Koje su pevačice najpoznatiji prateći vokali na YU estradi: Amila, Bebi Dol, Zuzi Zu, Jasna Gospić...




Pitanje je kako bi mnoge domaće zvijezde zvučale na pločama bez pomoći "pratećih vokala". Zumreta Midžić, Amila Sulejmanović, Dragana Šarić, Zdenka Kovačiček, Snežana Đurišić, Snežana Komar najčešći "gosti" na pločama "velikih zvijezda". Zumreta Midžić: Neda ni "zdravo", Bregović uvijek džentlmen

Slušaoci ih najčešće ne "registruju", ali je sigurno da bi mnogi njihovi ljubimci bez pomoći "pratećih vokala" zvučali mnogo siromašnije, katkada i potpuno "falš". 

Kada bi se neke pjesme grupe "Valentino", kao na primjer njihov najveći hit "Volim te još", slušale bez pomoći Amile Sulejmanović, ili kada iste pjevačice ne bi bilo na pločama "Bombaj štampe" i još nekih sarajevskih renomiranih izvođača, pitanje je da li bi doživjele uspjeh i slušanost kakve su doživjele.

Sličan je primjer i u sferi narodne muzike gdje se redovno kao "pomoćnici" glavnih pjevača javljaju glasovi koji po mnogima zvuče bolje i muzikalnije od "glavnih uloga".

No, sudbina popratnih vokala bez kojih je, to će svaki muzički znalac posvjedočiti, nemoguće snimiti bilo kakav muzički materijal, jeste da uglavnom žive na margini muzičkih zbivanja, ali i da im je uloga u dijeljenju "završnog kolača" najčešće upravo takva sporedna.

Njih niko ne intervjuiše, najčešće zarađuju mrvice koje im "veliki umjetnici" poklone, ali oni koji se razumiju u posao ne mogu zaobići njihov udio u izgledu "muzičke slike" bilo koje ploče.


Veliki šef i džentlmen...



Razgovarajući ovih dana sa nekim od pjevača i pjevačica koji svoje usluge "pomoćnih vokala" najčešće daju na jugoslovenskoj estradi, mogli smo se uvjeriti da i oni sami sa izvjesnim negodovanjem i nezadovoljstvom komentarišu svoj status.

Zumreta Midžić je vjerovatno jedan od najupotrebljavanijih ženskih pratećih vokala u jugoslovenskoj muzici.

Sjećamo je se iz vremena kada je nastupala u sastavu "Mirzinog jata" i kada ie između ostalog i njen glas napravio od pjesme "Apsolutno tvoj" jedan od najvećih jugoslovenskih hitova. 





Malo je pjevača i rok grupa sa kojim Zumreta nije sarađivala na pločama ili na koncertima u ulozi pratećeg vokala.

No, kada se završi taj posao, onda se i odnos prema njoj mijenja. 

Na primjer, Neda Ukraden, kojoj je Zumreta Midžić nesebično pomagala prilikom snimanja ploča, danas je ni ne pozdravlja na ulici (valjda joj je to ispod časti). 

Za razliku od nje, Goran Bregović je u odnosu na "vokalne pomoćnike" izuzetno korektan. 

- Ne samo - kaže Zumreta - što je u toku snimanja ploče Goran pravi domaćin, nego nas i poslije toga angažuje na koncertima i televizijskim nastupima, jer zna da "Dugme" sa nama zvuči puno bolje. 

Zumreta Midžić, a ni Arnela Konaković i Gordana Ivandić koje su pratile "Dugme" na zadnjoj turneji, ne zamjeraju Bregoviću kao velikom šefu što se nekad u toku koncerta rasrdi, pa i opsuje ili ukori saradnice.





No, kako je posao pratećih vokala uglavnom nestalan i povremen, tako se pjevači koji to rade odnose prema njemu.

Ne čekaju odjek i tržišni uspjeh ploče na kojoj su "pomagali", a od kojih bi trebali zavisiti njihovi honorari, nego od poslodavaca uzimaju novce odmah, na ruke, što je često manje nego što bi zaradili u normalnom poslovnom odnosu.

Pošto ne postoji nikakav cjenovnik ovih usluga nerijetko se "pozajmljivanje glasova" za ploču odvija po logici "jaranskog"dogovora, gdje se u studio ulazi da bi se pomoglo kolegi, prijatelju ili momku.


Narodnjačka statistkinja



Tu je karakterističan slučaj Dragane Šarić, poznatije kao Bebi Dol, koja je kao prateći vokal "spasila" mnoge pjesme svoga momka Masima Savića, og kojih je on "pokupio kajmak" a ona ostala po strani. 

Na sličan način je izuzetna pjevačica Zdenka Kovačiček pomagala Arsenu Dediću, i Radetu Šerbedžiji, Ana Bekuta Hasanu Dudiću, Josipa Lisac Momčilu Bajagiću a Snežana Komar također bez nadoknade Halidu Bešliću





Da se prijateljstvo često zloupotrebljava govori i slučaj Zagrepčanina Marija Mihaljevića koji nije namjeravao platiti trud Jasne Gospić, sve dok ga ova nije presrela i uzela mu zarađeni novac. 

Nažalost, Zumreta Midžić nije uspjela naći Mihaljevića i tako doći do svog honorara.

Da "veliki pjevači" intimno mnogo više priznaju ulogu pratećih vokala nego što su to spremni pokazati, svjedoči i njihov odnos prema najpoznatijoj "narodnjačkoj statistkinji" Snežani Đurišić za koju tvrde da je u stanju "izvući iz mrtvih" svaku ploču bez obzira kako "glavni pjevač pjevao".

I još samo da kažemo da je svugdje u svijetu, izuzetno uvažavan ovaj dio posla koji se radi u studiju ili na koncertima velikih muzičkih zvijezda.

No, kod nas je, izuzev pojedinačnih slučajeva, kakav je onaj grupe "Pepel in kri", koja je svoje praćenje muzičkih grupa i solista podigla na vrlo visok i profesionalni i kreativni nivo, sve pitanje stihije i mutnih estradnih odnosa u kojim je znatna razlika između onog "ko kosi" i "ko vodu nosi".

Ima pokušaja, poput onoga producenta Brane Likića, da se osnivanjem "muško-ženskih" pratećih grupa taj vrlo ozbiljan i dragocjen posao izdigne iznad "jadranskih usluga" i odnosa ispod ljudskog i stvaralačkog dostojanstva. Zbog toga bi ih trebalo afirmisati i šire popularizirati.

Obrada: Yugopapir (AS, 1990.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate