Pages

Vrelo filmsko leto 1960: Počinju da se snimaju "Ljubav i moda", "Dan četrnaesti", "Ne ubij"...




"Nećeš ubijati" priča je o dvojici mladih ljudi, koji su na različite načine umiješani u ratna zbivanja. Jedan je dezerter, drugi ubojica. Obojica se prvi put sreću u zatvoru. Dramska radnja tog filma priča se retrospektivno. Film je pacifistički, antiratni

U subotu, 14. maja u atelieru Filmskog grada u Košutnjaku održana je mala svečanost. Poznati francuski režiser Claude Autant-Lara, njegovi bliski suradnici i glumci nazdravili su prvom snimljenom kadru najnovijeg "Lovćenova" filma "Nećeš ubijati"

Do snimanja tog filma došlo je neočekivano, iako je Autant-Lara dugo tražio producenta. Prošao je Italiju i Francusku, ali nije mogao naći producenta, koji bi prihvatio taj film.

"Nećeš ubijati" priča je o dvojici mladih ljudi, koji su na različite načine umiješani u ratna zbivanja. Jedan je dezerter, drugi ubojica. Obojica se prvi put sreću u zatvoru. Dramska radnja tog filma priča se retrospektivno. Film je pacifistički, antiratni.

- Dugo sam se pripremao za taj film, - rekao je režiser Claude Autant-Lara, - i vrlo se radujem, što će se konačno realizirati!

Na pitanje, kako se dogodilo, da je film "Nećeš ubijati" našao producenta u Jugoslaviji, režiser je odgovorio:

- Scenarij filma "Nećeš ubijati" naišao je na razumijevanje u producentskoj kući "Lovćen-film". Film je human, njegova osnovna ideja prihvatljiva je za ljude cijeloga svijeta. To je jugoslavenski producent umio osjetiti!





- To je pravi telefonski imenik, a ne spisak glumaca, koji će igrati u filmu, toliko ima uloga! - rekao je mladi režiser Zdravko Velimirović, kad je ovih dana počeo snimati svoj prvi igrani film, "Dan četrnaesti", u proizvodnji "Lovćen-filma".

U tom filmu ima - deset glavnih uloga!

Prvi kadrovi snimljeni su u beogradskom baru "Lotos". U tom snimanju sudjelovao je poznati interpretator južnoameričke muzike Raul Laporte, koji trenutno boravi u Beogradu.

Raul Laporte potpisao je ugovor, prema kojemu će snimati četrnaest kadrova u filmu "Dan četrnaesti".

Prvi film režisera Velimirovića čitav će biti snimljen u Beogradu.

To je ustvari pet usporednih priča o petorici zatvorenika, koji su novim zakonom dobili godišnji odmor. Scenarij za taj film napisao je Borislav Petrović (Borislav Pekić - op. Y.)

- Najveća teškoća u pripremama za snimanje bila je u tome - rekao je Zdravko Velimirović - što je definitivna verzija scenarija dovršena prilično kasno. Sve pripreme obavljene su u malo vremena, za petnaestak dana, dok se istovremeno pisala knjiga snimanja. Ipak, sve je završeno navrijeme. Nadam se, da ekipa neće imati teškoća u radu.





Nakon dulje pauze Puriša Đorđević snima igrani film. "Prvog građanina male varoši" prihvatio je umjetnički savjet "Avala-filma" i 15. jula počet će snimanje.

Režiser Đorđević želio je da glavnu žensku ulogu u filmu tumači Gordana Miletić, koja trenutno snima u Italiji.

Puriša Đorđević ujedno je scenarist tog filma. Kaže, da je dugo radio scenarij i pripremao se za snimanje tog filma, koji priča o prvom građaninu varoši, male varoši, u kojoj su svi građani ustvari - prvi građani. To je lirska, ljubavna priča.


Režiser Đorđević dosada je snimio dva igrana filma: "Općinsko dete" i "Dva zrna grožđa". Međutim, Đorđević kaže, da se sjeća jedino "Općinskog deteta". Od "Dva zrna grožđa" sjeća se samo - melodije jedne pjesme!

Posljednjih godina Đorđević je s mnogo oduševljenja i uspjeha snimao kratkometražne filmove: "Djevojka s naslovne stranice" (prva nagrada u Puli), "Djeca s granice" (prikazivan u Cannesu), "Mladić s ružom" (zlatna plaketa za režiju).

Film "Prvi građanin male varoši" trebalo bi da bude snimljen do kraja oktobra.



Prvi kadrovi filma "Ljubav i moda" trebalo bi da budu snimljeni početkom jula u Beogradu. Ljubomir Radičević izabrao je ekipu renomiranih glumaca.

Izbor protagonista filma međutim još uvijek nije završen.

Režiser Radičević nije pronašao nosioce glavnih uloga: mladog slikara modela Boru i studenticu Sonju. Nakon najave filma bilo je mnogo pokusnih snimanja, ali odluke zasada nema.

"Ljubav i moda" suvremena je komedija, sasvim laka, protkana s nekoliko muzičkih točaka. Osnovica zapleta jest održavanje modne revije. Bori, slikaru modela, pomaže studentica Sonja, koja ga inspirira za model godine...

To je prvi naš film tog žanra. Odatle, kaže režiser, naviru neke teškoće.

Režiser Radičević naglasio je ujedno nekoliko puta, da film "Ljubav i moda" nema većih pretenzija, da je samo zabavan laki film.

Snimatelj Nenad Jovičić snimit će "Ljubav i modu" za široko platno i u boji. Budući da je to zabavni muzički film, muzika, dekor i kostimi bit će najzamašniji poslovi, što još treba obaviti prije početka snimanja.

obrada: Yugopapir (Arena, VI 1960.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate