O sudbini Jugoslavije, odlomci iz štampe '90: Savez suverenih republika na južnoslavenskom prostoru?

Oktobar 1990: Rad, list Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije, donosi niz odlomaka iz YU štampe koji govore o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. Prvi se odnosi na prilike u Sloveniji: 

"Predlog Predsedništva SFRJ o referendumu nije po volji nekim republičkim rukovodstvima.

Slovenačkom, na primer. 

Zato su, iz straha da se narod suprotno ne izjasni, brže-bolje požurili i...

... usvojili amandmane na ustav republike kojima se stavljaju van snage svi savezni zakoni koji su u suprotnosti sa republičkim. 

Ovim jednostranim činom ozvaničen je dugo najavljivani "razvod braka" sa Jugoslavijom."

("Jedinstvo", Priština)


POLITIKA U PENDREKU


"Ako je do juče još postojala mala šansa da se hrvatsko-srpski odnosi u Hrvatskoj reše na miran način, danas već slobodno možemo da kažemo da smo u predsoblju stvarnog građanskog rata.

Novoj vlasti trebalo je nešto više od 100 dana da dođe do potpunog haosa u Hrvatskoj, da poruši sve mostove prijateljstva i zajedničkog života koji su mukotrpno, uz veće ili manje uspehe, građeni poslednjih 45 godina. 

Demokratija je u ovom času u Hrvatskoj toliko daleko i svi smo zajedno pre bliži ambisu, nego razumu i toleranciji. 

Za novu hrvatsku vlast Srbi su "teroristi, banditi, pljačkaši", a novi hrvatski čelnici se samo takmiče kako će lansirati težu reč. 

Za Srbe u Hrvatskoj predstavnici nove vlasti su "ustaše" od kojih se samo može očekivati repriza 1941. Opasne igre sa oružjem - čas uzimanje, čas premeštanje - i u slučaju Knina i u slučaju "crnog petrinjskog petka" dovele su do uznemirenosti srpskog naroda u Hrvatskoj."

("Večernje novosti", Beograd)


BRATSKA POMOĆ


"Proglašenje tzv. autonomije Srba u Hrvatskoj, vremenski gotovo usklađeno sa pozivom Predsjedništva SR Srbije jugoslavenskom vodstvu, jasan je i konačan dokaz da srbijansko vodstvo danas i dalje Jugoslaviju doživljava kao neku vrstu "Varšavskog pakta" u kojem zemlje, članice, dakle republike i pokrajine, imaju tzv. ograničeni suverenitet. 

Time se, uz ostalo, želi stvoriti lažna slika da bi sve u Jugoslaviji bilo u redu da nije - Hrvatske!" 

("Vjesnik", Zagreb)


O SUDBINI JUGOSLAVIJE

(intervju Bogićevića)

"O sudbini Jugoslavije ne može samo da odlučuje rukovodstvo zemlje i uske strukture vlasti, već se o tome mora pitati cio narod, pa i kad je u pitanju izjašnjavanje o Jugoslaviji kao federaciji i konfederaciji, rekao je u intervjuu sarajevskim "Večernjim novinama" član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević.

Sadašnje podjele među našim narodima i narodnostima, republikama i pokrajinama su toliko velike i izražene da bi iskompromitovale i samu ideju referenduma da ne bi odražavao stvarnu volju stanovništva Jugoslavije. Postoji, takođe, realna opasnost da ovakav vid plebiscitarnog izjašnjavanja dovede do snažnog polarizovanja na nacionalnoj osnovi.

Moguće je da dođe do zahtjeva za autonomijama, jer ih već imamo od Boke, Knina, Sandžaka i drugih mjesta. Odluka o provođenju referenduma je ipak na Skupštini SFRJ i o njoj će odlučiti delegati. 

No, mislim da bi prvo trebalo dobro politički pripremiti i obrazložiti narodu jedan ovakav korak. Detaljno mu razjasniti šta taj čin znači za ovu zemlju i svakog njenog građanina, šta se stvarno podrazumijeva pod federacijom, šta pod konfederacijom, i sa kakvim ćemo se unutrašnjim i međunarodnim pitanjima suočiti u slučaju njihovog prihvatanja ili neprihvatanja, rekao je Bogić Bogićević."

("Večernje novine", Sarajevo)


KONFEDERACIJA GOTOVA STVAR

(intervju Mesića)

"Pod naslovom "Konfederacija - gotova stvar", zagrebački "Večernji list" prenio je razgovor Stipe Mesića u emisiji Drugog programa Hrvatskog radija "Zajednički val", u toku koga je on odgovarao na brojna pitanja slušatelja iz Hrvatske.

- Konfederacija je gotova stvar što se tiče nas i Slovenije. Mi smatramo da je novi model našeg suživota najbolje organizirati tako da to bude savez suverenih republika na južnoslavenskom prostoru. 

Prije smo govorili da nije bitno kako će se on zvati, bitno je da je on savez i da se sklopi jedan ugovor, pakt između suverenih republika o budućem suživotu. Sad smo već došli korak dalje i taj savez nazivamo konfederacija, kaže Mesić."

(Hrvatski radio - drugi program)

(Rad, list Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije, 1990.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate