimni prijatelj. Ja njega volim i kao čoveka i kao umetnika. Mi se savršeno razumemo. Vrlo često umemo da čitamo jedno drugom misli, raspoloženje, planove. Mi smo slične ako ne i iste duše.


Poslednja saradnja sa Bizetićem?- Ploča postiže veliki uspeh kod publike. Da li ste ga očekivali?

- Iskreno rečeno nisam. Ali drago mi je jer čujem da su "Baladu o bombašima" prihvatili većinom mladi ljudi, čak i oni pravi diskofili. Sama pesma je Borisov nastavak njegovog već poznatog ciklusa "Partizanska bluza".

Zanimljivo je da ni jedan kompozitor, čak i oni mnogo stariji i poznatiji, nisu napisali bilo kakvu pesmu o bombašima - jugoslovenskim samurajima. Nisu čak ni pokušali!

- Pa ipak, danas se može čuti da je "Balada o bombašima" poslednje delo vaše saradnje sa Borisom Bizetićem?

- U poslednje vreme sam i ja nešto načuo. Neki ljudi iza naših leđa govore da se naše drugarstvo pa i saradnja bazira prvenstveno na uzajamnoj koristi. Teško mi je, ali moram da pomenem te ljude.

I ja i Boris spadamo u mlađu generaciju. Pogotovu u našem poslu starije kolege uvek su bile protiv mladih, uvek su se bojali da ih mlađe snage ne istisnu iz posla. 

Mislim da delim Borisovo mišljenje ako kažem i ako podsetim takve ljude da rade svoj posao, da gledaju u svoja dela, a ne da se mešaju u tuđe stvari.

To je za mene isto kao posao džeparoša. Zašto stavljati ruku u tuđi džep.

Sreća je što i Boris i ja znamo kakvi se interesi kriju iza takvih priča pa uopšte ne obraćamo pažnju na njih.

- Kako je uopšte nastala "Balada o bombašima"?

- Boris se prihvatio tog posla jer je već da tako kažem bio "zahuktan" sa serijom pesama "Partizanska bluza". On je talentovan momak i nije mu bilo teško da svoju obavezu i ispuni. Pročitao je tekst scenarija, video je o čemu se radi u budućem filmu.

I posle samo nekoliko dana inspiracija je rođena.

- S obzirom da je posao sa "Bombašima" završen - na čemu sada radite?

- Već ovih dana izlazi u prodaju moja sledeća ploča, takođe sa Borisovim kompozicijama "Muzika ostaje" i "Tvoje mesto je tu".

Koristim ovu priliku da već jednom kažem da mi je dosta tapšanja po ramenu raznih stručnjaka. Meni treba masa. Jer ja ne radim za pojedince. 

Muzika je moj život, ja nju radim jer sam u njoj našao sebe.

U poslednje vreme sam ponovo počeo aktivno da pišem dečju poeziju, ponovo radim na zbirci pesama koju nameravani uskoro da štampam.

Tekst: M. Radulović, obrada: Yugopapir (A-Š, oktobar 1973.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate