Uoči utakmice Ajaks - Juventus, najveće fudbalske predstave u Evropi '73: Da li Beogradu preti haos?

Maj 1973: Beograd pamti nekoliko izuzetnih sportskih priredbi koje su učinile da čitav grad bude kao u groznici. Setimo se samo utakmica "Partizan" - "Sparta", "Crvena zvezda" - "Karl Cajs", "Crvena zvezda" - "Panatenaikos"... Kako je teško bilo dobiti ulaznicu? 

Međutim, interesovanje koje vlada za finalni meč Kupa šampiona "Ajaks" - "Juventus", koja će se 30. maja ove godine odigrati u Beogradu, graniči se s fanatičnošću. Ovih nekoliko detalja će to najbolje ilustrovati...

Tapkaroši...

Od utakmice "Ajaks" - "Juventus", po svoj prilici, najviše koristi imaće - tapkaroši iz inostranstva. U Fudbalski savez Jugoslavije stiglo je oko 70.000 rezervacija za ulaznice. Za Jugoslovene, koji žele da vide "najveću fudbalsku predstavu u Evropi", ostalo je samo 25.000 karata.

To je, prema interesovanju koje vlada za ovaj meč, više nego malo, pa je i razumljivo što beogradski tapkaroši zadovoljno trljaju ruke.

"Kepa", doajen beogradskih tapkaroša, planira da kupi nekoliko stotina karata i organizuje "prodajnu mrežu".

- Burazeru, znaš li ti šta znači kupiti, na primer, sto karata? Ne znaš, sigurno da ne znaš! Sa sto karata može da se zaradi okruglo milion starih dinara - priča on ovih dana po glavnom gradu.

Za utakmicu "Crvena zvezda" - "Panatenaikos", tapkaroši - početnici u zanatu podzemlja - prodavali su strancima i bioskopske ulaznice kao karte za fudbalsku utakmicu. To, verovatno, očekuje i Italijane i Holanđane koji će doći u Beograd.

"Juventus" je zvanično klub torinskog industrijskog giganta "Fijat". Zbog toga je i razumljivo što u Torinu vlada nezapamćeno interesovanje za utakmicu u Beogradu. Torinska fabrika stavila je na raspolaganje navijačima "Juventusa" preko pet stotina autobusa. Navijači dolaze organizovano i avionima i vozovima, specijalno u edenim za ovu priliku.


"Fijatovi" autobusi



- Iz Italije je zvaničio najavljeno da u Beograd doleće 212 "običnih" aviona i pet "džambo-džetova", dok su Holanđani neuporedivo skromniji - rekao nam je predstavnik "Ineksturista" i dodao: Holanđani su najavili dolazak 30 aviona krcatih navijačima.

Da se avioni u Amsterdam ne bi vraćali prazni, Holanđani su Jugoslovenima ponudili da za njih organizuju trodnevni izlet u Holandiju.

- Međutim - kaže predstavnik "Ineksa" - mi ove superpovoljne uslove nismo smeli da prihvatimo. Koga bi, neposredno pred utakmicu, interesovao put u Holandiju. A trodnevni boravak u ovoj zemlji iznosi nešto više od sto hiljada dinara.


Ulaznice nisu skupe



Za naše prilike cene ulaznica za meč "Ajaks" - "Juventus" su - astronomske. Zapadne tribine prodavaće se po ceni od 120 dinara, istočne su nešto jeftinije - 100, dok je stajanje 40 dinara.

- Cene ulaznica su više nego, simbolične - začudili su se predstavnici "Juventusa" kad su čuli za cene ulaznica u Beogradu. - Mi u Italiji bismo iste te ulaznice prodavali po ceni od 15-20.000 lira, a to bi u vašem novcu iznosilo oko 600 dinara.


Veliki ispit



Dolazak navijača iz Italije i Holandije organizovalo je nekoliko naših turističkih agencija: "Ineksturist", "Centroturist", "Atlas", "Dalmacijaturist" i još nekoliko naših manjih turističkih preduzeća. 

Međutim, pošto mesta u Beogradu za stanovanje više nema - ove agencije su za navijače organizovale spavanje i pansion u drugim obližnjim gradovima. 

Tako će, pored Beograda, i Novog Sad, Zrenjanin, Aranđelovac, Odžaci, Bačka Palanka, Kragujevac, pa čak i Split i Titograd biti prepuni - navijača iz inostranstva. 

Najteže će, ipak, biti Beograđanima. Turističke organizacije, u saradnji sa SUP Beograd, već su izdale "proglas" da domaći navijači na stadion neće moći da idu svojim kolima. Takođe, većina parkirališta u gradu biće oslobođena za inostrane goste. Pošto ni to neće biti dovoljno, planirano je da se improvizovana parkirališta podignu na nekoliko punktova izvan grada.

Jedini podatak koji organizatori vešto kriju jeste - kolike su cene usluga koje pružaju navijačima iz Italije i Holandije.


Druga utakmica?



Da bismo prikupili sve ove podatke oko boravka italijanskih i holandskih navijača u Beogradu, morali smo da obiđemo nekoliko poznatih turističkih agencija. Ali, kad smo organizatore pitali šta misle o mogućnosti da se kroz dva dana igra druga utakmica (u slučaju da se prva završi nerešeno), dobili smo sasvim neodređen odgovor:

- Ne verujemo u takvu mogućnost!

Pa ipak - kažu - ako bi se i to dogodilo "haos" bi bio - neminovan. 

Organizatori smatraju da bi se većina Italijana vratila kući, na posao, ali da bi veliki broj njih ponovo došao u Beograd. Holanđani bi, pak, produžili boravak u Beogradu i sačekali i tu drugu utakmicu. Bar njih, kako rekoše, 90 odsto.

U tom slučaju haos bi zaista bio neminovan: u Beogradu od 1. do 9. juna se održava Evropski šampionat u boksu, pa će i zbog tog prvenstva u našem glavnom gradu biti nekoliko hiljada gostiju. Naročito iz susednih zemalja: Bugarske, Grčke, Mađarske i Rumunije.

- Samo da nam pekari obezbede dovoljno hleba, a sa svim ostalim se možemo razminuti - optimistički su raspoloženi organizatori.


Stadion



Zbog toga što će se na njenom stadionu igrati utakmica - "Crvena zvezda" će dobiti deset odsto od ukupnih prihoda. Međutim, ni to nije jedina korist za ovaj klub. Kako nam je rekao Mile Petrović, direktor stadiona "Zvezde", ovo je bila izvanredna prilika da se radovi na ovom objektu ubrzaju i privredu kraju. 

Tako je na "Zvezdinom'' stadionu, za finalni meč Kupa šampiona, izgrađeno šest novih novinarskih loža, sa 560 novih mesta. Uvešće se i sto direktnih telefonskih linija, četiri teleksa. Uređeno je tridesetak kabina za televizijske reportere, itd...


Program



Poznato je da Jugosloveni imaju smisla za organizovanje spektakla. I na stadionu "Crvene zvezde", sem utakmice, posetioci će moći da vide još nekoliko supertački. Planirano je da u priredbi učestvuju dva folklorna ansambla, nekoliko poznatih pevača, vojna muzika, a u poluvremenu meča pojaviće se i poznati beogradski žongler Miodrag Žigić koji će izvesti nekoliko atraktivnih tačaka iz svog repertoara.


Plašljivi Italijani!



Koliko su Holanđani poznati kao galantni gosti - toliko će Italijani biti - Škotlanđani. Naš saradnik iz Milana, Karlo Rosi javio nam je da su se Italijani već uplašili nestašice u Beogradu i da će svaki od njih, koji dođe u Beograd, sa sobom poneti suve hrane za - deset dana! Prema tome, naši ugostitelji možda neće proći kako su očekivali.

I na kraju, kad bismo hteli da upotpunimo ovu priču o licu i naličju najveće fudbalske predstave koja je ikad održana u našem glavnom gradu, morali bismo da se obratimo onim jugoslovenskim navijačima iz unutrašnjosti koji su odlučili da dođu u Beograd i prisustvuju utakmici:

  •  Ne dolazite kolima!


  •  Pošto karte staju od 10 do 12.000 starih dinara, za svaki slučaj, ako želite da uđete na stadion, ponesite bar 20.000. Toliko će najmanje stajati karte kod - tapkaroša.


  •  I, na kraju, ako vam televizor nije ispravan, popravite ga na vreme. Biće TV prenosa.


To znači da ćete sigurno moći da vidite Krojfa, Kajzera, Staja iz "Ajaksa" i Anastazija, Betegu, Zofa, Spinozija (onog momka što je u Torinu "Džaju stavio u mali džep") iz "Juvea" na malim ekranima. 

Fudbalski stručnjaci kažu da će to biti "gladijatorska" borba dva najbolja evropska tima.

Napisao: Nikola Simić (A-Š, 1973.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate