Pages

EKV - "Ljubav" '87: Novi LP povod je za jugoslavensku turneju, ali na toj ploči nema velikih hitova?


Studeni 1987: Ekatarina Velika izdala je "Ljubav". Ta nova ploča povod je za jugoslavensku turneju, ali ne sadrži novi veliki hit grupe, kao što je lani bio "Novac u rukama"...

Beogradska grupa Ekatarina Velika djeluje već pet godina, a tek je posljednjih dvanaestak mjeseci uspijevala ostvariti svoje velike ambicije. 

Novom pločom, novom diskografskom kućom, turnejom (prvom po većim dvoranama), pjesmama koje bi trebale postati hitovi taj će kvartet pokušati ispuniti nade svoje fanatično odane publike i dobre želje naklonjene im kritike. 

Ekatarina Velika - Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar i Žika Todorović trebali bi u skladu s mnogim pokazateljima potkraj 1987. odnosno početkom iduće godine, prerasti kultne okvire i postati općeprihvaćene zvijezde.

Formula koju koriste u tom pohodu nedvosmisleno potvrđuje njihove nakane. 

Tako je i njihov posljednji LP, izdan za ZKP RTV Ljubljana, EKV Velika - Live! 1986, zapravo dokument (urađen u posljednji trenutak) koji bi budućim pokoljenjima trebao pokazati kako je Ekatarina zvučala kao dobar i uspješan klupski sastav. 

Novom pločom žele na skorašnjim koncertima dodati broju koji označuje njihovu publiku barem po jednu nulu.

Sve što Ekatarina danas čini proizlazi mnogo više iz proračunatog djelovanja negoli iz nesputanosti čula. Uz mnogo ambicioznije i kvalitetnije promocijske aktivnosti - što je dobrim dijelom i rezultat prelaska u PGP RTB - njihov posljednji album Ljubav pokazuje svu racionalnost projekta. 

Ekatarina Velika bila je rock-kritici dosad izuzetno zanimljiva zbog tri razloga: na svakoj novoj ploči dodala je neke nove elemente svom glazbenom izrazu, nije banalizirala tekstualne predloške, a na koncertima je nudila vrlo sugestivnu i osobenu rock and roll mistiku. 

Novom pločom i novim koncertima situacija se ponešto mijenja.

Album Ljubav po mnogo čemu znači stagnaciju, a to nikako ne isključuje mogućnost da se sve to ipak može na kraju izroditi u potvrdu (prije svega tržišnu) njihova sveukupnog koncepta.

Za razliku od prethodnih ploča, ona ne donosi nikakvo iznenađenje. A poslije zadnjeg studijskog LP-ja S vetrom uz lice, zaista je bilo teško napraviti neki radikalniji pomak nabolje, jer je na toj ploči njihova vizija dotjerana gotovo do perfekcije. 



Domaći Simple Minds




Ta, uvjetno rečeno, perfekcija nedostaje njihovoj novoj ploči, barem u tehničkom smislu. Umjesto da su se razvijali kompozicijski, a zadržali tehnički nivo zvuka, Ekatarina se zadržala na (očigledno uspješnom tržišnom predlošku) skladbenog koncepta, a nazadovala je u tehničkom smislu. 

Snimka je pomalo šuplja, gitare su često neizbalansirane, boje zvuka vrlo su mutne, nejasne, a pjevanje je (iako tehnički kvalitetno) postalo ne više prepoznatljivo, nego predvidljivo, tj. manirističko.

Mnogi su i dosad Ekatarinu Veliku nazivali domaćim Simple Mindsima, najviše zbog atmosfere koju stvara njihova glazba. Sada postoje i neki drugi elementi za povlačenje paralela. Ponajprije, ni Simple Mindsi više ne predstavljaju tzv. progresnu liniju unutar britanskog rocka, nego vrlo uspješan tržišno orijentiran band. 

Ali da to i Ekatarina postigne, treba ne samo eksploatirati skladateljsku šablonu nego i posegnuti za trikovima, efektima druge vrste - onima koji se očituju na koncertima, da revija the best of, kakvu će pružati u dvoranama, ipak bude nešto posebno, po čemu će se pamtiti.

Sama glazba na stupnju njihove popularnosti, komercijalne i muzičke orijentacije - više nije dovoljna. Publika dolazi zbog hitova koje već poznaje, i time je se mora zadovoljiti, a iznenađenja mogu biti i u drugim sferama. 

No, moraju biti efektna!

Napisao: Ozren Kanceljak, snimio: Željko Jelenski (Studio, 1987.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate